вівторок, 04 жовтня 2011 10:29

Троє розстріляли шістьох міліціонерів

1 жовтня міліціонери штурмували приватний будинок на вул. Літературна в Одесі. Там переховувалися троє кілерів. Вони 30 вересня розстріляли міліціонерів біля села Кошари Комінтернівського району Одеської області.

Вул. Літературна недалеко від пляжу Аркадія. Район забудований котеджами. Будинок, що штурмували правоохоронці, розташований у глибині, неподалік пансіонату "Мирний". По провулку заїжджаємо в тупик. Пройти до 4-поверхівки, де ховалися вбивці, можна тільки через приватну територію — там стоїть двоповерховий будинок. Металеві ворота замкнені. У дворі дві автівки, обнесені міліцейськими стрічками. У домі вибиті вікна та балконне скло. Під двором лежать бетонні плити, на них кілька дерев'яних драбин. Лишилися після вчорашнього штурму.

— Чотириповерхівка належить власниці готелю "Мирний" Тетяні Трандасір, — каже чоловік, який вигулює собаку. Відмовляється називатися. — Будинок здають в оренду. Там засіли кілери. А у двоповерхівці живе Славік із родиною — це через його двір штурмували. У нього всі вікна повилітали.

З іншого боку котеджу — заглибина. Там парковка та станція техобслуговування.

— Прихожу на роботу, бачу стоїть купа машин, — каже працівниця парковки. — Питаю: ви чого тут? На СТО? Вони кивають головами. Під'їжджають ще машини. Тоді мене попросили: "Бабушка, як не хочете пулю в лоба — то йдіть  додому". Я живу недалеко. Через горішнє вікно наблюдала. Спочатку були автоматні черги, а потім кілька взривів.

На парковку підходять чоловіки.

— Ми після штурму ходили дивитися, — розказує один із них. — Бойци між собою обговорювали, що того Дикаєва в хаті завалили. Другий на колінах виповз здаватися. Його з гранатомета бахнули. На шмаття розірвало. Тілько шо труповозка в'їхала. Видно, зішкрібати остатки будуть.

— Не ясно, чого такі радикальні міри предприняли, — каже інший чоловік. — По ідеї могли б сльозоточивий газ кинути або снотворного. Викурили б їх звідти. Нащо цей спектакль? Менти хотіли показуху зробити.

— Викурили б, і шо? Під суд віддали б. А наш суд — таке болото, з якого запросто вилізеш. Даже якби посадили, то відмазали б або амністія. Правильно зробили!

Працівники парковки налякані. Кажуть, після штурму тут було багато правоохоронців, потім під'їжджали чеченці.

— Фотографували міліціонерів, кожну морду. Мабуть, мститися будуть. Тільки цього не пишіть, бо ше й по мою душу прийдуть. Один, молоденький, темненький за кермом сидів. На вид може років 18. Дивився, як сич. Каже: "Як підросту, воювати піду".

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов повідомив, що в будинку вбили двох кілерів. Один із них лідер групи Аслан Дикаєв, другий — Хасан Хадісов. Під Кошарами Дикаєв кидав гранати, Хадісов стріляв з автомата.

За чутками, один член банди втік.

Збитки мають відшкодовувати родичі

Під час штурму пошкодили житло та автомобілі одеситів. Якщо майно незастраховане, вимагати компенсацію за матеріальні втрати можна лише від винуватців штурму, пояснює київський правозахисник Іван Боднарук, 37 років.

— Працівники міліції виконували посадові обов'язки. Їх не звинуватиш в умисному псуванні майна. Винуватцями є підозрювані в злочинах, яких затримували. Вони не підкорялися законним вимогам. Через це зчинилася стрілянина й постраждало майно. До них і повинні позиватися потерпілі. Це передбачає стаття 28 Кримінально-процесуального кодексу. Двоє із затримуваних загинули. Тож потерпілі можуть пред'являти вимоги до їхніх родичів. Суд накладе арешт на рухоме й нерухоме майно, яке вони нажили з убитими під час спільного проживання. Також збитки можна стягнути із підприємств, де порушники фігурували як власники. Звісно, для цього їх треба шукати разом зі своїми адвокатами.

 

Шукають кілера у гостроносих черевиках

Міліціонери розшукують третього співучасника банди кілерів — 34-річного Андрія Шемятенкова. Він зареєстрований у місті Сімферополь. Середньої статури, має коротке русяве волосся, зріст — 170–175 см. Був одягнений у коротку шкіряну куртку світло-коричневого кольору, чорний светр із білими горизонтальними смугами, темні джинси, гостроносі черевики. Може пересуватися автомобілями ВАЗ-2115 чорного кольору з номером АК 0928 ВР або коричневому ВАЗ-2109 з номером 95594 КР.

 

58

озброєних силовиків розстрілювали будинок, у якому переховувалися кілери. Застосовували автомати, кулемети, гранатомет і бронетранспортер. Це були бійці міліцейських спецпідрозділів "Беркут", "Сокіл" та групи "Альфа" Служби безпеки. Усього у штурмі будинку брали участь три сотні людей. Міліціонери оточили місце трьома кільцями. Поруч чергували пожежники, лікарі.

 

Троє розстріляли шістьох міліціонерів

У ніч проти 30 вересня біля села Кошари Комінтернівського району Одеської області троє кілерів розстріляли шістьох міліціонерів. Двоє загинули одразу, чотирьох відвезли до обласної лікарні.

Міліціонери розшукували 29-річного Аслана Дикаєва, уродженця російського міста Волгоград. Він жив в Одесі. У ніч на 29 червня біля села Баранинці під Ужгородом на Закарпатті розстріляв власника ресторану "Оазис" 32-річного Артура Амирханяна та 34-річного кухаря Бабека Чобаняна. Дикаєва називають кілером, на рахунку якого не одне вбивство.

На світанку 30 вересня він із двома пасажирами їхав з Одеси чорною "ладою-десяткою". На посту ДАІ біля села Кошари його зупинив дорожній інспектор Олександр Розмаріца. Водій віддав документи, пішов відкривати багажник. Кілера хотіли затримати працівники "Беркуту". Він кинув дві гранати й почав стріляти з пістолета ТТ. Пасажир із переднього сидіння відкрив вогонь з автомата Калашникова. Усі троє — втекли. 40-річний Олександр Розмаріца та "беркутівець" 21-річний Віктор Кожеко загинули.

За кілька годин чорну "десятку" знайшли.

— Машина стояла біля села Ольшанка Саранського району, — каже 49-річний Олександр Деркач, сільський голова Кошар. — Вона з'їхала з траси. У салоні було повно крові.

Мирослава ГНИТЮК

 

Зараз ви читаєте новину «Троє розстріляли шістьох міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі