понеділок, 16 квітня 2007 07:05

Юрій Дрембач убив двох пенсіонерок

Довічне ув"язнення отримав 21-річний Юрій Дрембач із селища Райське біля Нової Каховки Херсонської області. Хлопець оскаржив вирок, та Апеляційний і Верховний суди його не змінили.

Дрембач виріс у Райському. Після розлучення батьків залишився з матір"ю. Жінка не мала постійної роботи, доглядала власне господарство. У 16 років Юрій поцупив сусідську куртку, через рік — зварювальний апарат. Отримав п"ять років в"язниці, вийшов наприкінці 2004-го за амністією. Удома заробляв тим, що допомагав людям на городах, збирав на полях помідори. З матір"ю постійно лаявся. Після чергової сварки мати вигнала Юрія. Той оселився у підвалі багатоквартирного будинку. Зустрічався із 23-річною Юлією Круть й усі гроші витрачав на неї — купував квіти, подарунки.

— Ніхто у Райському не підозрював, що Юра бездомний, — розповідає слідчий прокуратури Шевченківського району Львова Андрій Пшеничка, 27 років. — На людях завжди з"являвся чистим, охайним, мав два комплекти одягу: святковий і робочий.

У листопаді 2005-го Дрембач витратив усі зароблені за сезон гроші. Аби не розчарувати кохану, вирішив пограбувати 83-річну сусідку Олену Бойко. Жінка мешкала сама у цегляному будиночку. Її чоловік помер, дорослі діти жили в райцентрі. Селяни подейкували, що баба має чимало грошей. Часто бачили, як обмінює дрібні гроші на великі купюри. Увечері 10 грудня Юрій проліз через вікно до баби й почав нишпорити по хаті.

Жінка спала на кухні. Почувши кроки, відчинила двері й упізнала сусіда. Не встигла покликати на поміч, як Дрембач приставив до горла кухонного ножа. Вимагав грошей. Коли та віддала 7,4 тис. грн, тричі вдарив її в живіт і двічі в груди. Стара впала мертва. Юрій сів на кухні вечеряти. Потім узяв дідову рушницю 1950 року, підпалив шматок тканини та кинув під ліжко. Сам утік додому.

— Дуже непрофесійний підпал, — зазначає слідчий. — Будинок і тіло баби лише трохи обгоріли. Одразу видно, що її вбили.

Наступного дня Юрій подався на базар до райцентру. Купив новий одяг, срібний браслет, мобільний телефон, фотоапарат. Коханій узяв три касети для магнітофона, пляшку шампанського і великий букет троянд.

— Юра говорив, що повернувся від дядька з Києва, — розповідала Юлія Круть слідчим. — Він наче працює на цукровому заводі, дав грошей, подарував стару рушницю. Юра хотів ходити зі мною разом на полювання.

Уночі Дрембачу подзвонив 20-річний друг Сергій Тимофєєнко. Сказав, що Юру шукає міліція. Той схопився й подався на залізничний вокзал. Спочатку помчав до Херсона, звідти до Одеси, Хмельницького, Рівного, Луцька. В електричці познайомився із 18-річною Іриною Стародубцевою. Вона поверталася з Луцька, де навчалася на барменку, додому в райцентр Ратне.

— 16 грудня я заснула в потязі, — згадує Ірина. — Прокинулася від спалаху Юриного фотоапарата. Так подружилися. Згодом він на таксі приїхав до мене додому. Привіз фотки, шампанське, цукерки.

Купив новий одяг, срібний браслет, мобільний телефон, фотоапарат

Дрембач запросив Іру до місцевого бару "Хутір", де пригощав. Випадково розбив склянку, за яку відмовився платити. Офіціант викликав міліцію. У райвідділі Юрій представлявся громадянином Латвії, який працює в Україні дистриб"ютором. Його відпустили, хоч був у розшуку.

Хлопець подався до Львова. Зайшов до відділення "Укрпошти" й побачив 80-річну Ірину Ховзун, яка отримувала пенсію. Простежив за нею до квартири. Коли та відкрила двері, схопив за шию й заштовхав у приміщення. Відібрав гроші й задушив ременем. На кухні в холодильнику знайшов холодець та тушковану рибу. Почав обідати. Раптом з роботи повернувся 80-річний господар Йосип Ховзун. Він працював зварювальником в університеті "Львівська політехніка".

— Відкриваю двері, а вони закриті зсередини, — розповідає Ховзун. — Почав гримати, просити Іру відкрити. Став чекати на сходах.

З дверей вийшов Дрембач із ножем у правій руці. Зв"язав переляканого діда шнурами, на яких висіла білизна, заткнув краваткою рота і зачинив квартиру. За півгодини старий розв"язався, побачив мертву дружину. З помешкання зникли два золоті персні, два годинники, ланцюжок і сережки. Дрембач з"їв майже два кілограми холодцю з хека.

Юрія затримали, коли він віз золоті прикраси Ірині Стародубцевій. Мати Дрембача не була на жодному із судових засідань.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Дрембач убив двох пенсіонерок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі