середа, 23 квітня 2008 07:06

У парку Шевченка вибухнула сміттєва урна

У понеділок о 19.16 у парку ім. Шевченка в центрі столиці вибухнув сміттєвий бак. Він стояв за 10 м від дитячого майданчика.

Вибуховою хвилею змело фігури з шахових дощок, за якими грали пенсіонери на протилежному боці парку. У будинках на вул. Терещенківській вибило вікна. Тріски від дерев"яної лавки, знищеної силою детонації, поранили 17-річних студенток Ангеліну Синицю та Олену Пономаренко. Дівчата — однокурсниці, вчаться в університеті ім. Тараса Шевченка. Ангеліну вночі прооперували у лікарні на Печерську.

Кореспондент "ГПУ" у вівторок зранку говорив із Ангеліною кілька хвилин.

— Я йшла із одногрупницею мимо лавочки, — згадує дівчина. — Раптом стався вибух. Мене відкинуло на кілька метрів. Глянула на ноги — а вони всі в крові. Підвелася, спустилася на зупинку маршрутки N5. Витягла з кишені сто доларів, дала водієві, який пив каву біля машини. Попросила його відвезти мене в лікарню. Але він відмовився. Повз мене проходили двоє хлопців, вони викликали "швидку". Це мене Бог покарав за те, що під час посту ходила на дискотеки.

— У сестри поранено ліву ногу. Зараз із Ангеліною в палаті увесь час сидять батьки. Вона дотепер у шоці, — каже Каріна Синиця, 16 років, сестра постраждалої.

Родина приїхала до Ангеліни із міста Біла Церква Київщини того ж вечора.

Від бетонної урни, в яку заклали вибухівку, нічого не залишилося. Тротуарна плитка, де стояв сміттєвий бак, почорніла. За 3 м лежить ще одна перекинута лавка. Залишки тієї, що поранила дівчат, міліціонери забрали на експертизу. На ній виявили сліди вибухівки.

За півгодини після вибуху в парку — майже 50 міліціонерів. Землю освітлюють ліхтариками, перебирають пальцями кожну травину.

— Пиши: вилучено кору із залишками вибухової речовини, — диктує експерт колезі.

Чоловік тримає пакет із шістьма металевими сірими кульками. Кожна має 5 мм у діаметрі. Їх знайшли в стіні сусіднього житлового будинку. Експерти кажуть: найімовірніше, вибухнув пакет із металевими кульками.

— Вибух був такий, що шмат урни 25 на 40 сантиметрів перелетів дорогу і впав біля кафе. Пролетів метрів зо 20. Дякувати Богу, обійшлося без жертв, — каже Анатолій Королюк, 42 роки, директор кав"ярні "Альма Матер".

У заклад влетіло дві кульки. Одна прошила вікно, пролетіла над головами відвідувачів, застряла у стіні. Друга влучила в картину столичної художниці Ольги Глумчер.

Витягла сто доларів, дала водієві маршрутки і попросила відвезти мене в лікарню. Він відмовився

— Я подумав: або будинок вибухнув, або теракт. Землю трусонуло, вуха заклало. Кіоск підстрибнув, у холодильнику попадали пляшки, — згадує продавець Володимир Пришляк, 29 років.

Він каже, на лавочках поблизу сміттєвого бака в цей час збирається молодь, пенсіонери й мами із дітьми. Того вечора людей було небагато через прохолодну погоду.

Парк ім. Шевченка обслуговують майже 20 двірників. Вони працюють до 17.00. Смітники чистять двічі на день: зранку і близько четвертої вечора. Нічого підозрілого двірники не помітили.

Шевченківський райвідділ міліції порушив кримінальну справу "за фактом хуліганства". Правоохоронці поки що не називають версій щодо причин вибуху.

Зараз ви читаєте новину «У парку Шевченка вибухнула сміттєва урна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі