пʼятниця, 17 серпня 2007 07:00

У Катерини Куприщенко хочуть забрати немовля

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Родина Куприщенків у дворі свого будинку в місті Брянка Луганської області. З двомісячною Аміною на руках стоїть бабуся Олена. Поруч із нею старша дочка Катерина, у якої хотіли забрати новонароджену. Попереду шестирічний син Катерини Георгій. Поруч із хло
Родина Куприщенків у дворі свого будинку в місті Брянка Луганської області. З двомісячною Аміною на руках стоїть бабуся Олена. Поруч із нею старша дочка Катерина, у якої хотіли забрати новонароджену. Попереду шестирічний син Катерини Георгій. Поруч із хло

"Я була на роботі, коли подзвонила сусідка і кричить у трубку: "Лєна, біжи додому, міліція малу забрала", — згадує 45-річна Олена Куприщенко з міста Брянка Луганської області. — Я додому, а дочка зустрічає в сльозах: викрали Аміночку, і вона не знає, де дитина і що з нею".

По обіді 27 липня в квартиру Куприщенків забігли двоє чоловіків у цивільному.

— Дверей ми не замикали, бо діти туди-сюди бігають, — продовжує Олена Куприщенко. — Удома з дорослих була лише дочка Катя. Її чоловік Звіад удень на роботі. Міліціонери сказали, що вони з інспекції у справах неповнолітніх. Помахали папірцем із прокуратури: "Що, дострибалася? Де ж твоя мама?". Один заломив Каті руки і затиснув рота. Тоді до хати вбігла жінка у білому халаті, вихопила дитину з коляски — і в машину. Катя побігла за ними, кричить, що поїде з малою. А міліціонери їй: "Поплачь, поплачь. Тебе полезно".

Олена побігла до начальника райвідділу міліції. Той пояснив, що за поданням лікарів та інспекції неповнолітніх прокуратура міста вирішила забрати немовля в лікарню. Причина — загроза життю дитини.

У Куприщенків двокімнатна квартира на другому поверсі хрущовки. Олена Куприщенко знайомить зі своїми трьома дітьми, двома онуками та зятем Звіадом. Найстарша донька, 24-річна Катерина, виходить у коридор із двомісячною донькою Аміною. "Мамою" Олену звуть усі — і діти, й онуки.

— Я на двох роботах працюю маляром. Завжди можу шабашками підробити. Мої діти одягнуті й нагодовані, — Олена запрошує зайти в дитячу кімнату. — Нещодавно купила їм нову стінку зі столиком для уроків. "Дівіді" он є. Діти мультики дивляться.

Конфлікт із лікарями почався торік, коли Катерину поклали до пологового будинку в селищі Ломуватці за 20 км від Брянки. У неї на шостому місяці завмер плід. Лікарі рекомендували штучні пологи.

— Завідувачка пологового Ніна Клименко сказала мені, щоб принесла 500 гривень за операцію, — згадує Олена. — Я дала. А вона недовольна. Каже, треба ще 300. У мене нема.

Лікарі забрали в Катерини паспорт і мобілку — сказали, віддадуть, коли родичі принесуть 300 грн. Олена написала заяву в прокуратуру. Міліціонери сховали їй під одяг диктофон і позначили фарбою 300 грн. Олена понесла гроші в пологовий.

— Клименко сказала покласти гроші на стіл. Зайшла її заступниця Олена Зубковська, — продовжує Олена. — Завідувачка прикрила купюри долонею, і в цей момент у кабінет зайшли міліціонери. Пізніше я бачила, як Клименко і Зубковська терли руки ватою — у них на руках була фарба.

Перездавали аналізи у Стаханові. Ніякого сифілісу в поміні не було

За фактом хабарництва прокуратура Брянки порушила кримінальну справу. До суду не дійшло. Завідувачка Клименко пішла на пенсію. Зубковська лишилася на посаді.

Олена Куприщенко каже, що після історії з хабарем на неї кілька разів нападали хулігани. А лікарі місцевої лабораторії "виявили" в Каті сифіліс.

— Це неправда, — каже Олена. — Ми перездавали аналізи у Стаханові. Ніякого сифілісу в поміні не було. Але вагітну доньку через цю історію не поставили на медоблік. Вона тепер не отримає положені на дитину гроші. Лікарі нам обіцяли, що не допустять, аби Каті виплатили допомогу.

26 червня Катерина народила дівчинку в пологовому будинку в Стаханові.

Аміна народилася слабенькою. Погано набирала вагу. У квартиру до Куприщенків навідалися лікарі з дитлікарні Брянки.

— Це — не жилець, — сказали про новонароджену.

Катерині запропонували віддати дочку. Мовляв, навіщо вона їй така слабенька.

— У вас їх і так багато, — кивнули на дітей.

Після наскоку на квартиру 27 липня Аміну завезли до лікарні. Маму в палату не пускали. Віддавати дочку відмовлялися. Казали, в квартирі Куприщенків брудно й антисанітарія.

— Я прямо в неділю помчалася до чергового прокурора в Луганськ, — каже Олена Куприщенко. — Той аж за голову взявся. Назвав це кіднепінгом (викрадення дітей. — "ГПУ").

За тиждень Катерину поклали в палату разом із Аміною. Ще за тиждень у дитини піднялася температура.

— Мені дзвонить Катька і плаче, — говорить Олена. — Малу збираються колоти антибіотиками, а їй навіть не кажуть, якими.

Звіад узяв на роботі в автомайстерні братову машину й поїхав до лікарні. Катя з малою на руках вийшла начебто на побачення з чоловіком. Сіла в машину і втекла додому.

Тепер молода мама боїться відчиняти двері. Дзвонить Олені, чи можна впустити в квартиру дільничного лікаря.

Наприкінці вересня на Куприщенків чекає суд. Вирішуватимуть, чи позбавляти Катерину материнських прав. Олена написала заяву в прокуратуру про неправомірні дії лікарів дитлікарні.

Завідувач дитячим відділенням лікарні Брянки Сергій Купцов каже, що ніхто не збирається позбавляти материнських прав Катерину.

— Її полякали, щоб краще доглядала за немовлям, — виправдовується.

Куприщенки звернулися до незалежного лікаря Альбіни Щербак, яка отримала ліцензію на право роботи педіатром і практикує в Брянці.

— Дитина здорова, — розповідає Щербак. — Почала добре набирати вагу. У немовляти нормальний рівень гемоглобіну. Аміна на штучному вигодовуванні. Батьки купують найдорожчі імпортні суміші.

Зараз ви читаєте новину «У Катерини Куприщенко хочуть забрати немовля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі