четвер, 24 липня 2008 07:06

Узимку в помешканнях українців може не бути гарячої води й тепла

Герой радянського фільму "Іронія долі, або з легкою парою" казав: "Є в нас традиція — щороку 31 грудня ми із друзями ходимо до лазні". Схожого принципу дотримуються і вітчизняні політики. Перед кожними виборами до Верховної Ради дають обіцянки, а після приходу до влади забувають про них.

У місті Олександрія Дніпропетровської області 28 серпня 2007 року кандидат у прем"єр-міністри Юлія Тимошенко проводила прес-конференцію. "Підприємці Ріната Ахметова за безцінь отримали "Дніпроенерго". Без будь-яких інвестиційних зобов"язань, — казала. — Думаю, за місяць влада зміниться і наша політична сила поставить на свої місця ті підприємства, які ці люди поспіхом розсовують по своїх кишенях". У передвиборній кампанії Блок Юлії Тимошенко обіцяв повернути державі "Дніпроенерго" через суд.


Товариство "Дніпроенерго" — друга за обсягами виробництва теплової генерації компанія України. Вона генерує 10% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 до 800 МВт. Сировиною є природний газ, вугілля та мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Керувати товариством має національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Улітку 2007 року держава впливала на "Дніпроенерго", бо володіла контрольним пакетом акцій — 76,04%. Однак підприємство мало борги. Щоб їх погасити, торік 27 серпня акціонери збільшили його статутний фонд — ввели додаткову кількість акцій. Їх викупила компанія донецького мільярдера Ріната Ахметова. Статутний фонд збільшився, а державна частка в ньому зменшилася. Контролювати "Дніпроенерго" почав власник футбольного клубу "Шахтар".

Відтоді як Юлія Тимошенко обіцяла повернути енергетичну компанію у власність держави, минуло 11 місяців. За цей час ситуація навколо підприємства погіршилася. Нині є ухвала Верховного суду від 8 квітня 2008 року про визнання незаконними всіх рішень зборів акціонерів 27 серпня 2007-го. Є рішення зборів акціонерів від 21 березня цьогоріч, яке зобов"язує змінити склад наглядової ради та ревізійної комісії підприємства, обрати нового голову правління. Проте ці рішення не діють. Керівники, підконтрольні Донбаській паливно-енергетичній компанії, досі обіймають свої посади. І не планують їх залишати. Заявляють, що не визнають рішення зборів від 21 березня та відмовляються їх виконувати.

Вершиною правового свавілля стала ухвала Вищого господарського суду від 27 червня 2008 року. Згідно з нею, Вищий господарський суд поставив під сумнів рішення Верховного суду від 8 квітня нинішнього року. Справу про додаткову емісію акцій "Дніпроенерго" передали до суду першої інстанції.

Представники національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" не поспішають призначати на підприємство своїх керівників

Кабінет Міністрів на конфлікт навколо "Дніпроенерго" уваги не звертає. "У ці питання я зараз не вникаю", — заявила на початку 2008 року прем"єрка Юлія Тимошенко. У судових засіданнях представники уряду участі не брали. Права держави захищала компанія "Бізнес-Інвест". Підприємство подало до суду й на Кабмін — із вимогою скасувати постанову уряду Віктора Януковича, яка дозволяла представникові НАК "Енергетична компанія України" голосувати за додаткову емісію. Однак представник Міністерства юстиції назвав такий позов до уряду необґрунтованим.

Кабінет Міністрів не може змусити колишнє керівництво енергокомпанії виконувати рішення Верховного суду — найвищого судового органу держави. Хоча є правоохоронні органи, система судових виконавців. 18 червня не відбулися чергові збори акціонерів підприємства, бо керівництво компанії відмовилося реєструвати представника "ЕКУ" — власника 76,04% акцій. Уряд знову промовчав, хоча час застосувати владу.

Реєстратор акцій "Дніпроенерго" — товариство "Укрнафтогаз". Компанія зазнає утисків від Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Вона вимагає внести до реєстру додаткові акції чи намагається відібрати їх перелік.

Кожен день роботи підприємства "Дніпроенерго" приносить 750 тис. грн прибутку Донбаській паливно-енергетичній компанії. Більшу частину цих грошей переводять на підконтрольні Рінату Ахметову компанії.

"Дніпроенерго" провалило підготовку до опалювального сезону, необхідне паливо не закупили. Тим часом в Україні зупинені два енергоблоки Хмельницької атомної електростанції, можливе банкрутство національної акціонерної компанії "Енергоатом". Навантаження на тепломережу країни зростає. Виникає загроза, що взимку в помешканнях українців не буде гарячої води й тепла.

Тим часом президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив приватизацію "Дніпроенерго". До держбюджету не надійдуть гроші від відкритого продажу енергетичної компанії. Від цього можуть потерпати працівники бюджетної сфери, пенсіонери.

Досі залишається неподіленим прибуток "Дніпроенерго" за минулий рік. Грошима розпоряджається Донбаська паливно-енергетична компанія. Урядовці не помічають проблем у "Дніпроенерго", а представники НАК "Енергетична компанія України" не поспішають призначати на підприємство своїх керівників.

Зараз ви читаєте новину «Узимку в помешканнях українців може не бути гарячої води й тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі