субота, 12 липня 2008 07:06

Суд відпустив підозрюваного в торгівлі органами

  Міхаель Зіс організував у Донецьку 17 операцій з пересадки органів. Донорами були вихідці з арабських країн, пацієнтів знаходив серед земляків-ізраїльтян
Міхаель Зіс організував у Донецьку 17 операцій з пересадки органів. Донорами були вихідці з арабських країн, пацієнтів знаходив серед земляків-ізраїльтян

3 липня Ворошилівський райсуд Донецька відпустив під заставу 53-річного громадянина Ізраїлю Міхаеля Зіса. Українські правоохоронці звинувачують його в торгівлі органами.

— Підсудному варто змінити міру утримання на заставу в 17 тисяч гривень, — каже суддя Ірина Бухтіярова. — Він допитаний по звинуваченню, не має судимостей, має неповнолітню дитину й тимчасове житло в Донецьку. У суду не має інформації, що Міхаель Зіс планує втекти.

Після рішення суду іноземець зник. Де він тепер, невідомо.

Міхаель закінчив Кишинівський медичний інститут у Молдові, деякий час працював у клініці в Ізраїлі. З осені 2006 року періодично приїжджав до Донецька. Організував 17 операцій з пересадки органів. Донорами були вихідці з арабських країн, пацієнтів знаходив серед земляків-ізраїльтян.

Формально операції в Донецькому центрі трансплантології проводили законно. Донор і пацієнт показували нотаріально завірену довідку, що вони родичі. Зіс виступав як перекладач. За операцію брав від $120 тис. Донорові віддавав майже $10 тис.

Торік Зіса оголосили в Міжнародний розшук. Правоохоронці Молдови та Ізраїлю підозрюють його в торгівлі людьми з метою продажу органів. 12 жовтня 2007 року Міхаеля затримали в Донецькому готелі "Атлас". Кажуть, за звільнення він одразу запропонував міліціонерам $110 тис.

— Звинувачуємо його у вербуванні та транспортуванні людей для вилучення в них органів, — пояснює Андрій Небитов із обласної міліції. — На момент затримання він вів переговори з росіянином і українцем. Це були перші слов"яни, у яких купував нирки. Чоловікам по 25 років, не працюють, грошей для утримання своїх родин не мають. Тепер вони фігурують у справі як потерпілі.

За операцію брав від 120 тисяч доларів. Донорові віддавав 10 тисяч

5 грудня Генпрокуратура України вирішила відправити Міхаеля до Молдови.

— Уже прийшли документи на екстрадицію, — веде далі Небитов. — Однак Міхаель оскаржив це рішення. Говорив про порушення своїх прав.

Узимку Ворошилівський райсуд Донецька виніс рішення звільнити ізраїльтянина з-під варти. Мовляв, він "глибоко поважна людина, ніколи не був засуджений, мешкає в готелі". Але Апеляційний суд скасував це рішення і зобов"язав утримувати підозрюваного у слідчому ізоляторі N5.

Зіс знову вимагав звільнення. Три прокурори просили суд не йти назустріч, бо іноземця підозрюють у тяжких злочинах, йому загрожує до 12 років в"язниці. Верховний суд пояснює: місцеві суди не можуть звільняти людей, яких готують до екстрадиції. Інакше порушать Міжнародну конвенцію про видачу злочинців.

— Хотіли не зганьбити престиж нашої країни, — зітхає Небитов. — Однак у процес екстрадиції втрутилася суддя Бухтіярова.

У лютому 2007 року Вища рада юстиції пропонувала звільнити Ірину Бухтіярову за порушення суддівської присяги. Жінку називали причетною до рейдерських схем.

Зараз ви читаєте новину «Суд відпустив підозрюваного в торгівлі органами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі