вівторок, 30 вересня 2008 07:05

У жителів Нововоронцовки посохла городина

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Ярослав Сень з райцентру Нововоронцовка Херсонської області показує дачу бабусі Мотрони, яку понищили злодії
Ярослав Сень з райцентру Нововоронцовка Херсонської області показує дачу бабусі Мотрони, яку понищили злодії

"Ой Боже, що ж це на світі твориться, — плаче 72-річна Мотрона Сень із райцентру Нововоронцовка на Херсонщині. — Усе життя робили, як раби. Із чоловіком копійку до копійки складали, дачу строїли. Мріяли, що на старості сидітимемо тут, онуків глядітимемо. А нас тепер виживають, грабують, за людей не щитають".

Протягом 40 років Мотрона Тимофіївна працювала в райуправлінні сільського господарства. Із чоловіком, учителем праці, виховали двох доньок. Нині жінка на пенсії. Живе сама у квартирі. Чоловіка Миколу поховала шість років тому. Доньки виїхали.

У Нововоронцовці майже 7 тис. жителів. Близько тисячі в 1990-х отримали земельні ділянки на березі Каховського водосховища. Переважно ті, хто жив у комунальних квартирах. Люди об"єдналися в сім садових кооперативів.

— Я — агроном. Земля для мене — все життя, — каже Сень. — Отримали 6 соток в кооперативі "Мічурінець". Стягувалися по копійці, зводили там будиночок, ростили городину. Коля всі меблі своїми руками робив. Вийдемо на пенсію, думали весь час тут проводити.

Із виходом на пенсію жінка засаджує ділянку городиною.

— Тільки з цеї дачі й живу, — бідкається. — Пенсії отримую 640 гривень. Майже 500 іде на ліки, решта — за квартиру. Що вирощу на городі, з того й живу. Та ще доньки помагають.


Два роки тому до дачних кооперативів припинили водопостачання. Без поливу городина сохла. Люди перестали доглядати ділянки, закидали будинки. Подейкують, що так пенсіонерів виживають. Мовляв, на землю на узбережжі водосховища накинув оком місцевий підприємець Василь Калька.

— Поливу немає — люди рідше їздять, — продовжує Мотрона Сень. — Менше їздять — дачі більше трощать. Якісь гади розбивають будинки, крадуть усе. Виносять меблі, огорожки, б"ють вікна. У нас все розкурочили. На немічних пенсіонерів міліція не реагує.

— Он під Херсоном за полив дачі платять 5 гривень, — каже 67-річний Володимир Абайдулаєв, колишній директор музичної школи. — Поливають завжди. Ми ж віддаємо по 25–30 гривень. А воду не дають. То двігатєль на водокачці згорів, то труби покрали, то ще щось.

55-річний Василь Калька — директор районних електросистем.

По 300 гривень зарплати дає. А де зараз у селі роботу знайдеш?

— Це — поміщик, який скупив весь район, — говорять пенсіонери. — Приїхав десь із Заходу. Офіційно він директор комунального підприємства. Фірму "Таврія" зареєстрував на спільника Віктора Білана. Всі воронцовці працюють на нього за копійки. По 300 гривень зарплати дає. Пікнеш щось проти — геть із роботи. А де зараз у селі роботу знайдеш? Уся земля його. Одні дачі людські — і ті хоче забрати задурно. Все роблять, щоб люди самі покинули їх.

У селищній раді про Кальку говорити не хочуть. "Він же наш кормілець, платить податки, хіба можна проти щось казати?" — віджартовуються.

— Хлібозавод, молокозавод, млин, побуткомбінат, майже вся вулиця Промислова, заготконтора, консервний комбінат — все викупив Калька. Точніше фірма "Таврія", — розповідає працівник селищної ради. Просить не називати його прізвища. — "Таврії" належать всі промислові об"єкти селища й більше 70 відсотків усіх адміністративних будівель району. Зарплати Калька часто затримує. Видає працівникам продуктовий вексель на 100 гривень. Але купувати харчі можна лише в його магазинах, де ціни вищі ринкових. За Калькою стоїть хтось із Києва.

У відділі землересурсів селищної ради заперечують, що дачні ділянки можуть передати фірмі "Таврія".

— Рада розглядає всі заяви від людей, які хочуть їх приватизувати, — пояснює землевпорядник. — Розгляд заяв — процедура довготривала. На землі треба хазяйнувати, а не кидати її. А Калька — хазяїн.

Власники ж запевняють, що приватизувати ділянки їм не дають.

— У нас в кооперативі 160 чоловік. Документи ми подали ще торік, — додає бухгалтер кооперативу "Яблунька" Ніна Колеснік, 71 рік. — Відповіді досі не отримали. Селищна рада не дає дозволу. "Земля брошена" — кажуть.

Селяни обурюються розпаюванням району.

— За законом люди можуть отримати до 2 гектарів землі, — говорить Анатолій Ходков, учитель місцевої школи. — У Нововоронцовці пропонували тільки по 25 соток. Давали землю або в балках, або серед каміння. Майже всі вчителі відмовилися. Писали колективні скарги і в Херсон, і в Київ. Усім начхати. Зате всі родючі землі якось опинилися в "Таврії".

Зараз ви читаєте новину «У жителів Нововоронцовки посохла городина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі