середа, 19 вересня 2007 07:01

Суддю Шильнова змушували виправдовувати злочинців

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Суддя Залізничного райсуду Сімферополя Микола Шильнов впевнений, що в Криму не існує незалежного суду
Суддя Залізничного райсуду Сімферополя Микола Шильнов впевнений, що в Криму не існує незалежного суду

"Останні два роки на мене тиснуть, вимагають приймати незаконні рішення", — пише у зверненнях до Секретаріату президента, Вищої ради юстиції та Генеральної прокуратури 49-річний суддя із Сімферополя Микола Шильнов.

Він працює суддею Залізничного райсуду міста з 1994 року. Раніше був юристом міського автопідприємства. Запевняє, що незаконні рішення його змушують приймати голова Апеляційного суду Криму Михайло Тютюнник та його заступник Сергій Лунін.

Із Шильновим зустрічаємося у міській кав"ярні. Підтримати його прийшли колеги — 7 суддів із Сімферополя. Кажуть, що лише розголос у пресі зробить судочинство менш корумпованим. Усі замовляють каву.

— Усе почалося позаторік, — згадує Микола Олександрович. — Тоді під моїм головуванням розглядалась справа Олега Гриппа. Він працював директором комунального підприємства "Ялтинське бюро подорожей та екскурсій", керував кількома музеями та історичними спорудами Криму. Самовільно здавав їх в оренду, обдурював наймачів. Його звинувачували в шахрайстві та хабарництві в особливо великих розмірах.

Суддя запевняє: ще на початку розгляду до нього приходили кримські бізнесмени й чиновники.

— Казали, що Грипп — дуже серйозна людина, — веде далі Шильнов. — За його виправдання давали спочатку п"ять тисяч доларів, потім сума зросла до тридцяти. Я не брав. Не зміг би дивитися людям у вічі, бо всі знали, що Грипп злодій. Мене викликав до себе Лунін. Вимагав, щоб я дав звинуваченому умовний термін. Я відмовив і йому.

Михайло Тютюнник зателефонував керівникові Миколи Олександровича — голові Залізничного райсуду Юрію Олєйнікову.

Спочатку давали п"ять тисяч доларів, потім — тридцять. Я не брав

— Я саме був у відпустці, — згадує Олєйніков. Він підтримує Шильнова. — На терміновій зустрічі Тютюнник сказав, що Шильнов — некерований суддя. За вплив на нього у справі Гриппа пообіцяв сто тисяч доларів. Я не погодився.

Микола Шильнов не змінив рішення. Олег Грипп отримав 3,5 року ув"язнення. Після цього Тютюнник запропонував суддівській колегії звільнити Миколу Олександровича. Перевірили його діяльність. Та підстав для звільнення не знайшли.

— І таких прикладів купа, — каже суддя. — Тютюнник або його перший заступник Лунін постійно викликали й наказували, які рішення треба приймати. Я відмовлявся, а Лунін казав: "Подумай, як ти будеш тут працювати далі".

У липні Микола Шильнов разом з колегами Ігорем Поєдинком та Юрієм Шофаренком провели у Києві прес-конференцію. Вони говорили про тиск, констатували, що в Криму немає незалежного суду. Після цього в Сімферополі зібрали Раду суддів і конференцію. Виступ Шильнова обговорювали більше 100 колег.

— Конференцію зібрали з порушеннями статті 109 Закону України "Про судоустрій", — кажуть колеги Миколи Олександровича. — Вони засудили ту прес-конференцію. Казали, що "судді не мають права виносити сміття з хати".

Після конференції Шильнов із Поєдинком і Шофаренком готові були публічно зняти з себе мантію.

— Заради очищення судової системи ми готові на це піти, — кажуть вони. — Але в такому разі це повинні зробити й Тютюнник із Луніним, бо саме вони приймають багато незаконних рішень. Лише за їхніми рішеннями щодо легалізації контрабандного товару держава втратила мільйони гривень.

— Я поважаю колег, які відкрито заявили про свавілля в судовій системі, — долучається до розмови колишній голова військового суду Сімферопольського гарнізону Михайло Чухольський, 70 років. — Тиснути чи позбавляти роботи таких суддів не можна. Лунін працював під моїм керівництвом дев"ять років. Він кваліфікований юрист, але брехлива та груба людина. З тих, хто дивиться у вічі й чорне називає білим.

Судді Шильнов, Поєдинок і Шофаренко продовжують скаржитися на керівництво у різні інстанції. Розуміють, що за це їх можуть позбавити роботи.

— Хто в кінцевому результаті виявиться правий, а хто — брехуном, можна сказати вже сьогодні, — каже колега, який боїться називати своє ім"я. — Шильнов — простий суддя, а Тютюнник — член Ради суддів України. Я й сам не раз був на місці Шильнова. Колись розглядав дорожню аварію, в якій чиновник задавив людину. Покарати його мені не дали.

Голова Апеляційного суду Криму Михайло Тютюнник відмовляється щось пояснювати.

— Ми хочемо очистити судову систему Криму від непрофесіоналів, а тому й запропонували звільнити деяких суддів, — каже в слухавку його заступник Сергій Лунін. — А ці судді не хочуть втрачати свою "кормушку", от і звинувачують нас у тиску.

Зараз ви читаєте новину «Суддю Шильнова змушували виправдовувати злочинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі