понеділок, 11 червня 2007 07:00

У 600 сімей погрожують забрати будинки

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Терапевт Бориспільської райлікарні під Києвом Степан Капущак показує будинки сусідів на вулиці Драгоманова, що стоять на землі, арештованій рішенням суду. У самого Капущака під арештом ділянка та фундамент майбутнього будинку
Терапевт Бориспільської райлікарні під Києвом Степан Капущак показує будинки сусідів на вулиці Драгоманова, що стоять на землі, арештованій рішенням суду. У самого Капущака під арештом ділянка та фундамент майбутнього будинку

"Це наша земля, ми її купили за 13 тисяч доларів, — каже 20-річна Ірина Клуб, мешканка будинку N1 на вулиці Драгоманова в Борисполі під Києвом. — Маємо державний акт про право власності на ділянку. Нікуди не виїдемо, хай би тут війна була".

Ірина з чоловіком Олександром родом із Вінниці. Вона навчається в Київському лінгвістичному університеті, чоловік працює дизайнером у столичному журналі "Мир квартир". Торік свекор зі свекрухою купили молодятам 10 соток землі під Борисполем, звели хатинку, пробили свердловину. Клуби там перезимували, а цього року залили фундамент під капітальний будинок.

Торік у жовтні Київський господарчий суд арештував майже 600 ділянок із будинками на вулицях Ярослава Мудрого, Валерія Лобановського, Остапа Вересая і частково на Михайла Драгоманова. Загалом — 256 га. Кажуть, що ця земля належить столичній фірмі "Укрфінком", а не міськраді. Людям нібито незаконно виділили ділянки під забудову. Для захисту помешкань жителі створили комітет забудовників.

— Межа арешту проходить посередині вулиці Драгоманова, — каже голова комітету колишній депутат Бориспільської міськради Степан Капущак, 41 рік. — Будинки з непарними номерами арештовані, з парними — ні.

Капущак родом із Калуша Івано-Франківської області. У Борисполі живе з дружиною та двома дітьми в орендованій квартирі, працює терапевтом у райлікарні. 2004 року отримав від міськради ділянку на Драгоманова, 10. Звести будинок не встиг, вивіз лише будівельний вагончик. Чоловік показує новобудови сусідів і розповідає про причини арешту.

До 1997 року на ділянці 256 га під Борисполем було пасовище колгоспу села Іванковичі. Потім виконком Бориспільської міськради на чолі з тодішнім мером Олександром Придатком віддав землі в постійне користування новоствореному агропідприємству "Бориспільське". Відповідного рішення ради не було.

2004-го міськрада поділила цю землю на ділянки по 10 соток і віддала під забудову лікарям, учителям, чорнобильцям.

Як виявилося, ще 2001 року "Бориспільське" розпочало процес банкрутства. Аграрії заборгували столичній фірмі "Укрфінком", і підприємці вимагали повернути борг. Голова агрофірми розрахувався землею. Повноправними власниками 256 гектарів бізнесмени могли стати після повного банкрутства агрофірми. Але процес триває досі.

Обіцяють перекрити дорогу до аеропорту "Бориспіль"

— "Бориспільське" незаконно отримало і так само незаконно продало землю "Укрфінкому", — вважає Капущак. — Землю "Бориспільському" передавав виконком, а не районна рада. Це порушення закону про місцеве самоврядування. Але зняти арешт може лише суд.

Нині міська прокуратура порушила кримінальну справу проти чиновників міськради та відділу земельних ресурсів, які давали землю "Бориспільському".

— Сьогодні спірними 256 гектарами землі розпоряджається все-таки КСП "Бориспільське", — каже слідчий прокуратури Олег Сінеок. — Ми встановлюємо, хто і яким чином продав землю колективного господарства "Укрфінкому". Запевняю, землю в людей не заберуть.

"Укрфінком" належить депутатові-"бютівцю" Київської міськради Андрієві Іванову. "ГПУ" не вдалося отримати коментарів від нього. Директор фірми "Укрфінком" Яресько на допити в прокуратуру не ходить.

Бориспільчани через суд просять зняти арешт із землі. На засідання Київського міжобласного апеляційного суду 12 березня приїхало 500 осіб. Їх реєстрували у дворі, бо всі не поміщалися в залі. Засідання перенесли на 12 червня.

— Люди приватизували свої ділянки, виготовили державні акти, побудувалися, — розповідає Капущак. — Дехто навіть перепродав землю — сьогодні сотка коштує до $5 тис. Тепер через арешт не можемо ні звести нові будинки, ні продати їх чи приватизувати землю.

13 червня комітет забудовників проведе страйк із вимогою зняти арешт із землі. Інакше обіцяють перекрити дорогу до аеропорту "Бориспіль".

Зараз ви читаєте новину «У 600 сімей погрожують забрати будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі