вівторок, 25 вересня 2007 07:02

Таня Зімбовська не хоче жити з матір"ю

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Приватний підприємець Наталія Красилюк разом із Тетяною Зімбовською у дворі свого будинку в селі Селище Тиврівського району Вінниччини. Дівчинка боїться, що скоро її заберуть до дитячого будинку
Приватний підприємець Наталія Красилюк разом із Тетяною Зімбовською у дворі свого будинку в селі Селище Тиврівського району Вінниччини. Дівчинка боїться, що скоро її заберуть до дитячого будинку

Шостий місяць 11-річна Тетяна Зімбовська живе разом із Наталією Красилюк, 50 років, у селі Селище Тиврівського району на Вінниччині. Жінка виховує дівчинку тимчасово, створити прийомну сім"ю їй не дозволяють.

Тетяна народилася в Тиврові. Батька Віктора не знала, він ніколи не визнавав її донькою. Жила з мамою Ольгою та бабусею Валентиною в невеликому приватному будинку. Раніше бабця працювала санітаркою в райлікарні, а з 90-х разом із донькою перебивалися разовими підробітками.

— В їхній хаті ні світла, ні газу, — каже 65-річна пенсіонерка Валентина Киричук із Тиврова, яка живе навпроти Зімбовських. — Мамочка й бабуся пропили все, що мали. Могли на кілька днів завіятися, а мала сиділа сама, голодна й холодна.

— Я б її удочерила, але не можу, — говорить бабуся Валентина. — Дуже хвора, не ходжу. Перенесла операцію на серці, треба робити ще одну. Боюся, не витримаю її. Попросила в міській раді знайти Тані батьків, бо вона дуже хороша дівчинка.

У січні до Валентини Олексіївни прийшла Наталія Красилюк із Селища. Вона живе сама. Чоловік Василь був військовим, 20 років тому загинув на полігоні. Жінка виховала трьох синів.

Старший, 31-річний Дмитро, має власний бізнес, 28-річний Юрій одружений. Живуть окремо. Наймолодший Сашко, 20 років, навчається в Аграрній академії у Вінниці, додому приїздить нечасто. Наталія Дмитрівна тримає маленький магазинчик. Каже, що хотіла б виховати ще й доньку.

— Зима, а Таня ходить в літніх кедах, — згадує Наталія Дмитрівна. — Питаю, чому так взута. А вона: "В бабусиних сапожках хожу в школу, а тут перевзуваюся, щоб не порвати". Ви б бачили її шапочку — колись у такій ще моя мама ходила, обдерту курточку...

Жінка почала приносити Тані гостинці. Потім запросила до себе.

— Купила пельмені, а Танюша каже: "Ви що, це ж дорого!" — починає плакати Наталія Дмитрівна. — Дивиться на печенюшку, хоче її, а взяти боїться. А коли пішла в душ, то намилювала на себе все, що можна. Раділа, що так добре пахне.

Красилюк має одноповерховий будинок із білої цегли, в ньому чотири просторі кімнати. Бігають три коти. Найменшого, білого, три дні тому принесла зі школи Таня, назвала його Білкою.

— 2 березня Тані виповнилося 11 років. Святкували в нас, — згадує жінка. — Прийшли троє моїх синів, подруги. Купили великий торт, надарували Танюші подарунків. Вона розклала їх, руками обхопила й плаче. Питає, чи все це її. Усі ми плакали, ніхто не стримався. Це в неї був перший справжній день народження.

Певний час Наталія Красилюк забирала дівчинку на вихідні.

Таня боялася сама підійти до холодильника

Коли півроку тому Ольгу Зімбовську позбавили батьківських прав, Таня перебралася до Наталії Дмитрівни. Жінка звернула увагу, що мала тяжко дихає, вночі постійно сопе. Виявилося, що в дівчинки зламаний ніс — переламав один із маминих співмешканців. Дитина боялася сама підходити до холодильника. Постійно запитувала, чи можна їй щось взяти.

— Коли я вдома, вона ще їсть, а як нема — голодає, — веде далі Наталія Дмитрівна. — Каже: "Я можу два дні не їсти". Це й так досягнення, що вона поправилася на три кілограми.

Красилюк наймає вчителів з української та англійської мов, психолога, щоб вони давали Тані додаткові уроки. Каже, що дівчина вчиться непогано, але може краще.

Зі школи повертається Таня — висока, худорлява. Говорить швидко й голосно. Господиня дістає з холодильника ковбасу, масло. Дівчина допомагає робити бутерброди.

— Ще я вмію робити домашній салат, — хвалиться. — Мене тьотя Наташа навчила. Дуже боюся, що вона мене покине. Коли виросту, куплю їй величезний акваріум, бо вона любить рибок.

Рідну матір дівчинка називає Олькою.

— З Олькою жити не хочу, — опускає очі. — До двадцяти рахувала її женихів, а потім надоїло. Усіх чоловіків ненавиджу. Вони били мене й виганяли з хати.

Закон не дозволяє Наталії Дмитрівні доглядати за Тетяною на правах прийомної дитини.

— Наталія Красилюк не може створити прийомну сім"ю, — пояснює начальник служби справ неповнолітніх райвиконкому Алла Берегуляк, 42 роки. — Через п"ять років їй буде 55. На час досягнення батьками пенсійного віку прийомні діти мають бути повнолітніми. Тані ж буде лише 16.

Зараз ви читаєте новину «Таня Зімбовська не хоче жити з матір"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі