четвер, 14 жовтня 2010 03:33

Школярів проштрикнули кілками

Автор: фото з родинного архіву Челомбітьків
  Харків’яни Євген Челомбітько (праворуч) та Денис Безбородов дружать з дитинства, навчаються в одному класі. Зараз обоє в лікарні
Харків’яни Євген Челомбітько (праворуч) та Денис Безбородов дружать з дитинства, навчаються в одному класі. Зараз обоє в лікарні

Юрба в'єтнамців 8 жовтня напала на харків'ян 16-річних Євгена Челомбітька та Дениса Безбородова. Ті поверталися зі школи. Хлопців побили, проштрикнули дерев'яними кілками.

— Женя із Денисом відійшли від школи метрів 200, коли їм прокричали: "Оберніться! За вами толпа біжить!" — згадує 43-річна Ірина Васіна, сусідка Безбородова.

— В'єтнамців було чоловік 10, — додає 16-річний Ігор Міщин. — Малі, взрослі. З дрючками. Нагнали і обох штрикнули під лопатки. Ззаду. Коли хлопці упали, ті давай їх бити — ногами, кулаками. Щось по-своєму казали. Тоді по команді розбіглися.

Закривавлені школярі лежали на землі. Євген зміг зателефонувати батькові та прохрипів: "Визивай "скору".

— Я приїхав іще до "швидкої", — розказує 38-річний Юрій Челомбітько, батько Євгена. — Син лежав у калюжі крові. Я його взяв на руки, щоби перенести до "швидкої", а він увесь обм'як, як неживий. Одяг у крові, навіть труси можна було викрутити. Капала, коли я його ніс.

Хлопців забрали до операційної.

— Зашивали пробиті легені, — говорить Інна Челомбітько, мати Євгена. — Денис досі непритомний.

Обидва 11-класники досі в реанімації. Їхній стан лікарі називають стабільно тяжким. Школярі можуть залишитися інвалідами.

Родини Євгена та Дениса живуть на вул Батицького, 20, у гуртожитку заводу "Турбоатом". Це мікрорайон Салтівка на околиці Харкова. В сусідньому гуртожитку на Батицького, 10 мешкають в'єтнамці. Часто конфліктують із місцевими.

— У нашій школі третина учнів — в'єтнамці. Задираються до нас постійно, — розповідає семикласник Максим Мусін. — Ходять толпами, сміються, "фак'ю" тикають. Щось говорять по-своєму.

— Женя десь тиждень назад посварився із в'єтнамцем із дев'ятого класу, — згадує дев'ятикласник Ельдар Мотузний. — Ті задиралися, він відповідав. У п'ятницю викликав розібратися на шкільний стадіон по-мужськи — один на один. І переміг. А потім той в'єтнамець покликав підмогу, й вони напали ззаду.

Міліціонери затримали громадянина В'єтнаму 15-річного Мей Тхань Даня. Порушили кримінальну справу за замах на життя. Припускають, нападників було двоє. Батьки скалічених цьому не вірять.

— Двоє малих побити наших хлопців не могли, — каже Юрій Челомбітько. — Женя — спортсмен, ходить на секцію скелелазіння. До того ж удар був професійний — між ребер. Такої сили, що пробив куртку і шкіру. Лікарі кажуть, що то не дерев'яні палиці, а металеві заточки.

— То ж діти, нічого страшного не сталося, — говорить Нам Чунг Ко із в'єтнамського земляцтва у Харкові. — Цей затриманий хлопчик приїхав до Харкова півтора року тому. Живе з мамою. Вона працює на ринку Барабашово — торгує чаєм і кавою.

У 9-поверховому гуртожитку по вул. Батицького, 10, живуть лише громадяни В'єтнаму.

— Ви там не ходіть, — попереджає кореспондента "ГПУ" вахтерка із сусіднього гуртожитку. — Нас вони не трогають, бо знають. А вам то не треба. Он на вас шкірянка добра. Їх понаїхала ціла орда. Викупили 9-поверхівку. В комнатах нари рядами стоять. Ніхто їх не перевіряє. Більшість на Барабашово (місцевий речовий ринок. — "ГПУ") роблять, всякою дєшовкою торгують. Собі за гуртожитком стадіон построїли, наших дітей не пускають. Один наш пішов у футбол грати — чуть не вбили. Ходять толпами, управи на них нема.


У Харкові живуть до 10 тисяч в'єтнамців


Харківське в'єтнамське земляцтво — найбільше в Україні. Офіційно налічує понад п'ять тисяч осіб. Неофіційно — вдвічі більше. Земляцтво створене 1997 року. Та у місті в'єтнамці живуть набагато довше. Більшість приїхали за радянських часів — у 1980-х як студенти, молоді спеціалісти та робітники. Вони вчилися і працювали на заводах "Світло шахтаря", "Турбоатом".

Із 1997 року в'єтнамська община відкрила завод із виробництва вермішелі "Мівіна". 2007-го — найбільшу в Європі буддійську пагоду та аквапарк. В'єтнамці є власниками одного з найбільших торговельних майданчиків на ринку Барабашово.

Вихідці з В'єтнаму приватизували частину гуртожитків, у яких жили з 1980-х. Викупили приміщення заводів, що не працювали, їх гуртожитки й переобладнали під житло.

У Харкові є цілі в'єтнамські райони — на вул. Киргизькій і на території Старої та Східної Салтівки. Випадків відкритого протистояння з в'єтнамською общиною в Харкові раніше не було.

Зараз ви читаєте новину «Школярів проштрикнули кілками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі