пʼятниця, 06 червня 2008 07:11

Священик просить повернути викрадену 400-річну ікону

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Молитва перед іконою Богородиці допомагає при нестачі грошей
Молитва перед іконою Богородиці допомагає при нестачі грошей

У ніч на 23 січня 2006 року з чоловічого монастиря Іоанна Милостивого в селі Малі Загайці Шумського району Тернопільщини вкрали Загайську ікону Богородиці "Всемилостивійшу" у срібній оправі з позолотою.

Кажуть, молитва перед цим образом допомагає при нестачі грошей. Іконі 400 років. Вона розміром 50 на 80 см. Злодії ще забрали срібні з золотом чашу та престольний хрест. У Малих Загайцях кажуть, реліквії вкрали невдовзі після того, як про церкву розповіли в одній із телепередач.

— Тоді тут жило чотири іноки, — розповідає настоятель отець Геронтій. — Вони розказують, що вночі приїхало троє людей на дорогій машині, постукали у двері. Іноки відкрили, бо це ж село, тут довіряють одне одному. Нальотчики влетіли у приміщення, наставили зброю, наказали мовчати й не рипатися. Упевненим кроком підійшли до ікони, зняли її і поїхали.

Крім ієромонаха Геронтія, в монастирі живуть двоє ченців і п"ятеро послушників. Вони півтора року чекали, що міліція зможе повернути святиню. А тоді звернулися до газети.

— Надрукуйте фото ікони. Раптом вона десь у приватній колекції. Може, якийсь колекціонер придбав її і не знає, що крадені ікони не приносять щастя, — веде далі настоятель.

Загаєцький монастир заснувала місцева поміщиця Ірина Ярмолинська 1626 року. Його головною святинею була чудотворна ікона Божої Матері, яку в народі назвали "Всемилостивійшою". Її знайшла мати Ярмолинської Єва в поміщицькому лісі. Знахідка стала родовою іконою. Сто років потому онук поміщиці Стефан Ярмолинський передав її разом із 12 тис. золотих монастирю на вічне збереження.

— 1962 року помер останній монах. Монастир закрили, у братських корпусах зробили школу. А на святій горі влаштували радіостанцію, — розповідає ієромонах Геронтій. — Лише торік обитель знову одержала статус монастиря. Ми кожен день просимо Всемилостивішу повернутися до своєї обителі.

Зараз ви читаєте новину «Священик просить повернути викрадену 400-річну ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі