Ексклюзиви
пʼятниця, 18 липня 2008 07:08

У Дніпрі здохло 100 тонн карасів

"Я п"ятдесят років живу в Новій Каховці на Херсонщині, але такого ще не було, — бідкається 73-річна Людмила Нєсватова. — Усе узбережжя Дніпра встелене дохлою рибою. Спека, туші пухнуть, розкладаються, довкола смердить усе. По воді дохляки догори животами плавають, купатися заборонили".

11 липня до берегів Дніпра неподалік Каховської гідроелектростанції почало прибивати рибні туші. Від річки потягнуло гниллю. Люди не виходили на пляжі. Один чоловік набрав пляшку води й приніс до санітарної епідеміологічної станції. "Аби дізнатися, що є у воді, треба зробити аналіз, — почув у відповідь. — А то непроста процедура, більше місяця доведеться чекати".

— Від води тхнуло чи нафтопродуктами, чи якимось ацетоном, — згадує 60-річна Таїсія Козак, керівник місцевого осередку громадських природоохоронних організацій "Товариство охорони природи". — Ми проїхали узбережжям, оглянули. Виявилося, що місцеві підприємства скидають неочищену воду в річку. Бачили багато забитих очисних колодязів. Брудна вода текла від місцевого заводу гідротехнічних металоконструкцій, автозаправок, станцій ремонту автомобілів, що неподалік Дніпра.

15 липня вода в річці стала срібною від значної кількості дохлої риби на поверхні. Місцеві екологи, представники рибінспекції та рятувальники зібрали термінове засідання. З"ясували, що нижче за Каховською гідроелектростанцією мор. Загинуло майже 100 т карасів. Є також бички та кілька. Забруднено 4 кв. км водного плеса. На 1 кв. м плавають по дві рибини. Водолази, які спускалися на дно, зауважують: там загиблої риби ще більше, померли переважно дорослі карасі.

— Розбираємося, чому загинула риба, — кажуть у виконавчому комітеті Каховської міської ради. — Попередня версія — спека. Можливо, ГЕС не скинула воду вчасно, вона застоялася й риба задихнулась. Рівень води в Дніпрі впав.

У Новій Каховці оголосили надзвичайний стан. Місцевим заборонили купатися на пляжах та продавати рибу на ринках. Рятувальники збирають туші. На місцевий смітник вивезли майже 7 т.

Місцеві рибалки не вірять, що рятувальники зберуть усю рибу. Кажуть, вона швидко розкладається у спеку, падає на дно.

— Доки жодних версій не розглядаємо, — відрізає начальник Новокаховського управління МНС Олександр Разумняк. — Усі вірогідні не підходять. Доки ми не отримаємо результатів аналізів — не можемо нічого коментувати. Рибу взяли на аналіз санстанція, екологи, ветеринари. Турбує одне: чому спливає переважно карась?

Результати аналізів рятувальники планують отримати за 5–7 днів. Місцеві екологи причини вбачають у токсичних відходах підприємств.

Дохлу рибу збирають майже 40 чоловіків на 12 моторних човнах. Потім звозять трактором на міський смітник і присипають землею.

Зараз ви читаєте новину «У Дніпрі здохло 100 тонн карасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути