понеділок, 19 лютого 2007 16:44

У Росії знищили трьох керівників українських громад

23 січня до президента України надійшов лист від співвітчизників, які живуть у Росії — в Республіці Башкортостан. Члени місцевої громадської організації "Кобзар" просять захисту. "Нас убивають тільки за те, що ми українці, — пишуть вони. — За нашу любов до рідного народу, рідної мови, до святої України".

Члени "Кобзаря" наводять факти, як у Росії розправляються з вірменами, грузинами, азербайджанцями, вихідцями з Африки й Азії. А з 2002 року, на їхню думку, почали знищувати й українців. Тоді, 19 листопада, у місті Тейково Івановської області невідомі розстріляли заступника голови Товариства української культури "Мрія" Володимира Побурінного, 32 роки. Він опікувався українською недільною школою. 1 квітня 2004 року у Владивостоці двоє молодиків побили засновника українського хору "Горлиця" 68-річного Анатолія Криля. Через три дні він помер. А наприкінці минулого року біля власного дому зарізали Володимира Сенишина, 42 роки — голову товариства "Батьківська стріха" у Тулі.

Сенишин народився в селі Устя на Львівщині. Його батьків репресували й заслали до Воркути, коли Володимирові було два місяці. Там він вивчився в музичному училищі на скрипаля, у гірничому інституті отримав диплом інженера-проектувальника. Створив проектувальну фірму "ґобза", що зі старослов"янської означає багатство.

На початку 2003-го Сенишин разом з однодумцями створив товариство "Батьківська стріха". Заснував недільну школу, проводив фестивалі національної музики й співів. Також організував клуб шанувальників українського футболу.

Торік у липні невідомі побили металевими прутами 42-річну дружину Сенишина Наталію Ковальову. Однак на вікнах офісу "ґобзи" продовжували висіти жовто-сині жалюзі, а Сенишини з друзями й далі слухали українські пісні при відчинених кватирках. "Міліція не розслідує нападу на дружину, — писав друзям Володимир. — Ми ведемо розшук самі. Версій багато, у тому числі й напад скінхедів та ефесбешників. Імовірно, на Наталю напали через те, що вона організовувала зі мною українство у Тулі".

28 серпня до офісу "ґобзи" прийшов офіцер Федеральної служби безпеки Росії. Три години він допитувався, чи не отримує товариство грошей з України чи Америки. Мовляв, останнім часом міжнародні терористичні організації використовують офіси національних громад.

10 листопада Об"єднання українців у Росії поскаржилося президенту  Володимирові Путіну на затягування із розслідуванням убивств керівників національних громад. "В этом мы видим возможное проявление предвзятости и дискриминации по отношению к украинскому меньшинству в Росии", — ішлося у зверненні.

На очах перехожих Володимира добили ножем

А ввечері 24 грудня 2006 року двоє чоловіків у чорному одязі побили бітами самого Володимира Сенишина. Він спробував утекти, але послизнувся й упав. На очах перехожих Володимира добили ножем. За кілька годин він помер у реанімації. Лікарі діагностували перелом черепа, колоті рани правої скроні та прорізані щоки.

— У тульській громаді було восьмеро активістів, — розповідає "ГПУ" Наталя Ковальова. — Ми дивилися по супутнику матчі футбольної збірної України, київського "Динамо". Володя викладав рідну мову в недільній школі. А після вбивства у товаристві залишилися тільки я, наші діти Саша та Оля і батьки.

— Ми контролюємо розслідування злочинів проти активістів українського руху в Росії, — каже "ГПУ" речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця, 41 рік. — Після офіційного звернення прокуратура Первореченського району Владивостока поновила розслідування вбивства Анатолія Криля.

У МЗС Росії запевняють, що загибель Сенишина не пов"язана із його громадською діяльністю.

Зараз ви читаєте новину «У Росії знищили трьох керівників українських громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі