субота, 22 грудня 2007 07:13

Солдата Юрія Сташенка вбили ударом у груди

  Олег, солдат строкової служби з військової частини № 1183 в місті Лозова Харківської області, розповідає, що саме в цих дверях до вмивальної кімнати побилися двоє солдатів, один із яких після того загинув
Олег, солдат строкової служби з військової частини № 1183 в місті Лозова Харківської області, розповідає, що саме в цих дверях до вмивальної кімнати побилися двоє солдатів, один із яких після того загинув

О п"ятій ранку в середу у військовій частині N1183 в місті Лозова Харківської області загинув солдат строкової служби 18-річний Юрій Сташенко. Його одним ударом кулака вбив на рік старший Віктор Іванченко.

Після ранкового підйому солдати побігли до сушки забирати взуття. Юрій Сташенко не розминувся в дверях зі Стасом Ткаченком. Хлопці почали кричати, брати один одного за грудки. На крик прибіг Іванченко, взявся рознімати Юрія і Стаса. Стусонув у груди одного, другого.

— Сташенко упав, із рота пішла піна. Він лежав і трясся. Ми подумали, що в нього епілепсія і викликали медсестру, — розповідає один із свідків Олег. — Вона прийшла за п"ять хвилин. Зробила масаж серця, викликала "швидку". Але коли та приїхала, Юра був уже мертвий. Припустили, що то був епілептичний напад.

Судмедекспертиза показала, що Сташенко помер від удару в груди. В нього стався крововилив до сонячного сплетіння. Солдати говорять, що то не була дідівщина. Тут служать біля двохсот чоловік. Через те, що термін служби скорочено до року, майже всі — однолітки.

В нього стався крововилив до сонячного сплетіння

Юрій Сташенко призвався цієї осені із села Правдівка Голопристанського району Херсонської області. Батьки, Юрій Іванович та Валентина Вікторівна, забрали тіло сина в четвер зранку. Вони не вірять у те, що хлопця вбили одним ударом і просять провести повторну експертизу. Подружжя ще виховує двох молодших доньок.

Віктора Іванченка затримали. Він родом також із Херсонської області, з села Кочерівка Бориславського району. Мати – вчителька, батько помер чотири роки тому. Хлопець призивався весною цього року. Якщо суд визнає його винним, за ґратами Іванченко може провести до 15 років. Військова прокуратура порушила кримінальну справу за статтею про умисне вбивство.

Солдати разом із командирами зібрали на похорон Юрія Сташенка 6400 грн.


За рік загинув 81 солдат

Смерть Юрія Сташенка — перший випадок у Збройних силах України, пов"язаний із нестатутними стосунками цього року. Протягом 2007-го в армії загинув 81 солдат. Більшість —  у позаслужбовий час — в аваріях, від нещасних випадків. Третина втратили життя під час відпусток.

Торік у листопаді в учбовому центрі "Десна" загинув рядовий Олександр Рибка. Його побили сержанти Юрій Лук"яненко та Дмитро Пух. Хлопець помер від внутрішньої кровотечі та через розрив тонкої кишки і печінки. Пуха засудили до семи, а Лук"яненка — до п"яти років тюрми.

У серпні минулого року в частині А-0312 у селищі Селещина Машівського району на Полтавщині майор Микола Вєнніков застрелив 18-річного Руслана Пащенка. Він розлютився, коли солдат відмовився змінити кінофільм на DVD-програвачі. Після цього майор намагався покінчити життя самогубством. Його засудили на 13 років.

Правозахисник Інна Захарова, 56 років, каже, що сьогодні в українській армії практично немає дідівщини. Але ситуація ускладнюється тим, що служить переважно молодь із малозабезпечених родин. Хлопцям потрібен військовий квиток, щоб потім влаштуватись на роботу. Часто приховують хвороби. В армії в умовах стресу саме неврози призводять до нестатутних відносин.


Галина ОТАПОВЕЦЬ, Олена ТАЛАЄВА

Зараз ви читаєте новину «Солдата Юрія Сташенка вбили ударом у груди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі