середа, 28 листопада 2007 07:04

Тетяна й Аліна Гопало втекли від матері

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Аліна й Тетяна Гопало в лікарні райцентру Калинівка Вінницької області. Сестри чекають, коли їх відвезуть до санаторію
Аліна й Тетяна Гопало в лікарні райцентру Калинівка Вінницької області. Сестри чекають, коли їх відвезуть до санаторію

Другий тиждень у дитячому санаторії "Зелений гай", що в селі Маньківці Барського району Вінницької області, живуть сестри — 9-річна Тетяна й 13-річна Аліна Гопало. Мати Наталія Гопало, 33 роки, покинула їх.

— Батьки в нас різні, — каже Тетяна. Із сестрами розмовляємо в палаті лікарні райцентру Калинівка, де вони тиждень жили перед санаторієм. — Мій тато помер від туберкульозу, Алінин виїхав до Німеччини.

Дівчата родом із села Уладівське Калинівського району. Жили з матір"ю та братами — 4-річним Андрієм і Антоном, 2 роки. Наталія Гопало доглядала телят на місцевій фермі, а останнім часом сім"я жила за рахунок допомоги на дітей — 1,6 тис. грн щомісяця. Заміжньою Наталія не була. Має дітей від різних чоловіків.

— Останні сім років мама постійно нас лишала, кудись їхала, — розповідає Аліна. — Ми навчилися жити самі. Цього року тримали шість качок, дві гуски та курча. Варили їсти, прали, хазяйнували по дому. Сусідка навчила готувати. Аби було з чого і на чому...

Батьки Наталії Гопало померли 10 років тому. 31-річний брат Володимир живе у Вінниці. До Уладівського приїжджав рідко. Однак влітку зачастив, виганяв сестру з батьківської хати. Мовляв, як спадок вона має належати йому. Наталія не погоджувалася.

Сусіди згадують, як Володимир кричав на сестру. Зривав шпалери й килими в хаті, планував зробити ремонт. Зрештою, жінка з дітьми виїхала до співмешканця в село Костівці Хмільницького району. Однак незабаром старші доньки повернулися.

Дівчатка тримали шість качок, дві гуски та курча

— Там було погано, — пояснює Аліна. — Ми не хочемо жити з чужим дядьком та його братом, якому 25 років. Той хотів мене зґвалтувати. Я його боюся. У їхньому будинку ще й газу немає. Удома краще. У школі нас всі знають, безкоштовно годують.

Сестри жили вдвох. Рідний дядько Володимир не навідувався. Однак у вересні за несплату хату відрізали від газу, у жовтні — від світла.

— Після цього нам стало тяжко, — додає Таня. — Два дні жили в сусіда діда Степана Мельничука. Потім поїхали на кілька днів до дідової сестри, в село Жовтневе. Жили скрізь потрошку, щоб не набридати.

Завуч школи Ганна Морозовська дістала для сестер путівки до санаторію "Зелений гай".

— Як вони мають жити в холодній хаті й ночувати по сусідах, то хай краще до кінця шкільного року навчаються в санаторії, — пояснює 61-річна Ганна Дмитрівна. — А на канікули приїжджатимуть у село.

Завуча підтримує сільський голова. Він планує подати документи на позбавлення Наталії Гопало батьківських прав, а сестер відправити до інтернату.

— Це був би найкращий варіант, — пояснює Віктор Лепетан. — А то діти самі по собі живуть. Не хотів би вдаватися в плітки, але Наталія п"є, курить, гуляє. Скільки тих чоловіків у неї було!

Аліна й Тетяна кажуть, що в селі наговорюють на їхню матір, обмовляють. Показують сховані в сумці її фото, а також братів та батьків.

— Коли виросту, допоможу меншим братам, як нам допомагає дядько Володимир. Ось цей телефон він дав, — Аліна крутить у руках червону мобілку "Самсунґ". — Нам допомагає ще мамина кума. Вона сім років живе в Німеччині, щороку приїжджає до нас. Якось мені сказала: "Не робися такою, як мама, і в тебе все буде добре".

Зараз ви читаєте новину «Тетяна й Аліна Гопало втекли від матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі