понеділок, 30 липня 2007 07:00

Соціалку "Меридіану" продали за 32 тисячі гривень

Автор: фото надане Громадським судом України
  Міліціонери столичного Солом’янського райвідділу ведуть затриманого 5 липня голову правління СПК ”Меридіан” Костянтина Архангельського (другий зліва) до службової машини
Міліціонери столичного Солом’янського райвідділу ведуть затриманого 5 липня голову правління СПК ”Меридіан” Костянтина Архангельського (другий зліва) до службової машини

Кілька років тому завдяки шахрайську фінансову оборудку в робітників столичного заводу "Меридіан" імені Корольова незаконно відібрали, а згодом перепродали сім здравниць під Києвом. Це дитячий табір і пансіонат "Космос", бази відпочинку "Рось", "Десна", "Чайка". У заводчан украли столичний комбінат харчування і Палац культури "Меридіан". Утрачену "Меридіаном" нерухомість експерти оцінюють у $50 млн.

— У травні до нас звернулися понад 70 акціонерів київського заводу "Меридіан", — розповідає "ГПУ" громадський суддя Ярослав Місяць. — Люди просили допомогти розслідувати крадіжку заводської власності. Громадський суд України з"ясував, що наприкінці 1997 року за спільним наказом Мінмашпрому та Фонду держмайна України соціалку було відчужено й створено підприємство СПК "Меридіан", яке не мало ніякого відношення до підприємства з однойменною назвою. Заводчани навіть не знали про це, адже відчуження майна провели без загальних зборів трудового колективу й акціонерів.

Директором СПК "Меридіан" став Василь Сабардін, а головою Наглядової ради колишній керівник НАК "Нафтогазу України" Ігор Діденко.

— Сабардін і Діденко підробили статут СПК "Меридіан", замінивши перші сторінки. На загальних зборах зборах голосували за те, щоб колективно управляти підприємством, а насправді людей обікрали, — продовжує Ярослав Місяць.— Акції заводської соціалки стали одноосібною власністю Сабардіна. Причому нерухомість вартістю десятки мільйонів доларів він оцінив у... 32 тисячі гривень. Торік у вересні Сабардін і Діденко перепродали 72% акцій СПК "Меридіан" компанії "Інфінменеджмент". Залишається таємницею, скільки заплатили Сабардіну за сім здравниць та нерухомість у Києві. Сабардін і Діденко не з"являються на допити до прокуратури й їхнє місцезнаходження невідоме.

Меридіанівці намагаються через суд повернути втрачене майно, але безуспішно.

— Громадським суддям удалося з"ясувати, що Ігор Діденко та народний депутат Василь Горбаль, почесний голова "Укргазбанку", — давні партнери по бізнесу, — стверджує Ярослав Місяць. — Сьогодні акції заводчан, які належать компанії "Інфінменеджмент", зберігаються в "Укргазбанку".

Кілька місяців тому заводчани пішли на прийом до Горбаля. Народний депутат пообіцяв допомогти повернути втрачене майно. Натомість на "Меридіані" почались перевірки, підприємство запрацювало з перебоями.

— "Укргазбанк" покриває махінації з акціями заводчан, — стверджує Ярослав Місяць.

5 липня Громадський суд України провів акцію протесту біля приміщення колишнього харчоблоку меридіанівців по проспекту Лепсе.

— Я знала, що не на пікнік ідемо, але навіть не думала, що отримаю металевою трубою по голові, — розповідає "ГПУ" Галина Василівна, член ГСУ, яка 5 липня брала участь у мітингові.

Сабардін і Діденко не з"являються на допити до прокуратури

Коли мітингуючі встановили намети, до них підскочив голова правління СПК "Меридіан" Костянтин Архангельський, почав лаятися. Витяг з намету металеві трубки й кидався ними на людей.

— Архангельський ударив мене трубою по нозі, — згадує Ярослав Місяць. — Я почав викликати по мобілці міліцію, то він вирвав телефон у мене з рук і викинув.

Наряд міліції Солом"янського райвідділу внутрішніх справ затримав Костянтина Архангельського. Прокуратурою району було порушено кримінальну справу про хуліганство. Архангельський перебуває на підписці про невиїзд, на виклики до прокуратури не з"являється.

Меридіанівці продовжують акцію з повернення соціалки. Окрім робітників заводу та членів Громадського суду України, участь у ній  беруть Європейська екологічна комісія, Коаліція по боротьбі з антинародними організаціями, Комітет по боротьбі із соціальним злом.

Зараз ви читаєте новину «Соціалку "Меридіану" продали за 32 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі