четвер, 12 травня 2011 06:30

Трактор розрив кладовище

Автор: фото: Донецкие новости
  Людські кістки лежать на околиці кладовища селища Пролетар під Донецьком 29 квітня. Місцеві запевняють, що таким чином комунальники звільняють місця для нових поховань
Людські кістки лежать на околиці кладовища селища Пролетар під Донецьком 29 квітня. Місцеві запевняють, що таким чином комунальники звільняють місця для нових поховань

Мішок з людськими кістками помітили 29 квітня на кладовищі селища Пролетар під Донецьком. Трактор згрібав їх ковшем.

— Жінка прийшла могилку прибрати, — згадує місцевий Сергій. — Ці черепи лежали у смітті. Покликала сусідів, подзвонила у газету. Доки чекали свідків, трактор хотів усе вивезти. Ховав сліди. Аби не сфоткали, то ніхто не повірив би.

На кладовище викликали міліцію. Кістки передали на експертизу.

— Ми часто помічаємо, що на місці бесхозних могил ховають нових. Директорші цвинтаря нічого не можемо сказати, бо з нею постійно якісь амбали ходять, — розповідає місцева Тетяна.

Вона показує свіжі могили, які з'явилися на місці старих поховань:

— Тут був похований самотній чоловік Олег. Він — самогубця, ніхто на могилу не ходив. Поруч була берізка, лавка. Торік усе знищили. Поховали двох інших. Тут постійно з'являються нові могили, хоч з кінця 1970-х кладбище вважається закритим.

— Викинули кістки Олега і продали місце для родичів чоловіка, який похований поряд, — підтримує Наталія. — Вони розширили свою огорожу. Все це обійшлося у 10 тисяч гривень.

Мешканці найближчих будинків кажуть, що на кладовищі продовжують хоронити. Найсвіжіші поховання — за 10 м від будинків. Деякі — на доріжках.

— Щоб пройти до могили своєї баби, я маю ходити по інших, — говорить Наталія.

Старожили селища згадують, що за війни на кладовищі ховали німецьких та італійських полонених. Цвинтар відвідували німці — родичі загиблих. Тепер там — жодної німецької могили. Хоч поряд є старіша мусульманська частина, яка неушкоджена.

— Усі німецькі могили вже випотрошили, — каже Тетяна. — Їхні місця продають десь із 1990-х. А мусульманську частину не чіпають, бо сюди приїжджає жінка Ріната Ахмєтова. Мусульманські могили сторожать вдень і вночі. Доглядають навіть ті, на які 50 років ніхто не ходить.

Схожий випадок стався 4 травня на Луганщині. Людські кістки виявили у мішках для сміття. Стояли на узбіччі полігона побутових відходів міста Олександрівськ.

Комунальники заперечують, що викопують старі поховання.

— Наші працівники під час прибирання території дійсно виявили останки трьох осіб, — каже Костянтин Савінов, начальник управління благоустрою Донецької міськради. — Але комунальні служби ніякого відношення до цього не мають. Не можна говорити, що таким чином звільняють місце для нових могил.

— Пролетарське кладовище існує з 1883 року і до 1973 року вважалося стихійним, — додає Роман Конєв, начальник комунального підприємства "Ритуальна служба Донецька". — Але воно не зовсім закрите — ховати можна там, де люди замовили заздалегідь місця.

Чиновник не заперечує, що на місці старого поховання роблять нові.

— У законі написано, якщо протягом року за могилою ніхто не доглядає, там можна робити нову. Але має минути мінімум 15–20 років. Це період мінералізації, після якого у землі не залишається решток. Ніхто кістки не витягає і не викидає. При повторному похованні нову труну кладуть поверх старої. Є відповідні затверджені головним санлікарем України норми, прописані в інструкції №28 від 01.07.1999 року. До речі, в Донецьку досить вільної землі для кладовищ.

Зараз ви читаєте новину «Трактор розрив кладовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі