субота, 06 жовтня 2007 07:02

У криницю насипали дусту й порошку

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
   Наталя Ворона з села Дубіївка Черкаського району показує криницю, звідки витягли пакет із отрутою
Наталя Ворона з села Дубіївка Черкаського району показує криницю, звідки витягли пакет із отрутою

Шостий місяць сім"я 30-річних Наталії та Романа Ворон із села Дубіївка Черкаського району Черкаської області не має у дворі питної води. У спільну з сусідами криницю хтось укинув порошок для миття й пакет дусту — отрути, якою труять шкідників на деревах.

— Зараз живемо у моїх батьків, — Наталія показує хату через одну від власної. — Сюди приходимо доглядати за хазяйством.

Жінка народилася в Дубіївці. Після школи вивчилася на медсестру, працювала в обласній лікарні. Від першого чоловіка має доньку Ганну, 11 років. Із Романом познайомилася кілька років тому в Черкасах. Він родом із Золотоніського району, працює на агрофірмі сусіднього села Руська Поляна. Мають спільну доньку Юлію, 1 рік.

Раніше родина жила в батьків Наталії. Перед 2007-м узяли кредит на 20 років й за $9,6 тис. купили стару хату неподалік батьків. Почали робити ремонт, добудовувати.

— Воно ж як молода сім"я, то хочеться одділиться, — пояснює Ворона. — Щоб і хата була своя, і хазяйство. Нас усе устраювало, то й узяли. Он уже тут поросят і козу тримаємо, — показує на сарай, з якого виглядає біла козяча морда.

Посеред подвір"я лежить купа ракушняка. Хата не стара, але занедбана. Біля неї добудовують фундамент. На межі з сусідським двором стоїть накритий шифером колодязь.

— Якраз почали фундамент заливати, — згадує  Наталя. — Половину залили, вода була нормальна. А на другий день кинули в колодязь мотор — дустом смердить. Думали, чого він воняє. Може, це яке сміття чи листя. Бо тут же п"ять років ніхто не жив. Аж стали мотора тягнути, а на ньому причепився пакет з остатками дусту.

Ворони зателефонували до сільради, викликали рятувальників.

— МНСники взяли проби, — каже жінка. — Підтвердили, що то дуст, яким у лісництві дерева обробляють. Сказали, він сто років не розкладається.

Із колодязя продовжили тягнути воду, але використовували її лише для будівництва.

— Через два дні мотор вкинули, а з нього мильна вода тече, — каже Наталія. — Знов МНС визвали. Ті понюхали, подивилися. Кажуть, це моюще типу "Бєлізни", яким у воєнних частинах поли миють. До санстанції звернулися. Нам сказали, що аналіз води платний.

Ворони накрили колодязь. Носять воду з інших. Згодом планують пробурити у дворі свердловину. Необхідних для цього $2 тис. поки що не мають.

У селі здогадуються, хто насипав отрути Воронам

— Від колодязя підземні джерела ведуть у село, дуст може вийти в інших людей, — зітхає Наталія. — Вони не знатимуть, чим потруїлися. І нікому до цього нема діла. Участковий говорить: "А що я зроблю? Нема доказів". Кажуть писати заяву в прокуратуру. А що її писати, вона там так і лежатиме.

У селі здогадуються, хто насипав отрути Воронам. Припускають, що це жінка колишнього господаря будинку. Вони розлучені, але грошима від продажу хати чоловік не поділився.

— У нас тут лише троє людей, які мають доступ до цього дусту й моющого, — зауважує Наталія. — Але не пойман — не вор. Одна жінка ходила по селу й казала: "Вони будуть ще плакать, що купили цю хату".

Сусідня хата, звідки брали воду з цього колодязя, належить 47-річній Ользі Тесленко. Тут мешкали її батьки. Сама вона живе на сусідній вулиці, батьківський дім продає.

— Через те, що нема води, охочих мало, тисячу доларів приходиться скидати, — бідкається Ольга. — Усі байдужі. Сільському голові нема діла, участковий узагалі нічого не робить. Кажу йому: "Ти визви й поговори". Їх же за півгодини можна розкусить. Могли б зібрати сільську громаду.

Тесленко працює акушеркою в Черкаському пологовому будинку N2. Знає: якщо дуст потрапить в організм, буде сильне отруєння.

Дільничного інспектора Олександра Коваленка в його кабінеті не було. Він дивився телевізор в сільраді.

— Я це питання вже не курірую, — пояснює він. — Підстав для звинувачень не було. Вони можуть підозрювати, але ж це село. Сьогодні з одним посварився, завтра — з другим. Справу передали в райвідділ МНС.

За словами 54-річного сільського голови Миколи Коваленка, цю історію мають розслідувати рятувальники і дільничний. Він додає, що в селі воду на аналіз не брали. Однак упевнений: отрута поширитися не може.

Старший інспектор райвідділу МНС 24-річний Андрій Мамчур підтверджує, що в колодязі Ворон двічі було виявлено отруйні речовини — дуст і засіб для миття. Результати аналізу передали в міліцію.

Начальник Черкаського райвідділу міліції Андрій Кулагін ситуацію не пояснює. Каже, що в таких випадках має розбиратися Міністерство з надзвичайних ситуацій.

Зараз ви читаєте новину «У криницю насипали дусту й порошку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі