пʼятниця, 04 лютого 2011 05:00

Юрій Лисенко відмовився очолити Донецький університет

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Юрій Лисенко
Юрій Лисенко

Колектив ДНУ обрав його своїм керівником торік 10 грудня. Однак обов'язки виконує кандидат від Міністерства освіти Петро Єгоров, який програв той конкурс.

— Моє здоров'я погіршало після того, як я переміг на виборах, — телефоном говорить російською 65-річний Юрій Лисенко, його голос стомлений. — Результат виборів оскаржений у суді. Скільки може тягнутися цей марафон? Може й рік. Я сумніваюся, що суд завершиться на нашу користь. А здоров'я вже нема.

Лисенко каже, що його дружина Тетяна Лев, яка працювала головним бухгалтером університету, звільнилася. А він 24 січня подав заяву про зняття своєї кандидатури в Мiносвiти.

15 грудня 2010-го міліція провела обшук у квартирі новообраного ректора, доки він був у міністерстві в Києві. Петро Єгоров спробував звільнити Лисенка за прогул. 16 грудня обшуки почалися у вузі. Прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу про розтрату майна щодо посадовців унiверситету, серед яких Тетяна Лев. Того ж вечора двоє невідомих побили її біля під'їзду.

Запитуємо, як просувається справа про побиття дружини.

— Це розслідування теж стомлює, — каже Лисенко. — Можливо, ми відмовимося від пошуку винних. Будь ласка, більше ні про що не запитуйте.

Тетяна Лев від коментарів відмовляється. Знайомі подружжя переконані, що Лисенка та його дружину залякали.

— Життя показало, що колишній ректор — Володимир Шевченко — виявився правий, коли зняв свою кандидатуру з виборів. Лисенка врешті-решт зламали. Цькували і його, і дружину. Тепер ніхто в університеті не посміє йти проти міністерства та Петра Єгорова, — розказує "ГПУ" доцент ДНУ, який просить не називати його ім'я.

— Прокуратура пред'явила звинувачення колишньому заступникові ректора по господарській частині Віктору Бондаренку й Тетяні Лев. На її майно наклали арешт. Погрожують в'язницею. Це і є причина відмови Лисенка, — вважає правозахисниця Марія Олійник. — Хоч він був єдиним законним кандидатом на посаду ректора. Мiносвiти доведеться призначити новий конкурс. Але колектив національного університету абсолютно деморалізований.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Лисенко відмовився очолити Донецький університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі