пʼятниця, 18 липня 2008 07:10

Суддю Ірину Рахманкулову взяли в заручниці

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
   Ірина Рахманкулова каже, що думала лише про свого п'ятирічного сина. Просила Олександра Мельника не убивати її
Ірина Рахманкулова каже, що думала лише про свого п'ятирічного сина. Просила Олександра Мельника не убивати її

Понад 2 год. у Деснянському районному суді Чернігова 42-річний Олександр Мельник протримав у заручниках суддю Ірину Рахманкулову і тяжко поранив міліціонера Євгена Осипка з підрозділу "Грифон". "ГПУ" писала про це в номері за 11 липня цього року в матеріалі "Олександр Мельник захопив суддю в заручники".

Розмовляємо з 31-річною Іриною Рахманкуловою.

— 7 липня було продовжено розгляд позову Мельника (чоловік вимагав майже 20 тис. грн компенсації за невикористані путівки за три роки. — "ГПУ"), — каже вона. — Засідання закінчилося о 13.00. Суд вийшов у дорадчу кімнату. А рішення після перерви я зачитувала у себе в кабінеті, бо у нас на 16 суддів лише три зали. Юрист фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві на оголошення рішення не прийшла. Адвокат Мельника швидко пішов. А позивач так і залишився сидіти у візку (Олександр Мельник — інвалід, колишній афганець. — "ГПУ"). Я сиділа, схилившись за столом, секретар — теж. Чоловік, що супроводжував Мельника, говорив йому: "Я прошу, не треба цього робити, пішли". А він відповів: "Я буду відновлювати справедливість по-іншому". Я підвела очі від паперів. Моя секретар Оксана Неслуженко була бліда. Вона дивилася на Мельника. Він тримав у руках пістолет. Оксана рвонула за двері. "Ти тікай", — сказав Мельник.

Ірина Петрівна спробувала заспокоїти чоловіка. Сказала, що він може оскаржити рішення.

— Він сидів обличчям до дверей, — розповідає суддя. — І тут я почула постріл. У коридорі скрикнув якийсь чоловік. У кого поцілив Мельник, я не бачила. Оскільки ця людина навіть не встигла зайти до кабінету. "Зараз і моя черга", — майнуло в голові. Я полізла під стіл. Єдиний, про кого думала — синочок. Йому лише п"ять років. Мельник поїхав коляскою, задкуючи до мого столу. Стала проситися: "Не стріляйте, в мене маленька дитина". Він відповів, що якби думав у мене стріляти, убив би одразу. Я вилізла з-під столу, стала спиною до вікна. Нас розділяло 20 сантиметрів. Побачила, що за шафою стояв поранений міліціонер. Він повторював: "Кинь зброю!" А Мельник йому: "Стріляй у мене, я ж у тебе стріляв!" Міліціонер спитав, яка у нього зброя. Афганець відповів, що перший заряд — травматика, наступні — бойові.

"Зараз і моя черга", — майнуло в голові. Я полізла під стіл

Міліціонер подзвонив комусь по мобілці. Сказав, що поранений. Його стан  дедалі погіршувався, і він вийшов. У цей час до кабінету забігла секретар суду Оксана Ярина, 30 років.

— Вона впала перед Мельником на коліна, — продовжує Ірина Рахманкулова. — І стала просити: "Відпусти мою тьотю". Хоча ми з нею ніякі не родичі. Оксана почала  розповідати, яке в неї важке життя. Про свого сина. Чоловік їй сказав, що в нього теж є син. Я мовчала, боялася навіть поворухнутися, щоб його не дратувати. Мельник почав їй розказувати, що у травні ночував у окружному адміністративному суді. І його звідти на колясці винесли міліціонери. Коли він побачив, що йде міліціонер, подумав, що буде його викидати. Виговорився і трохи заспокоївся. Оксана підвелася, сіла навпроти нього на стілець. Зброю чоловік тримав напоготові. По мобільному подзвонив сестрі. Сказав: "Я підстрелив міліціонера, мене будуть вбивати. Піклуйся про сина". І весь час допитувався: "Чого мене не йдуть убивати?".

Минуло більш як година. Мельник заспокоївся. Його вмовляла не тільки Оксана Ярина, а й заступник голови суду Володимир Розинко. Він час від часу вільно заходив і виходив із кабінету. Саме він умовив афганця поговорити з кимсь із силовиків. Мельник погодився поспілкуватися з начальником обласної міліції Іваном Катеринчуком.

— Начальник міліції сів навпроти Мельника, поруч з Оксаною, і простягнув посвідчення, — згадує Ірина Петрівна. — Спитав, чого він хоче. Той відповів: три путівки в санаторій. Катеринчук пообіцяв дістати. Вони ще трохи поговорили. І Мельник простягнув пістолет Оксані. Вона поклала його на поличку в шафі. Звідти пістолет забрав Катеринчук. На радощах, що все владналося, Оксана кинулася до Мельника, поцілувала в щоку. А потім, як діти, вони зчепилися мізинцями: "Мирись, мирись, мирись…" Розчулений Мельник сказав: "А я думав у 42 роки помру" Потім до кабінету зайшов міський голова Чернігова Олександр Соколов, обійняв Мельника. "Чого ж ти так, Сашо?" — спитав.

Ірина Рахманкулова каже, що на 80% зобов"язана своїм порятунком Оксані Ярині. А та називає себе "безбашенною". Говорить, що вчинила, як серце веліло:

— Тепер на роботі на мене дивляться з іронією.

Поранений сержант Євген Осипок, 25 років, досі в реанімації Чернігівської райлікарні. Йому зробили складну операцію. Щодня Євгена відвідують мати і наречена Людмила.

— Я був на посту, коли підійшла схвильована дівчина, — згадує сержант. Йому важко говорити. — Сказала, що погрожують судді. Піднявся на другий поверх, зайшов у кабінет секретаря. Кабінет судді наступний. Двері туди були трохи прочинені. Ще й поріг не встиг переступити, як він вистрелив у мене. Відчув біль, але подумав, що то — газова зброя. Крові одразу не побачив, адже форма чорна. У голові запаморочилося. Я розстібнув форму і на білій футболці побачив кров. Повільно почав спускатися на пост. Проте сил зійти з другого на перший поверх не було.

Ольга Олександрівна, мати Євгена Осипка, каже, що ліками сина забезпечили. Працівники з підрозділу "Грифон" здали йому кров.

— Ми живемо у селі Брусилів поблизу Чернігова, — говорить наречена сержанта Людмила Сита. — Зустрічаємося ще зі школи. Невдовзі збиралися одружитися. За десять днів до поранення Женя перейшов до мене жити. Винаймати житло у обласному центрі дорого. Отак щодня і їздили разом на роботу автобусом. Він у міліцію, а я — в бібліотеку.

Олександр Мельник перебуває в Чернігівському СІЗО.

Зараз ви читаєте новину «Суддю Ірину Рахманкулову взяли в заручниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі