субота, 16 лютого 2008 07:13

Тигрів тримали на території колишньої військової частини в Дарниці

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Протягом чотирьох років двоє відставних офіцерів і журналіст доглядали за двома амурськими тиграми. Спеціально облаштували вольєр, басейн і приміщення на столичній вулиці Бориспільській, 27
Протягом чотирьох років двоє відставних офіцерів і журналіст доглядали за двома амурськими тиграми. Спеціально облаштували вольєр, басейн і приміщення на столичній вулиці Бориспільській, 27

Двох амурських тигрів знайшли 5 лютого в Дарницькому районі столиці. Їх тримали у вольєрі на території колишньої військової частини N227.

— Тварини жили без постійного ветеринарного огляду, — каже головний ветлікар Києва Людмила Олійник. — Амурські тигри занесені до Червоної книги, як вимираючий вид. У природі таких залишилося не більше трьохсот. Тримати їх у неволі заборонено.

На території частини живе 38 кіз. Їх охоронець, який назвався Анатолієм Михайловичем, знав про тигрів.

— То самець і самка, їм по чотири роки, — показує він на тигрів. — Тишка й Амба. Хто й коли їх привіз — не знаю. За ними добре доглядали. Щодня давали по 15 кілограмів м"яса, робили щеплення. Зараз у них шлюбні ігри.

Близько дев"яти гектарів колишньої військової частини здається в оренду. Територія огороджена кам"яним парканом із діючим пропускним пунктом. На воротах — тризуб. Усередині кілька приміщень, що використовують під склади. Основним орендарем називають товариство "Будавтосервіс".

Тварин усипили, завантажили до авто та відвезли до столичного зоопарку.

— Вивезли для дослідження та карантину, — пояснює Андрій Піц із ветеринарної міліції. — Бо ніяких документів про законність перебування їх в Україні немає.

Ірена Кільчицька хоче забрати їх до свого домашнього зоопарку

Тигри належать столичному журналісту Володимирові Бойку, 42 роки.

— У мене є два друга, офіцери запасу, — розповідає Володимир Маркович. — Вони мають міні-ферму, розводять кіз. Кілька років тому нам дали двох тигрят. Зараз серед багатих модно мати домашні звіринці. Завозять із-за кордону всяку живність, а потім не знають, куди дівати. Так було й із тигрятами.

Бойко запевняє, що тварин пропонували столичному зоопарку.

— Але брати їх не схотіли, — згадує журналіст. — Казали, що немає місця, мало виділяють грошей. Запропонували, щоб ми їх доглядали. За кресленнями фахівців із зоопарку ми звели вольєр на місці колишнього смітника. Тут усе є: великий майданчик, басейн, приміщення. Працівники зоопарку консультували, як їх годувати, доглядати, робили щеплення. Про тигрів знали й у міліції, і в прокуратурі, і у ветеринарній службі. Часто люди приходили дивитися. І так доти, поки вони не виросли. Нині їх хоче забрати до свого домашнього зоопарку заступник мера Ірена Кільчицька.

Один 4-річний тигр коштує близько $50 тис. Приблизно стільки ж власники витратили на догляд.

— Хіба це не беззаконня, що Кільчицька забирає мою власність? — обурюється Бойко. — Хто дав наказ ламати вольєр, паркан, відвозити тварин до зоопарку? Хай це пояснить прокурор Києва. Інакше  поставлю намет біля прокуратури.

— Із порушенням закону боролися протизаконними методами, — каже директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Зрозуміло: тигри — контрабандні, і тримали їх незаконно. Але незаконно діяла й Кільчицька. Усе треба робити через суд. Якщо він постановить повернути тигрів назад — їх треба буде знову усипляти. А через снодійне вони можуть загинути.

Зараз ви читаєте новину «Тигрів тримали на території колишньої військової частини в Дарниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі