четвер, 28 квітня 2011 05:15

"Треба іти стєнка на стєнку"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Мешканці будинків №2 і №6 столичної вулиці Пирогова перекривають дорогу будівельній техніці, яка завозить бетон у їхній двір
Мешканці будинків №2 і №6 столичної вулиці Пирогова перекривають дорогу будівельній техніці, яка завозить бетон у їхній двір

— Треба зібрати сотню мужиків з дрючками і бити техніку, ламати, іти стєнка на стєнку. Малою кров'ю не обійдешся. Так зробили люди з Харківського шосе і відстояли сквер, — каже 70-річний Георгій з дому на столичній вул. Пирогова.

21 квітня мешканці будинків №2 і №6 на вул. Пирогова і №37б на вул. Богдана Хмельницького виходять на акцію протесту забудови. Будмайданчик облаштований у дворі між їхніми будинками.

— Сьогодні завезли вісім машин бетону, — кажуть. — Закатали в бетон акацієву рощу, спиляли розкішний каштан, знесли дитсадок, фонтан. Дихати нічим.

Забудовники обнесли парканом 11 соток. Дозвіл на будівництво датується 2005 роком, але ділянку тричі перепродавали. Зараз забудовником виступає товариство "Торговий дім міжнародної спілки українських підприємців". Їх охороняє донецька фірма "Герц".

— Тут строять висотку, — упевнена Людмила Абрашевич з будинку №2 на вул. Пирогова. — Київпроект і Інститут будівництва робили аналіз території. Тут є підземне озеро. Тільки його розриють, будинки почнуть осідати і тріскатися. Місяць тому сюди з комісією приїздив заступник Попова. Обіцяв дати заборону, а її досі нема. Спитав, чи згодні ми на альтернативну забудову. Ми погодилися на дитячий оздоровчий центр, музичну школу чи спорткомплекс. Після цього будівельники почали вбивати сваї, ставити металеву сітку на кілька ярусів і далі заливають фундамент. Працюють зранку до ночі, у свята і вихідні. Йде важкий транспорт, все дриґотить.

Три довколишні будинки є пам'ятками архітектури. У №2 була перша в місті швидка допомога, №6 — монументальна споруда стилю модерн, №37б на вул. Богдана Хмельницького — Національний музей медицини України. Між музеєм і будмайданчиком — єдине в Україні льодове сховище.

— 2005 року забудовники пропонували привести в порядок фасад будинку, всі парадні, пообіцяли всім мешканцям встановити шумозахисні вікна, — каже Людмила Абрашевич. — Я тоді написала "категорично заперечую". Це з самого початку була брехня.

Районна прокуратура внесла два протести проти забудови. Скасувало свій дозвіл і Головне управління охорони культурної спадщини міської адміністрації.

— Їх не пускали у восьмий під'їзд, до теплоцентралі, — кажуть люди. — Так вони зі свого будмайданчика підкопалися і врізалися. Тепер у нас напору води немає.

До протестантів приєднуються активісти об'єднання "Свобода". Несуть свої прапори, у гучномовець кричать "Геть забудовників!". Штурмом прориваються. Будівельники із прорабом тікають на інший бік котловану. "Свободівці" піднімають чорний транспарант, кидають у будівельників каміння. "Дайте нам грошей, і ми самі підем", — у відповідь кричать ті.

Зараз ви читаєте новину «"Треба іти стєнка на стєнку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі