вівторок, 26 жовтня 2010 01:48

Юрія Горбаня знайшли повішеним

Автор: фото: Валентина Остерська
  Родичі та знайомі прощаються з чернігівцем Юрієм Горбанем
Родичі та знайомі прощаються з чернігівцем Юрієм Горбанем

18-річного Юрія Горбаня знайшли повішеним 12 вересня у мікрорайоні Шерстянка в Чернігові. Міліціонери вважають це самогубством. Родичі не вірять.

— Нас у матері троє, — розповідає 21-річна Сніжана Горбань. — Я, Юра і наймолодший Вова, йому 17 років. Юра закінчив школу, вивчився на столяра. Улітку отримав диплом. Шукав роботу. Таку, шоб із трудовою. Поки що підробляв неофіційно.

Улітку Юрія запрошували до себе скінхеди.

— У нас на Шерстянці є їхнє угруповання, чоловік 10. Неофіційно, але всі про них знають. Вони збираються, обсуждають, як притягнути до себе нових членів. Юрці не раз пропонували, та він не хотів. Тоді погрожували. Дня за чотири до смерті я случайно побачила у брата на нозі квадрат. Вирізаний чи то ножем, чи то лезвієм. Рана свіжа. У квадраті вгорі німецький хрест і наш, а знизу якийсь надпис. Що це таке, питаю. Юрка перелякався: "То по дурості". Потім до нього приходили двоє: Вова Число і Міша Федько. Юра їх боявся, не відкривав.


11 вересня хлопець зник.

— Мама якраз поїхала в село. Юра казав, що ночує у напарника. Вранці я давай його набирати. Не відповідав. Через деякий час подзвонив знайомий: "Приходь на впізнання до бараків. Твій брат повішений". Побігла, дивлюся: Юрка висить на своєму ремені. Гілка там тонка, як мої два пальці. Очі були трохи прочинені, погляд опущений. Зуби стиснуті, як ніби він терпів якусь біль. Кажуть, повішеники упісюються, але в брата штани були сухі. На плечі висіла сумка. Я дивуюся досі, як можна було зав'язати вузол на тонкій гілці, яка дуже високо, тим більше в темряві. Потім зробити петлю, просунути голову. Це треба, щоб хтось підтримував знизу. Тим більше що дерево росте по один бік паркана, а гілка виходить на інший. Сумка з речами і телефон були при ньому.

41-річна Наталія Горбань переконана, що сина вбили, помили і повісили:

— У моргу мені не показали тіла. У труні ми теж не оглядали, бо в хату не заносили. Ми живемо в комуналці на п'ятому поверсі, прощалися перед під'їздом. Перевірку провели абияк, телефон не вилучили.

За день до пригоди біля будинку Горбанів була бійка.

— Люди чули, але ніхто не вийшов. Це було в одинадцятій вечора, коли син повертався додому, — говорить мати. — На поминках Юрина дівчина розповідала, що напередодні гуляла із сином на Червоній площі. Потім роз'їхалися. Десь у 10.30 вечора вона подзвонила йому. Почула, що хтось кричить "Стій, су..а, козел" і тупіт. Юрка відключив телефон.

Міліціонери не знайшли ознак злочину. Наталія Горбань розповіла депутату міськради Дмитрові Попову.

— Він дзвонив до міліції, щоб узяли мобільний Юри, перевірили всі дзвінки, ММС, СМС. Просив детально розібратися. Тільки після його дзвінка міліціонери подивилися телефон.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Горбаня знайшли повішеним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі