пʼятниця, 16 серпня 2019 07:40

"Сусіди запідозрили, що ніякої хіміотерапії не було. Голову сама голила"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.FACEBOOK.COM/АННA БОБУХ
  Анну Бобух з міста Умань на Черкащині благодійники звинуватили в шахрайстві. Люди слали їй гроші на лікування онкології. Згодом з’ясували, що хворобу Анна вигадала
Анну Бобух з міста Умань на Черкащині благодійники звинуватили в шахрайстві. Люди слали їй гроші на лікування онкології. Згодом з’ясували, що хворобу Анна вигадала

25-річну Анну Бобух із міста Умань на Черкащині звинувачують у шахрайстві. Наприкінці минулого року сказала, що хвора на рак. Гроші на лікування збирали волонтери. За півроку чоловік Анни повідомив, що дружина померла. Згодом з'ясувалося, що хворобу та смерть подружжя вигадало заради грошей.

— В інтернеті є багато груп допомоги. Учасники обмінюються речами, помагають продуктами, збирають гроші на лікування. В останньому випадку публікують довідки, що підтверджують хворобу, — розповідає 37-річна Любов Романюк з Міністерства юстиції України. — Але бувають і винятки. Приміром, коли випадок екстрений і стосується учасниці групи. Тоді не до довідок. Так було з Анею Бобух. Як грім серед ясного неба дізналися, що вона в реанімації. Онкологія, вагітна, кесарів, потім знову реанімація, кома. Про це адміністраторів кількох груп повідомляв чоловік Ані через "Вайбер". Вона теж була активна — щось коментувала, виставляла фотографії. На початку червня дівчата, як зазвичай, поцікавилися її здоров'ям. "Аня стала ангелом. Похорон буде в Умані", — останнє, що відписав з Аніної сторінки її чоловік.

Після цього телефон Анни Бобух вимкнули, сторінки в соціальній мережі видалили.

— За кілька днів одна з учасниць групи через спільних знайомих з'ясувала, що Аня жива, — продовжує Любов Володимирівна. — Її телефон знову з'явився у мережі. Набрали. "Ми вас ні про що не просили. Аня жива, гроші повертати не збираємося", — сказав її чоловік. Востаннє цю родину бачили й пеленгували сигнал телефона в Києві. ­Відтоді про них нічого невідомо.

Подружжя надалі спілкувати­ся з волонтерами відмовилося. В столиці їх востаннє бачили місяць тому.

Гроші на лікування Анна просила також у знайомих і родичів.

— Кілька років тому вона вийшла заміж за мого двоюрідного брата, завагітніла, — згадує Ірина Календюк, 21 рік. — Ніби все було добре. Аж раптом у неї зник живіт. Навіть чоловік не знав, що сталося з дитиною. Ми всі були шоковані. Невдовзі вони розлучилися, й через деякий час Аня знову вийшла заміж. І ось з'явилися ці фото про онкологію. Писала мені, брату, всім родичам. Скидали більше, ніж просила. Хоч вона нам ніхто. Але вірили, що хвора. Хотіли помогти.

Анна Бобух народилася в Умані. Підлітком втратила батьків. Після цього жила в прийомних сім'ях. Колишні опікуни говорять, що часто обманювала. Ніде не працювала. Після другого одруження перебралася в село Червона Слобода, поряд із Черкасами.

— Дуже багато їй на Слободу надходило безкоштовних посилок, — розповідає працівниця Червонослобідської сільської ради. Називатися не хоче. — Була вагітна, але втратила дитину. Про це вона має довідку. А от справку про хворобу не давала ні нам, ні волонтерам. Останні до нас зверталися, коли з'явилась інформація, що ця жінка надурила людей. Коли я побачила фото й розповідь про хворобу в неї на сторінці в соцмережі, запропонувала прийти й написати заяву на отримання допомоги. Треба було лише документи з лікарні. Вона відмовилася. Сказала, зайнята. Доки жила тут, сусіди запідозрили, що ніякої хіміотерапії не було. Голову сама голила. Де зараз вона, не знаю.

Перед "смертю" Анна Бобух у соцмережі писала, що їй потрібні гроші на операцію за кордоном. Їй слали кошти в гривнях та валюті люди з усієї України. Загальна сума невідома.

Інформацію про шахрайство перевіряє місцева поліція.

Зараз ви читаєте новину «"Сусіди запідозрили, що ніякої хіміотерапії не було. Голову сама голила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі