четвер, 19 листопада 2020 07:50

У подружжя Солдатенків відбирають прийомних дітей

— Это ужасно видеть страдания детей, их слезы и страх. Просыпаются среди ночи и плачут: "Мамочка, не отдавайте нас", — 40-річна Оксана Солдатенко із села Святопетрівське під Києвом розповідає про прийомних дітей 7-річну Тетяну й 5-річного Михайла.

Їх через суд повернув собі біологічний батько 61-річний Василь Зайцев, якого діти не бачили чотири роки. Верховний суд виніс ухвалу на його користь 23 вересня.

Оксана з чоловіком 45-річним Максимом приїхали на Київщину з окупованого Луганська 2014-го. Він працює в будівельній компанії, вона — вихователем. Власних дітей не мають. Михайла й Тетяну взяли під опіку 3,5 року тому. Ті родом із Первомайська на Миколаївщині. До того шість місяців були в дитбудинку.

— Це були два "мауглі", які боялися вулиці, людей, магазинів, іграшок. Мали затримку розвитку, погано говорили. Танюшка навіть їсти не могла. Не було жувального рефлексу, бо до 3 років тато годував її з пляшечки. Нас перепитували, чи готові ми брати таких дітей, чи справимося, — розповідає Оксана. — Полюбили їх. Вони називають нас мамою і татом. А ми робимо все, аби вони жили якнайкраще. Розвиваються, талановиті. Танюшка вірші пише. Міша у свої 5 років вміє читати. Знають, що в них є біологічні батьки, але їх не пам'ятають. Як можна віддати їх чужому для них чоловіку. Ще й в умови, які не придатні для життя.

Василь Зайцев 30 років має інвалідність другої групи — за психічним захворюванням. Живе у глиняній хаті на дві кімнати з коридором, яка оформлена на його покійну матір.

Нещодавно зійшовся з удвічі молодшою жінкою. Вона переїхала до нього з 11-річним сином. Мати Тетяни й Михайла — Ганна — покинула їх на чоловіка через кілька місяців після народження сина. Вона теж удвічі молодша за Василя. До того, як із ним зійтися, зустрічалася з його сином від першого шлюбу.

— У хаті ремонт не робився відколи збудована. Кімнати розділені грубкою, й малесенькі сіни. Стіни закопчені, підлога нефарбована. Каже, що то все шкодить здоров'ю. Води у дворі немає, збирає дощову. Навіть ліжка нема, аби покласти малих спати. І батька це не хвилює. Для нього це норма. Через хворобу не може зрозуміти, як має бути, — розповідає Наталія Перкова з міської служби у справах дітей. — Коли ще мати дітей була, він зачиняв її в хаті, щоб ми не могли до них прийти. Ми всіма способами вивозили жінку з дітьми то в лікарню, то в Центр матері й дитини. Вона зникала. Потім поверталася до чоловіка, бо нема де жити. Коли зовсім пішла — дітей вилучили через загрозу для їх життя й здоров'я. Відтоді нічого не змінилося. Пояснюю батькові, що ми наступного ж дня заберемо дітей, як їх повернуть. А він торочить, що виправлятися буде.

Василь Іванович каже, що любить дітей і хоче їх виховувати.

— Якщо знову заберуть — нічого не зробиш, таке життя. Раніше їх спасли від матері-алкоголічки. Хочу, щоб діти коло мене були. В таких умовах я виріс, мої старші діти. У лоханці будуть митися. Чи до сусідів підем. Їсти маєм шо. Жінка поможе.

— Ми попередили дітей, що програли всі суди. Біологічному батькові пропонували приїхати до нас — познайомитися, налагодити контакт. Він не хоче, — говорить Оксана Солдатенко.

Позбавляти батьківства людей з інвалідністю заборонено законом. Це дискримінація і порушення їхніх прав. Але в усіх ситуаціях є винятки, каже 50-річний Олексій Лазаренко, віцепрезидент Всеукраїнської фундації "Захист прав дітей".

— У випадку Солдатенків є рішення суду. Аби повернути малечу, мають виконати оперативну комбінацію. Звернутися до Служби у справах дітей, аби склали акт житлово-побутових умов у біологічного батька. Як відомо, вони погані. На підставі цього знову вилучили дівчинку з хлопчиком, — радить Лазаренко. — Позбавити прав біологічного батька можна через суд. Для цього потрібна комплексна експертиза. Вона прояснить, чи спроможна ця людина, в якої є інвалідність, виконувати обов'язки з виховання й розвитку своїх дітей. Те, що таку експертизу не призначили під час судових розглядів, говорить про некомпетентність суддів.

Зараз ви читаєте новину «У подружжя Солдатенків відбирають прийомних дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі