субота, 22 березня 2008 07:02

Спілку інвалідів вигнали на вулицю

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Голова Київської міської спілки інвалідів Олексій Приходько (праворуч) із заступником Олексієм Шляховим показують документи, згідно з якими спілка має право орендувати приміщення до травня 2008 року
Голова Київської міської спілки інвалідів Олексій Приходько (праворуч) із заступником Олексієм Шляховим показують документи, згідно з якими спілка має право орендувати приміщення до травня 2008 року

"Усі ви — ніхто, а я щось можу, — кричить на інвалідів Андрій Воробйов, директор столичного комунального підприємства з будівництва та експлуатації автостоянок і гаражів "БЕАГ". — Збирайте речі й забирайтеся!"

Зранку 12 березня Воробйов із десятком охоронців увірвався до офісу Київської міської спілки інвалідів, що на вул. Вербицького, 9і. Разом з ними двоє міліціонерів, держвиконавець райуправління юстиції Сергій Кочкарьов та Олександр Коваленко з райуправління освіти. Вимагали вибратися. Мовляв, так велів голова Дарницької райдержадміністрації Віталій Сташук.

У кімнаті стоїть шафа й два довгі столи. 70-річний голова Олексій Приходько і троє членів спілки читають листи, розглядають документи. Виходити відмовляються. Показують договір оренди до травня.

— Та чув я про вас, — відказує Воробйов. Його охоронці нишпорять у шафі, оглядають столи. — Усякі спілки часто просто відмивають гроші. Якщо не вийдете самі — винесемо.

В Олексія Івановича виступає піт на чолі. Він — інвалід ІІ групи, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС. Організацію очолює з 2001-го. Кидає в рот жменю ліків і запиває водою.

— Мне плохо, — шепоче заступникам і виходить, спираючись на ціпок. В офісі залишаються три члени спілки.

Приміщення на Вербицького, 9і звели майже 30 років тому. Належить воно райуправлінню освіти. Раніше тут був дитсадок, нині кімнати орендують приватні фірми.

2005-го договір оренди кількох кімнат уклала фірма "НіАл", яка виготовляла й продавала прилади вимірювання. Підписаний він до травня 2008-го. За деякий час директор фірми Володимир Сліпко розпочав співпрацю з Київською спілкою інвалідів. Ті орендували приміщення, меблі, оргтехніку. Облаштували офіс.

Якщо не вийдете самі — винесемо

— Я сам чорнобилець, — пояснює Сліпко, 71 рік. — Вирішили їм допомогти. Голова райдержадміністрації мене підтримав. Сюди щодня йшли десятки людей. До цього голова спілки їх приймав удома.

Торік восени управління освіти поскаржилося до суду на фірму "НіАл". Звинувачували в несплаті оренди. Суд розірвав угоду.

— Я пояснював, що нам просто з райвно перестали приходити рахунки, — веде далі чоловік. — До того ж ми відремонтували офіс на 120 тисяч гривень. Надсилали клопотання в різні установи, просили продовжити оренду вже зі Спілкою інвалідів. Усе дарма. Хоч договір із нами дійсний до травня 2008-го. Мені сказали, що на приміщення поклав око Андрій Воробйов — родич голови райдержадміністрації. Він, мовляв, хоче його орендувати й потім приватизувати.

Держвиконавець переписує майно. Кабінети опечатують. Сергій Кочкарьов запевняє, що на два тижні — доки інваліди не отримають відповіді на звернення до міської влади. Приміщення залишають пізно ввечері. Воробйов викликає охоронців.

— Ніколи не зустрічався з таким відвертим бандитизмом, — зітхає Олексій Приходько. — В офіс вдерлись якісь звірі, які не знають, що таке порядність, повага до старших.

Отримати коментар від керівництва Дарницької райдержадміністрації не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Спілку інвалідів вигнали на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі