четвер, 27 вересня 2007 07:03

У смерті Іллі Соколовського звинувачують матір

11 вересня прокурор Кременецького району Тернопільщини порушив кримінальну справу проти 27-річної Олесі Соколовської. 31 серпня в Почаєві від хронічного недоїдання помер її син Ілля, 1 рік. Жінці загрожує до п"яти років позбавлення волі. Двох її старших дітей забрали до школи-інтернату й притулку. ("ГПУ" писала про цю історію в номері за 11 вересня 2007 року).

— Справу порушили проти матері, а проти батька ні, бо юридично він не є батьком, — пояснює старший помічник прокурора Олег Денисюк, 27 років. — Матір не арештовували.

Сусіди вбачають провину обох батьків і влади.

— Чого все на матір перекинули? Олеся хоч із Кухаревичем і не розписана, але ж то тато! — обурюється сусідка Галина Мостинчук, 47 років. — Винна і влада. Я до секретаря міськради ходила, просила забрати дітей. Про те, що там постійні п"янки, всі знали. По два тижні запої тривали, а діти голодні вулицею ходили.

Секретар мерії Володимир Руднік очолює опікунську раду. Про Соколовських говорити відмовляється. Сама Олеся запевняє, що патронажна сестра востаннє була в них у лютому.

— Навіть до хати не зайшла, дитину не дивилася, — згадує жінка. — Іллюша якось узимку кашляв, то я йому сироп купила. Тоді у нього ще понос був. Я сказала медсестрі, але вона відповіла, що таке буває, коли зубки ріжуться.

Патронажна сестра 27-річна Олена Волянюк написала пояснення головному лікареві.

— Я з 13 серпня була у відпустці, — виправдовується Волянюк. — Востаннє бачила хлопчика на початку липня. Був бліденький і худенький, одягнений неакуратно, вимащений. Але тримав у руках шкоринку хліба, на ніжки міг стати. Мати на його здоров"я не скаржилася. Була в Соколовської ще 26 липня, але хата тоді стояла зачинена.

За словами жінки, в поліклініку Олеся приходила нечасто.

— Мати до дитини ставилася несерйозно, на кожен прихід треба було впрошувати, — згадує Волянюк. — Ні про який пронос Олеся мені не говорила.

У Кременецькому райвідділі служби неповнолітніх дані про Соколовську та її дітей занотовані у спеціальний журнал.

— Ця сім"я належить до неблагополучних, але середнього рівня. Ми й не таке бачили. Це треба було б узяти автобус і з половини сіл району позабирати дітей, — каже 44-річна Надія Ніколаєва, заступник начальника служби у справах неповнолітніх райдержадміністрації. — Я особисто приїжджала 26 березня. Бачила, що діти кволі й недоглянуті. Матері вдома не застала. Якби Олексій Кухаревич був п"яний, то забрала б дітей і без прокурорського припису. А так був у стані легкого сп"яніння, і я не мала права.

28 серпня Олесю Соколовську притягнули до адміністративної відповідальності за недогляд за дітьми. Суд виніс попередження. Цього було б досить, щоб забрати Іллю у притулок. Однак документи надійшли в службу неповнолітніх 31 серпня. Того дня хлопчик помер.

Зараз ви читаєте новину «У смерті Іллі Соколовського звинувачують матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі