четвер, 08 квітня 2021 07:51

"У гробу — не Микола Іванович. Там якась жінка"

— Було тяжко дізнатися таку новину. В чоловіка серце схопило від нервів. Відкачували, — 35-річна Тетяна Стус із Богодухова на Харківщині пригадує, як мало не поховала замість батька чужу жінку.

Про підміну родині повідомили, коли траурна процесія вже була на цвинтарі. Після дзвінка труну з кладовища повезли назад до морга — поміняли тіла, а потім повернулися.

Батьки Тетяни Стус — Любов і Микола Мирні потрапили до Богодухівської районної лікарні два тижні тому. У матері діагностували пневмонію. В батька впав рівень цукру в крові. Хворів на діабет. Не прослуховувалася ліва легеня.

— У мами — позитивний тест на коронавірус. У батька теж запідозрили. Він був у тяжкому стані. Мати сиділа біля нього в палаті на стільці, — розповідає Тетяна Стус. — 29 березня татові стало геть зле. Перестав дихати, реанімували. Після маминого дзвінка я одразу приїхала. Дивлюся, його везуть у реанімацію. Підбігла. Кричу, плачу. Він узяв мене за руку, хотів щось сказати. Не зміг. Більше живим тата не бачила.

Микола Іванович помер від серцевої недостатності, за висновками медиків. Після його смерті прийшов негативний ПЛР-тест. Тіло чоловіка віддали у спеціальному мішку — як усіх, хто помирає в ковід-відділенні. 30 березня чоловіка відспівали вдома. Ховали в закритій труні.

— Коли вже мали спускати труну в яму, в мене задзвонив телефон, — каже 38-річний Сергій Стус, зять Миколи Івановича. — Дзвонив не лікар чи головна медсестра, хоча мають мій номер. А чоловік працівниці лікарні — мій знайомий. Каже: "Сергій, у гробу не Микола Іванович. Там якась неопізнана жінка. Щось наплутали при видачі тіл". У нас був шок.

У лікарні визнають помилку. Пояснюють, що заклад переповнений. На 60 ліжок удвічі більше пацієнтів.

— Люди лежать у коридорах на тапчанах. І щодня нові поступають. Медики не витримують навантаження, падають із ніг. Коли тіло померлого видали, теж багато нових хворих привезли. Медсестра не встигла простежити, чи все вірно, — говорить заступниця головного лікаря Богодухівської лікарні Яна Грищенко, 53 роки. — Це прикра помилка через людський фактор. Ми ж не роботи. Навмисної підміни не було, бірки — підписані. Та й родич був присутній, коли видавали тіло. Ми розуміємо їхнє горе. Просили вибачення. Розбираємося щодо роботи медсестри, яка не проконтролювала. І працівника, який тіла переплутав.

Дії працівників лікарні перевірить комісія міської ради.

— Розуміємо, що це неумисна помилка. Але висновки зробимо, — каже 50-річна Оксана Сизоненко, заступниця міського голови.

Вдруге заупокійну літургію по Миколі Івановичу не проводили. Священник пояснив, що близькі й так за нього молилися.

Родина Стусів звернулася в поліцію. Там перевіряють, чи не було в діях медпрацівників недбалості.

Івана Коваля поховали двічі

У Чернігові 71-річного Івана Коваля поховали двічі в липні 2018-го. В патолого-анатомічному відділенні рідним віддали тіло чужої людини. А їхнього родича поховала під іншим іменем незнайома родина. Довелося провести ексгумацію й перепоховати небіжчика. Виявилося, на тілах покійників переплутали бірки. До морга їх привезли одночасно, були одного віку. У справі розбиралася поліція.

39-річну Нелю Байдюк з Одеси кремували замість іншої небіжчиці в січні 2016-го. Померла від пневмонії. Покійниць переплутала санітарка морга. Віддала тіло Байдюк не тій родині. Жінки були одного віку й мали схожі прізвища. Чоловік, який першим приїхав забирати померлу, помилки не помітив.

Рідні Нелі Байдюк забрали урну з її прахом і поховали. Тіло іншої небіжчиці віддали її родичам.

Зараз ви читаєте новину «"У гробу — не Микола Іванович. Там якась жінка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі