субота, 21 червня 2008 07:14

У Жовтневій лікарні відклали операції через зсув ґрунту

У четвер опівдні біля корпусу N4 Жовтневої лікарні, що на Бессарабці в центрі столиці, стоїть натовп людей. Другий день триває переселення пацієнтів двох відділень цього корпусу.

— Куди ж я тепер піду? Сьогодні приїхала з Київської області. Мала лягати на операцію, а тут — на, маєш... Чекаю кілька годин, лікарі відмахуються. Кажуть, щоб поверталася додому і приїжджала пізніше, — зітхає Людмила Сенкевич, 59 років.

18 червня ввечері на території Жовтневої лікарні стався зсув ґрунту. Потерпів лише четвертий корпус. Там розташовані два лікувальні відділення — очне й урологічне. У землі навколо корпусу є кілька тріщин, його підвали вщерть залиті водою. Неподалік стоїть похилений будівельний кран. Подейкують, він може упасти на відселене відділення. У середу до лікарні прибули рятувальники та заступник міністра із питань надзвичайних ситуацій. Входи до підвалу заклали мішками з піском. На випадок, якщо вода й далі надходитиме.

У четвер за деякими пацієнтами приїхали родичі на автівках. Інші сидять на лавках із клунками речей, чекають переселення. Лікарі метушаться, переносять медикаменти й техніку. Біля входу в корпус стоять охоронці. Окрім медиків, туди нікого не пускають.

— Я нікуди звідси не піду, бо все більше сліпну з кожним днем. А ви мене проганяєте, — кричить жінка на лікаря, який просить її йти або додому, або в корпус N6.

— Ви що, не розумієте? Будівля може рухнути, якщо знову повториться злива! Якщо на голову вам впаде кірпіч, то відповідатиму я, — пояснює медик.

— Хто міг, пішов додому своїми ногами ще в середу о восьмій вечора, — втомлено махає рукою медсестра. Вона перепочиває, поставивши на землю валізу, набиту особовими справами хворих. — Зараз переносимо документи, техніку, переводимо чи переносимо лежачих пацієнтів у шостий корпус.

— Виселили кабінети швидкої допомоги, лор-кабінет, поліклініку, очне відділення, яке приймає хворих на лікування і на операції, аптеку, відділ кадрів. Пацієнтів у цих відділеннях було близько сотні. Тридцятьох перевели у шостий корпус. Решта роз"їхалися додому, — каже "ГПУ" заступник головного лікаря Ігор Криворчук, 42 роки.

Поряд із корпусом N4 розташований котлован. На його місці компанія "Житлобуд", співвласником якої є нардеп-"бютівець" Іван Куровський, хоче звести висотку.

У четвер медики, рятувальники й забудовники радилися, що робити далі. Будівельники обіцяють відремонтувати четвертий корпус до 1 липня. Спеціалісти кажуть, що причиною зсуву стали забиті глиною водостоки. Робітники вирили глину й не прибрали її. Тому вода не потрапила до каналізації і затопила підвали. Лікарі переживають, що наступна злива наробить ще більшої біди.

Я сліпну з кожним днем, а ви мене проганяєте

Доктор медичних наук Вадим Березовський, 75 років, живе неподалік Жовтневої лікарні. Він вважає: забудовникам вигідно, щоб корпус N4 постраждав якомога більше. Тоді будівлю визнають аварійною і знесуть.

Головлікар Олексій Волик спілкуватися з журналістами не хоче. За словами медиків, міністр вимагає від нього звільнятися з посади. Колеги головлікаря не виключають: на його місце призначать людину, яка не протистоятиме забудові так, як це робив Волик.

Науковці попереджали, що будівельні роботи на території лікарні можуть призвести до зсуву.

Лікарню відкрили 1875 року

Науковець Вадим Березовський розповідає, що із 1845-го по 1855 рік усі кияни здавали щороку гроші на будівництво Жовтневої лікарні. Незаможні — по 5 карбованців, купці — по 10. Княгиня Васильчикова віддала 20 тис. золотих рублів.
— Тому Жовтнева лікарня є для столиці справді народною. Будівлю та землю навколо неї ніхто не має права чіпати, — каже науковець.
Лікарню на вул. Шовковичній відкрили 1875 року. До 1933-го вона називалася Олександрівською, на честь царевича Олександра. Потім заклад перейменували на честь Жовтневої революції. Торік міськрада повернула лікарні назву "Олександрівська". У ній працюють майже 2 тис. чоловік.

Зараз ви читаєте новину «У Жовтневій лікарні відклали операції через зсув ґрунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі