пʼятниця, 14 березня 2008 07:04

У Ямпільському музеї підмінили п"ять картин

Автор: Фото: Надія ШТУПУН
  Директор музею образотворчого мистецтва райцентру Ямпіль Вінницької області Алла Мруг показує картину ”Прилив” Василя Непийпива. Її музею повернув райвійськкомат, однак директор сумнівається, що полотно оригінальне
Директор музею образотворчого мистецтва райцентру Ямпіль Вінницької області Алла Мруг показує картину ”Прилив” Василя Непийпива. Її музею повернув райвійськкомат, однак директор сумнівається, що полотно оригінальне

Підміну картин "Весняна повінь" та "Весна на Чернігівщині" Федора Захарова, "Весна в Криму" та "Українські квіти" Василя Чегодара і "Весняні води" Онуфрія Бізюкова виявили в музеї образотворчого мистецтва райцентру Ямпіль на Вінниччині. Кожне полотно оцінюють від $5 до $7 тис.

— Насправді знавці готові купувати їх уп"ятеро дорожче, — запевняє директор обласного художнього музею 62-річний Ілля Безбах. — Але картини не продаються.

Позаторік у листопаді полотна передали для тимчасового користування міжрайонному управлінню Служби безпеки України.

— Купилися на обіцянку зробити нові рами, — говорить директор Ямпільського музею 55-річна Алла Мруг. — Та й приємно було, що така солідна установа бере картини — до музею ж прийнято тільки дітей водити. Начальника управління вважали мистецтвознавцем. Він спочатку просив конкретних авторів, але таких не було. Я запропонувала інші. "Іній" Матвія Коган-Шаца чомусь йому не сподобався.

Періодично працівники музею перевіряли полотна. Підозр не виникало. Повернули роботи торік у грудні. Їх прийняв начальник Ямпільського райвідділу культури Віктор Замишляєв. За кілька днів колектив музею помітив підміну.

В області є кращі картини. Не скажу, де, бо завтра підуть красти

— Засумнівалися, бо картини були надто нові, — пояснює Алла Мруг. — Першою в очі впала "Весна на Чернігівщині". Оригінал мав природні пошкодження і легку осип. А повернена ніби щойно намальована. "Українські квіти" аж палахкотіли фарбами. Такими яскравими кольорами автор ніколи не малював. Попередня експертиза встановила, що полотна — не копії, а підробки під копії. Настільки похапцем намальовані.

Картину "Українські квіти" ямпільчани бачили в коридорі управління СБУ, пейзажі висіли в кабінетах начальника і заступника. Деякі силовики, що не захотіли називатися, упевнені: полотна замінили їх колеги, звільнені торік.

Кримінальну справу розслідує військова прокуратура. Після пригоди музей почав повертати роздані колись полотна. Чотири картини віддав учбовий комбінат із села Потоки, шість — райвійськкомат, дев"ять — водоканал, ще чотири зняли з балансу райлікарні. Директор музею сумнівається у справжності полотен, які повернули з військкомату. Їх відправили на експертизу до Києва.

— Державним організаціям можна надавати картини в тимчасове користування, — говорить Ілля Безбах. — Але тепер, думаю, музеї зі страху позабирають роботи з чиновницьких кабінетів. Підмінені картини в Ямполі не найдорожчі — в області є кращі. Не скажу, де, бо завтра підуть красти.

6 березня представили нового начальника вінницького обласного управління Служби безпеки України — 40-річного полковника Юрія Артюхова. Зміну керівництва пов"язують з підміненими у Ямполі картинами.

Зараз ви читаєте новину «У Ямпільському музеї підмінили п"ять картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі