середа, 13 червня 2007 07:05

У Бортничах стоїть загадковий будинок

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Жителі столичного мікрорайону Бортничі не знають, що діється за стінами колишнього будинку побуту, і тому обходять його стороною
Жителі столичного мікрорайону Бортничі не знають, що діється за стінами колишнього будинку побуту, і тому обходять його стороною

"Ми дуже боїмося цього будинку, — каже "ГПУ" 42-річна жителька столичного мікрорайону Бортничі Людмила Романенко про споруду на вулиці Леніна, 39. — Почали шукати у книжках і в Інтернеті щось про його архітектуру. То знайшли, що такі споруди будувала войовнича організація — орден тамплієрів".

На в"їзді в Бортничі впадає в око великий темний будинок із баштою. Його територія огороджена триметровим кам"яним парканом, на якому висить табличка з назвою вулиці. Поряд будинків немає.

За радянських часів бортницький замок був типовим будинком побуту. У 1990-х його викупила приватна особа. 2003-го навколо звели високу огорожу, будинок добудували, поставили на даху башту. Споруду пофарбували в чорний колір, на стінах повісили чорно-червоні прапори із зображеннями драконів. На башті час від часу запалювали смолоскипи. Коло будинку в землю вкопали скульптурну стилізацію середньовічного меча. На стіні табличка з латинським написом.

Новобудова налякала місцевих. Вони називають її Чорним замком. Переклали латинський текст — він повідомляв, що скоро тут буде орден тамплієрів. Люди написали скарги президентові, до Служби безпеки України, прем"єр-міністрові, до місцевої держадміністрації. До листа додали 10 аркушів підписів з прізвищами й адресами. "Ми всі батьки і маємо дітей, — ішлося у зверненні. — Хочемо бути спокійними, коли діти повертаються зі школи, з інститутів, з роботи. Це дуже серйозно!!!".

Бортничани розповідають, що після цього до будівлі приїхали багато машин, міліціонери. Спочатку господарі нікого у двір не впускали, посилаючись на недоторканність приватної власності. Та до будинку таки потрапили.

— Я був у складі комісії, яка проводила так звану інспекцію споруди, — розповідає 53-річний голова Ради громадського самоврядування мікрорайону Василь Мартиненко. — Всередині побачили якийсь жах — усе пофарбоване в чорний колір. Якісь келії, ліжка, басейни. На стіні напис латинською. З нами були представники церкви, то вони переклали його як "благословляю дівчат...".

Позаторік у вересні Дарницька райдержадміністрація заспокоїла бортничан: "У приміщеннях внутрішнє та зовнішнє оздоблення виконане переважно в чорному кольорі, що справляє гнітюче враження, але не є порушенням чинного законодавства", — писали у листі-відповіді.

Після перевірок замість вивіски про орден з"явилась інша — "Ресторанний комплекс".

Зник бетонний меч і чорні прапори. Сам будинок відтерли кислотою — нині він темно-сірий. Згодом зникла і табличка про ресторан. Час від часу до замку в"їжджають і виїжджають дорогі іномарки.

— Місцеві налякані, — говорить приватний підприємець Ірина Мартиненко, 37 років. — Будували цей замок виключно приїжджі, переважно із західних областей України. Вони розповідали, що в будинок весь час завозили якісь дерев"яні барельєфи з нелюдськими обличчями, а на стінах малювали чортів.

Повісили чорно-червоні прапори із зображеннями драконів

Подейкують, що споруда належить чоловікові на прізвище Сатанівський. Жителі Бортничів його не бачили.

— Будівництво ведуть лише виконроби, — розповідає господиня приватного будинку неподалік. Жінка просить не називати її імені. — Спочатку був Ігор, який десь пропав. Потім став Міша, він працює донині. Прізвищ не знаємо. Ніхто з робітників більше двох тижнів не працює. Ми боїмося. Бачили, як туди завозили дівчат. А в нас же ростуть доньки. Вночі обходимо будинок десятою дорогою...

Жінка каже, що знайомий робітник водив її у замок.

— Я зайшла і серце захололо: все чорне, на одній стіні намальоване око і вухо, на другій — меч, на іншій — напівзакрите несиметричне сонце, а вздовж зали стоять клітки. А ще — скульптури Ісуса Христа та сатани одна навпроти одної.

Місцевих чиновників також турбує, що коїться в будинку на Леніна, 39.

— Я не знаю, що там, бо це — приватна власність, — каже начальник місцевого ЖЕКу Ігор Єрьоменко. — Кажуть, якісь приміщення здають в оренду, а ні казино, ні ресторан не діє. Наш майстер носила туди припис, щоб власники прибрали територію. Вийшла якась людина, взяла документ і згодом біля огорожі прибрали. Взагалі, ті, хто там мешкає, ведуть себе тихо. Та нас турбує, що там всередині.

— Кажуть, хазяїн "чорного замку" вже не Сатанівський, а інший, — додає Василь Мартиненко. — Той, хто має відношення до якогось підземного міста в Києві. Я намагаюсь його знайти, але поки що марно.

Підходимо до двору замку. Стукаємо. Чоловік за воротами каже, що нічого не знає. Сам, мовляв, чекає на когось. Називатися відмовляється, але візитку бере й обіцяє передати компетентним людям.

— Яка різниця, хто я, — сміється. — Я — громадянин України.

Коли відходимо — ворота відчиняються й звідти виїжджає іномарка. За кермом молода гарна дівчина, поряд — чоловік років 30–40. За легковиком слідує мікроавтобус.

Зараз ви читаєте новину «У Бортничах стоїть загадковий будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі