вівторок, 12 березня 2019 06:10

Юрія Костину звинувачують у розстрілі двох жінок

26-річний Юрій Костина з Вільної Тарасівки Білоцерківського району на Київщині понад три роки сидить у слідчому ізоляторі міста Артемівськ на Донеччині.

Його та побратима Андрія Бабія звинувачують у вбивстві двох мирних жительок 14 червня 2015-го в селищі Луганське Донецької області. Поряд базувався підрозділ 30-ї окремої механізованої бригади, в якій воював Юрій. Звинуватили за двома статтями — убивство та незаконне проникнення у помешкання. У справі відбулися майже 70 засідань.

— Сина затримали вранці 17 червня 2015-го, — каже 55-річна Ольга Костина, мати Юрія. — Думали, пручатиметься. А він спокійно сів у машину. Був упевнений, що в усьому швидко розберуться і відпустять.

— Чому звинувачують Юрія — для мене загадка. У нього немає мотивів. За кілька місяців мав демобілізуватися. Чекали з дружиною дитину, — розповідає Сергій Халупко, заступник командира мінометної батареї 30-ї бригади. — Дисциплінований, спокійний. Андрія Бабія знаю менше. Хотів бути присутній під час його допиту, але мене затримав старший слідчої групи. Щось уточнював. У цей час другий оперативник посадив Андрія в машину. Коли вийшов, сказав, що той зізнався.

За звинуваченням у вбивстві Юрія Костину згодом виправдали. За нібито проникнення у помешкання дали три роки і чотири місяці тюрми. Військовий підпадав під "закон Савченко", коли один день у СІЗО рахується за два. Мав вийти 2017-го. Та за місяць до звільнення військова прокуратура подала апеляційну скаргу. Суд відправив справу на новий розгляд. У жовтні торік Юрій та Андрій отримали по 15 років тюрми. Їх зобов'язали сплатити родичам убитих моральну компенсацію — 150 тис. грн.

— Тоді активно працювали російські диверсійні групи. Є багато доказів, що справа Юрія сфальсифікована, — каже Людмила Мартинюк, товаришує з родиною Костин. — Убивали з автомата Калашникова. Але гільзи на місці злочину — від холостих патронів. Про це свідчить маркування Луганського патронного заводу й офіційна відповідь Міністерства оборони.

— Убивство скоїли десь о 22:20–22:40, за матеріалами справи, — говорить Ольга Костина. — Юрій у цей час був у Світлодарську за 20 кілометрів. Є роздруківка місцерозташування з телефона. Судді на це не звернули увагу. Юра двічі пройшов детектор брехні. Обидва підтвердили, що він невинен. Але результати на суді не взяли до уваги. У сина 44-й розмір взуття. Проте в речових доказах взуття 43-го.

Донецький апеляційний суд розглядатиме справу в березні.

У Юрія є дружина Оксана та донька 3-річна Ангеліна. Він її не бачив жодного разу.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Костину звинувачують у розстрілі двох жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі