четвер, 10 липня 2008 07:04

Юрія Шадимова посадили за убивство сусідки

Автор: фото із домашнього архіву Шадимових
  Юрій Шадимов (праворуч) працював електрозварювальником у райцентрі Катеринопіль Черкаської області. Сусіди називають його гарячим. Однак чоловік сусідку не ображав, а допомагав їй по господарству
Юрій Шадимов (праворуч) працював електрозварювальником у райцентрі Катеринопіль Черкаської області. Сусіди називають його гарячим. Однак чоловік сусідку не ображав, а допомагав їй по господарству

22 грудня 2005 року на вул. Залізничній, що на околиці райцентру Катеринопіль Черкаської області, знайшли убитою 64-річну пенсіонерку Галину Лозинську. Жінку тричі вдарили ножем. Тіло лежало в дровітні. Убивця притягнув його туди з місця злочину — від криниці.

На місце виїхали оперативники з райвідділу міліції. На снігу знайшли сліди від взуття 45-го розміру. Слідчі запідозрили 31-річного електрозварювальника Юрія Шадимова, який носить 41 розмір. Сусіди називали його гарячим, неврівноваженим. Чоловік бив обох колишніх дружин, перепадало й співмешканці. Нерідко бував у гостях в сусідки Галини Лозинської. Однак на пенсіонерку не кричав, допомагав рубати дрова.

Підозру правоохоронців викликало й те, що у будинку Шадимова виявили мішок із речами убитої. Юрій твердив, що знайшов його неподалік хати Лозинської. Перед тим зустрів невідомого чоловіка, котрий мав у руці предмет продовгуватої форми.

Працівники міліції затримали Шадимова. Невдовзі він зізнався у вбивстві. Написав, мовляв, зайшов до сусідки випити з криниці води. У цей час вийшла господиня, почала сваритися. У розпалі Юрій ударив пенсіонерку ножем. Тіло затяг до дровітні, з хати забрав деякі речі у мішок. Зокрема, узяв трилітрову банку самогону, яким торгувала покійна. Ножем відрізав металеву газову трубу.

Згодом матеріали слідства передали до райсуду. Справу заслухали два склади суддів. 7 серпня 2006-го року Юрія Шадимова визнали винним у вбивстві. Чоловік отримав десять років в"язниці.

На суді Юрій Шадимов відмовився від своїх свідчень.

— Слідчі погрожували, що затягнуть Юру до лісу і там будуть знущатися, — каже 45-річний Павло Шадимов, брат засудженого. — Що приведуть старого батька і теж битимуть. Потім почали його бити. Закували в наручники, причепили до батареї. Одягали протигаз і перекривали трубу, що він задихався. Так знущалися, що Юра не витримав і написав явку з повинною.

У катеринопільській райлікарні зберігся рентгенівський знімок, який свідчить про перелом ребра в Юрія Шадимова. Його зробили за кілька днів після затримання.

Суд вирішив, що на досудовому слідстві чоловік розповів про свій злочин добровільно, а відмовився від своїх свідчень, щоб уникнути відповідальності. Мовляв, на здоров"я не скаржився. А ребро було зламане за два тижні до того дня, коли зробили рентгенівський знімок.

— Цей висновок суду безглуздий, — говорить В"ячеслав Ухов, адвокат Шадимова. — Виходить, що Шадимов із переламаним ребром працював на роботі, яка передбачає перетягування тяжких речей. Убив сусідку, перетяг її труп, затим відрізав металевий стояк. Опісля поїхав на роботу до своєї співмешканки, де рубав їй дрова. І це все з переламаним ребром! Слідство не встановило час перелому. Гадаю, це сталося тоді, коли Юрій був у міліції.

Поставили за мету не встановити істину, а засудити когось

На місці злочину слідчі не виявили відбитків пальців Шадимова. Не було й слідів крові на його одязі. Ні на речах засудженого, ні на вбранні убитої не знайшли волокон, які свідчили б про контакт. У руці пенсіонерки виявили волосся іншої людини.

У справі немає свідчень невістки покійної Надії Томченко, яка була у дворі загиблої тоді, коли там працювали правоохоронці. Жінка каже, що міліціонери бачили ще дві пари слідів. А на суді про це не сказала, бо її не питали.

Захисники клопоталися про експертизу виявленого в руці покійної волосся. Слідчий відповів, що: "Зазначене відправлялося на експертне дослідження, однак доказової сили не має". Чому — не пояснив.

— Міліція, прокуратура і суд свідомо заплющили очі на очевидні суперечності, — каже адвокат В"ячеслав Ухов. — Усі три інстанції поставили за мету не встановити істину, а засудити когось. При цьому у справу беруть лише ті факти, котрі не суперечать їхній версії. Інші — відкидають.

Адвокат засудженого подав апеляцію. Черкаський обласний апеляційний суд мав розглянути справу 8 липня 2008 року, однак засідання відклав. Матеріали справи відправив на додаткове розслідування в Катеринопіль.

Юрій Шадимов перебуває у слідчому ізоляторі. У чоловіка від двох офіційних шлюбів є донька та син.

Міліціонери Катеринопільського райвідділу відмовились коментувати історію з Шадимовим.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Шадимова посадили за убивство сусідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі