вівторок, 17 вересня 2019 07:30

У В'ячеслава Павлікова відбирають доньку

Автор: ФОТО з особистого архіву Марини Гудиної
  Одеситка Валерія Лактіонова позує із братом Георгієм (на фото ліворуч) під час тренувань із боксу. Хлопець намагався відстояти сестру, коли її хотіли забрати до притулку соціальні працівники
Одеситка Валерія Лактіонова позує із братом Георгієм (на фото ліворуч) під час тренувань із боксу. Хлопець намагався відстояти сестру, коли її хотіли забрати до притулку соціальні працівники

— Сам виховую п'ятьох дітей — чотири доньки й сина. Найстаршій — 17 років, наймолодша — першокласниця, — розповідає 46-річний В'ячеслав Павліков з Одеси. Служба у справах дітей відбирає в нього доньку 11-річну Валерію Лактіонову. Чоловік не вказаний у свідоцтві про народження. Коли дівчинка з'явилася на світ, потрапив до в'язниці через наркотики.

— Дружина померла два роки тому. Тоді ще намагався оформити опікунство, але не дозволили через судимість. Розумів, що через це можуть бути проблеми. Вперше соцслужби прийшли до нас додому цього літа. Я їх не пустив. Удруге навідалися у школу. Хотіли забрати дитину без мого відома.

Четверо соцпрацівників прийшли в школу під час третього уроку. Викликали Валерію до кабінету завуча. Сказали, має негайно піти з ними. Дівчинка розплакалася й вибігла в коридор. Там її затримав працівник соцслужби. Гукала на допомогу. Збіглися учні та вчителі.

— Лєра встигла мені подзвонити. За 15 хвилин примчався до школи, — додає Павліков. — Працівник соцслужби обзивав, лаявся. Поставили перед фактом, що я не батько своїй дитині.

— За два роки Служба у справах дітей не зробила нічого для цієї дівчинки. Натомість забирали її з порушенням закону. Налякали учнів, зірвали освітній процес, принизили й образили рідних, — розповідає громадська активістка 37-річна Зоя Мельник. — Дитину силою намагалися винести зі школи. Не вийшло, втрутилася класний керівник. Брат дівчинки кусав соцпрацівника за руки, щоб її відпустив. Валерію помістили в дитячий притулок. У неї забрали телефон і позбавили можливості контактувати з рідними. З батьком зможе бачитися лише на вихідних.

Соцпрацівники кажуть, що діяли правомірно.

— Порушень із нашого боку не було. Навчальний процес не зривали, все відбувалося в окремому кабінеті, — каже Ірина Прокопенко, заступниця начальника відділу служби у справах дітей Приморського району Одеської міськради.

Щоб повернути доньку, В'ячеславу потрібно зробити тест на батьківство за 7 тис. грн. Чоловік працює двірником. Таких грошей не має. Зібрали потрібні кошти небайдужі люди.

"Лєра після смерті матері знаходиться в статусі дитини-сироти. Соцслужби виконували вимогу законодавства, — написав у "Фейсбуку" мер Одеси Геннадій Труханов, 54 роки. — Оскільки факт батьківства встановлює тільки суд, допомогли оформити відповідну заяву".

Після розголосу дівчинку повернули В'ячеславові Павлікову. Тимчасовими опікунами Валерії стали її тренер із боксу та його дружина.

Зараз ви читаєте новину «У В'ячеслава Павлікова відбирають доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі