субота, 08 грудня 2007 07:01

У Кам"янці-Бузькій люди почали частіше хворіти

Жителі райцентру Кам"янка-Бузька Львівської області вимагають винести за місто завод деревостружкових плит "Кроно-Україна". Бідкаються, що хворіють від випарів формальдегіду.

— З труб заводу валить чорний дим, а у нас сморід наче горілої пластмаси, — розповідає 33-річна Любов Боєчко з вул. Драгоманова, що за кілька кварталів від заводу. — Як надихаєшся, голова розколюється так, що ніяке знеболююче не допомагає. Доньки постійно хворіють, у меншої хронічний бронхіт.

— Торік теща померла від раку легень, — додає її чоловік Степан Боєчко, 34 роки. — Ніколи не хворіла, а тут стала кашляти. Поставили діагноз: туберкульоз. Поїхали до Львова перевіритися. Там сказали, що остання стадія раку. Від різних дихальних недуг лише на нашій вулиці померло четверо.

У Кам"янці-Бузькій живе 11,5 тис. людей. 2002 року колишній паркетний завод "Древстар" викупив швейцарський концерн "Свісс Кроно Ґруп" і переобладнав під виробництво деревостружкових плит. Позаторік  тут запустили лінію плит, для виготовлення яких використовують аміак і формальдегід.

Відтоді городяни скаржаться. Спочатку писали мерові. Згодом створили ініціативну групу, до якої записалися 1,5 тис. осіб. Вони вимагають винести завод за межі міста. Упевнені, що хворіють через погані фільтри та шкідливі викиди.

— Три роки тому я купив біля заводу новобудову, — каже голова ініціативної групи Володимир Дудар, 78 років. — Добудував. А тепер там жити не можу, продати — також. У жінки Ярослави почалися напади, наче астматичні.

— Раніше такого не було, — запевняє 55-річний Ярослав Воробець. — Зараз я щодня кашляю, хоч ніколи не палив. Моя жінка Марія працює в Польщі. Коли приїжджає — тиждень звикає. 2002-го вони щось скинули у річку і риба поздихала. На березі миші мертві валялися. Тепер у нас мало лисиць, бо їм нічого їсти.

Жити у хаті не можу, продати — також

— Люди частіше хворіють, купують більше ліків, — підтверджує провізор міської аптеки, яка не хоче називатися. — Навіть улітку. Це дивно.

Завод розташований неподалік школи та млина.

Михайло Владика, міський голова Кам"янки-Бузької, не погоджується зі скаржниками.

— Я особисто запитував власника Крюгера Хорста про забруднення, — говорить мер. — Він показав документи перевірки санстанції. Там було написано, що на заводі все у нормі. Відходи дійсно везуть на смітник. Однак вивозять лише дерево, смоли утилізовують у Шостці Сумської області. Я сам астматик, живу у центрі, та ніякого смороду не відчуваю.

Владика хвалиться, що завдяки заводу частину вулиць виклали тротуарною плиткою, планують відремонтувати очисні споруди та озеленити Кам"янку-Бузьку.

Директор товариства "Кроно-Україна" Ольга Полякова також переконана, що жодної шкоди від заводу немає.

— Люди хворіють по всій Україні, — каже вона. — Це Боєчко починає тут виробляти, бо ми не прийняли його на роботу. Наше підприємство працює прозоро, справно платить податки, забезпечило роботою 450 людей. Нехай би місто турбувалося смітниками.

Формальдегід провокує рак

Формальдегід — це газоподібна речовина з різким запахом, розчиняється у воді. Особливо чутливі до нього слизові оболонки людини.
— Він провокує недуги верхніх дихальних шляхів і бронхів, рак, — пояснює 38-річна Анжела Босонець зі столичного Інституту медицини праці. — Це сильний подразник. Але для того, щоб розвинулася хвороба, потрібно, аби концентрація перевищувала норму. Це має дослідити санстанція.
— Формальдегід швидко випаровується, — додає Петро Жмінько з Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя. — Він провокує в організмі злоякісні пухлини. Це підтверджують досліди на тваринах.

Зараз ви читаєте новину «У Кам"янці-Бузькій люди почали частіше хворіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі