вівторок, 30 жовтня 2007 07:00

Школяр виніс із вогню трьох сестер

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Восьмикласник Анатолій Слободенюк обіймає рідних сестер Софію (ліворуч), Марію та Алісу (праворуч)
Восьмикласник Анатолій Слободенюк обіймає рідних сестер Софію (ліворуч), Марію та Алісу (праворуч)

Тетяна Слободенюк, 33 роки, із села Покришів Брусилівського району на Житомирщині ремонтує власну хату. Із двома сестрами вони клеять шпалери, ставлять підвісні стелі, зняли вікна й двері. 15 жовтня хата вигоріла. 2-річних близнюків Софійку й Марійку та Алісу, 3 роки, з палаючого будинку виніс 13-річний брат Анатолій.

У дворі стоїть синій мікроавтобус, на якому приїхали родичі. Восьмикласник Анатолій порається навколо розвішаної білизни. Затягує "Несе Галя воду".

Тетяна Слободенюк — учителька історії місцевої школи. Її 34-річний чоловік Анатолій — будівельник, їздить на заробітки до Росії. Вони виховують п"ятеро дітей: окрім Анатолія, Аліси, Софійки й Марійки, є ще 12-річний Василь.

Жінка згадує понеділок 15 жовтня. Того дня вона поїхала до Житомира на курси підвищення кваліфікації. Сини були в школі, а доньок доглядала 73-річна бабуся Марія Василівна. По обіді вона вийшла з хати, вивішувала білизну. У цей час із школи повернувся Анатолій.

— Толік вибіг із хати й кинув мені на руки Алісу, — згадує Марія Василівна. — Гукає: "Бабо, пожар". Я до хати, а він не пускає, кричить на мене: "Не йдіть, я сам". А з дверей вже дим валить.

— Я диму не боявся, — хлопець долучається до розмови. — Як у веранду зайшов, почув, що димом тягне. Я в кімнату, а там вогонь до батарей доходить, обої горять. Чую малі пищать. Я Аліску на руки, й вибіг із хати. Потім за меншими вернувся. По одній побоявся виносити, раптом не встигну вернутися. Ухопив обох під пахви й виніс.

Старша сестра Тетяни Надія Шупіленко, 48 років, працює вчителькою української мови та літератури. Живе неподалік.

У селі 30 дітей дошкільного віку, а дитсадок не працює

— Я тільки прийшла додому, а в хату влітає Толік, — згадує жінка. — Блідий, аж зелений. "Тьотя Надя, — кричить, — у нас пожар!". Я до Тані. Малі сидять на возі посеред двору в одних футболках. Вогонь ми залили ще до пожежних.

Шпалери загорілися через дитячі пустощі. Малі гралися сірниками.

— У селі багато дошкільнят, за ними нікому глядіти, — пояснює Юлія, 40 років, сестра Тетяни. — Батьки працюють. На Алісу вже не платять допомоги, за двох менших сестра отримує 200 гривень.

Юлія з чоловіком Ростиславом виховують шістьох дітей.

— У Ростіка двоє дітей, у мене троє та одне спільне, — каже Юля. — Наша мама теж шістьох виростила. Усі в селі живуть. Гуртом робимо ремонт Тані.

У Покришеві 30 дітей дошкільного віку, а дитсадок не працює.

Улітку в сусідів Тетяни згорів 3-річний син Владислав.

— Волошини розкидали гній на городі, малого лишили на стареньку бабусю, — згадує Тетяна. — Дитина напхала у грубку дров і підпалила. Почався пожар, і хлопчик учадів.

Тетяна Слободенюк просить через газету подякувати депутатові Житомирської облради від Партії регіонів Анатолієві Савчуку. Він — єдиний, хто допоміг.

Зараз ви читаєте новину «Школяр виніс із вогню трьох сестер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі