вівторок, 12 вересня 2017 07:45

У центрі Києва підірвали автомобіль
3

Люди намагаються витягти з машини постраждалих від вибуху — Тимура Махаурі та Наталію Целовальнікову. Першою з ”Тойоти” дістали 8-річну доньку Наталії. Вона постраждала найменше
Фото: www.YouTube.com/СергІй Сидоренко
Останні два тижні Тимур Махаурі майже не їздив машиною, за словами його друзів. На вулиці з’являвся рідко
Наталія Целовальнікова доньку виховує сама. З чоловіком розлучилася

У п'ятницю, 8 вересня, о 18.08 на вул. Ско­ропадського, неподалік Бессарабського ринку в центрі Києва, вибухнув легковик "Тойота Кемрі". Загинув громадянин Грузії 39-річний Тимур Махаурі. У салоні був зі знайомою 32-річною Наталією Целовальніковою та її 8-річною донькою. Жінку у тяжкому стані доправили в лікарню №17. У Наталії відірвана ліва п'ята, розірване стегно, ушкоджені обличчя і тулуб із правого боку, опіки очей. Її прооперували. Дівчинка — під на­глядом медиків "Охматдиту". У неї шок та опіки першого ступеня.

За кермом була Наталія. Тимур сидів поруч. Вибуховий пристрій потужністю від 600 до 1000 г у тротиловому еквіваленті заклали у підлокітник.

— На Бессарабке была тянучка — час пик. "Тойота" ехала в потоке машин. На какой-то момент мы поравнялись с ней. За рулем была красивая женщина. Через пару минут — мощный взрыв. Люди побежали к машине. В салоне увидели перепуганную девочку. Достали ее, потом — женщину. У нее все тело было изуродовано — в ранах, крови, — розповідає 29-річна Світлана. — Фрагменты стекла, металла разлетались на несколько десятков метров. От машины остался только каркас. Остальное выгорело. Как девочку не зацепило — просто чудо.

Тимур Махаурі — уродженець Чечні. Справжнє ім'я — Алі Дабуєв, за турецьким паспортом — Руслан Папацкорія. У 1999–2000 роках брав участь у бойових діях проти російських військ у Дагестані. 2008-го під час грузинсько-російського протистояння воював на боці Грузії.

У листопаді 2012-го Махаурі затримали в стамбульському аеропорту. Підозрювали у серії вбивств у Туреччині та ліквідації чеченського польового командира Шаміля Басаєва. На суді підозрюваний усі звинувачення заперечив. За ґратами провів три роки. 2016-го його виправдали.

Прибув в Україну і вступив до Чеченського добровольчого батальйону. Брав участь у бойових діях на Донбасі на боці України.

— Усіма можливими способами боровся з путінським режимом, був особистим ворогом чеченського лідера Рамзана Кадирова. На нього давно полювали спецслужби РФ та Чеченської Республіки. Було три замахи на вбивство, — говорять у Службі безпеки України.

— Знала його як Алі. Ніколи не відмовляв у допомозі. Разом возили "гуманітарку" хлопцям в Авдіївку на Донеччині. З ним було надійно, — розповідає Юлія Федорко, засновник благодійного фонду "Стрічка надії". — Він із тих людей, які стають друзями на все життя. Завжди міг дістати, що треба. Не знаю, як йому це вдавалось. Якось одній дитині потрібне було переливання крові. Він погодився, ще й привів кількох знайомих.

16 січня цьогоріч Тимура Махаурі затримали в центрі Києва — за незаконне носіння зброї. У нього знайшли пістолети Стєчкіна і "Глок", які значилися вкраденими у зоні АТО, за даними поліції.

Тимур Махаурі пробув місяць під вартою. Командир батальйону Муслім Чеберлоєвський заявив, що його боєць був у Києві на завданні. Печерський районний суд столиці ухвалив угоду з прокурором: Махаурі отримав п'ять років в'язниці з відстрочкою виконання покарання на три роки.

— Загиблий — відомий у кримінальному середовищі. Мав зв'язки з чеченськими колами, — зазначає 39-річний Артем Шевченко, речник Міністерства внутрішніх справ.

Наталія Целовальнікова родом із Донецька. Розлучена. Її готують до повторної операції.

— Відпрацьовуються всі можливі версії: умисне вбивство, терористичний акт, дії російських спецслужб, бізнес-кримінальні розбірки, особиста неприязнь, помста, — каже радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, 46 років.

Справу розслідують як умисне вбивство.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва підірвали автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі