четвер, 20 вересня 2007 07:09

У підприємця Довгалюка забрали базу відпочинку

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Вінницький фермер Володимир Довгалюк вірить, що поверне через суд свою базу відпочинку
Вінницький фермер Володимир Довгалюк вірить, що поверне через суд свою базу відпочинку

"Десь о четвертій дня 28 серпня я був на автовокзалі, — розповідає голова Вінницької обласної асоціації фермерів 44-річний Сергій Маняк. — Раптом мене оточили з десяток чоловіків у цивільному. Кинули: "Ми з міліції". Скрутили, наділи наручники й посадили в машину".

Із Сергієм Андрійовичем зустрічаємося на автовокзалі у Вінниці. Він просить допомоги. Каже, що обласна прокуратура порушила проти нього кримінальну справу, звинувачує в перевищенні службових повноважень. Насправді, мовляв, так вони перешкоджають його правозахисній діяльності.

— Повезли в лісопосадку неподалік автовокзалу, — веде далі Маняк. — Підвели до дерева, під яким я побачив скручену в трубку пачку гривень. Звеліли підняти. Я відмовився. Тоді мені спробували намазати руки люмінесцентною фарбою, якою позначають хабарі. Зафарбували лише нігті.

Чоловіка відвезли до обласного управління СБУ. Там звинуватили у шпигунстві на користь США.

— Я 2002-го був у знайомої у Штатах, — сміється Сергій Андрійович. — Вони назвали це шпигунством.

Наступного дня з його офісу силовики забрали документи й паспорт. Без нього не пускають до суду. Таким чином, вважає правозахисник, його відсторонили від справи фермера Володимира Довгалюка.

42-річний Володимир Довгалюк живе у Вінниці. Наприкінці 2001-го орендував за 30 км від обласного центру в селі Трибухи Літинського району ставок і майже 7 га землі навколо. Вирішив відкрити там базу відпочинку. Продав квартиру й дачу. За виручені гроші звів над ставом два будинки, заклав фундамент ще на два, побудував кафе на 40 осіб, запустив рибу в ставок. Назвав комплекс "Фермерське господарство "Паламаренкове".

— Десь із 2004 року моє "Паламаренкове" почало приносити прибуток, — каже Володимир Довгалюк, який на запрошення Маняка теж під"їхав на вінницький автовокзал. — Приблизно 15–20 тисяч гривень щомісяця.

У "Паламаренковому" на вихідних полюбляв відпочивати директор Вінницького заводу електроніки "Термінал" Олег Крутоус. Два роки тому він запропонував Довгалюкові інвестувати гроші в розвиток господарства. Той погодився. Восени 2005-го Крутоус дав Довгалюку $10 тис. Натомість фермер написав боргову розписку. Віддати її директор заводу обіцяв тоді, коли боржник внесе у спільний проект власні земельні паї.

Спробували намазати руки фарбою, якою позначають хабарі

Та за кілька місяців Довгалюка на базу відпочинку "Паламаренкове" не пустила охорона. Сказали, що вона належить Крутоусу. Фермер поскаржився до суду.

— Я погодився захищати інтереси Довгалюка в суді, — зауважує Сергій Маняк. — Партнери Крутоуса пропонували мені 20 тисяч доларів за те, що відступлюся. Однак я не погодився. Вони вирішили усунути мене іншим шляхом — силою й брехнею. Рідний брат Крутоуса працює в обласному управлінні СБУ.

У сільраді села Івчанка їм показали три відмови від оренди землі, під якими стояв начебто підпис Довгалюка. Тепер, мовляв, він не має жодного стосунку до землі.

— Але всі вони сфальсифіковані, — зривається Володимир Довгалюк. — Це підтвердило Вінницьке відділення науково-дослідного інституту судових експертиз.

Олег Крутоус запевняє, що землю орендує законно.

— То, что я забрал "Паламаренкове" у Довгалюка — полное вранье, — каже він по телефону. — Довгалюк должен мне кучу денег. Он проиграл мне два суда. Я подавал на него судебные иски о защите чести и "гідності". Я этот комплекс построил, и он сегодня принадлежит мне. До меня там ничего не было.

Нині в "Паламаренковому" звели ще два будинки, лазню, конюшню. За гроші там можна порибалити, влаштувати бенкет, покататися на конях. Вільних місць немає, охочі записуються за місяць. Таку базу відпочинку нині оцінюють щонайменше в 2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «У підприємця Довгалюка забрали базу відпочинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі