пʼятниця, 10 серпня 2018 07:20

"Скаржилися виховательці, але та відмахувалася. Мовляв, усе вигадують"

Автор: WWW.NTN.UA
  Вихованці дитячого притулку з міста Рожище Волинської області заявили, що керівники закладу знущаються з них та розбещують. Директор Леонід Матвійчук усі звинувачення відкидає. Дітей хтось підмовив, каже
Вихованці дитячого притулку з міста Рожище Волинської області заявили, що керівники закладу знущаються з них та розбещують. Директор Леонід Матвійчук усі звинувачення відкидає. Дітей хтось підмовив, каже

Керівництво дитячого притулку в місті Рожище Волинської області звинуватили в знущаннях і розбещенні вихованців. Там перебувають 33 дитини віком від 3 до 18 років.

— Під час перевірки у 10 дітей виявили сліди побиття та кров на одежі. Троє заявили про сексуальні домагання, — розповідає уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, 58 років. — За словами дітей, їх бив і нецензурно обзивав директор і його брат, який там працює черговим із режиму. Дівчата кажуть, що останній їх торкався за різні частини тіла. Вони скаржилися виховательці, але та відмахувалася. Мовляв, вони все вигадують. Жоден із працівників притулку не повідомив про те, що в них відбувається.

30 липня сусіди викликали поліцію. Казали, з притулку чути дитячі крики. Патрульні приїхали, але черговий закладу їх не впустив.

— Постраждалих дітей заберуть до лікарні на медогляд. Решта — залишаться в притулку, — каже Людмила Денісова. — Для них створять безпечне середовище — у закладі цілодобово чергуватимуть працівники Національної поліції та служби у справах дітей. Попередньо — три тижні. За потреби цей термін продовжать.

17 травня з притулку втік 14-річний вихованець. У поліцію директор заявив лише 11 липня. Дитину досі не знайшли. Керівника закладу відсторонили від посади, за зверненням прокурора області. Триває слідча перевірка.

— Скарг щодо цього притулку раніше не надходило. Хлопця, якого досі не знайшли, працівники закладу намагалися розшукати самостійно. Тому так пізно звернулися до правоохоронців, — говорить 40-річний Олег Плазовський з обласної поліції.

Керівництво притулку звинувачення на свою адресу заперечує.

— Я шокований. Думаю, дітей хтось підмовив. Вони почали грати в гру, режисерами якої стали дорослі. Які їхні інтереси — мені невідомо, — каже 57-річний Леонід Матвійчук, директор Рожищенського притулку для дітей. — Заклад працює 19 років. За цей час у нас побували майже п'ять тисяч дітей. Були випадки, коли на чергового з режиму кидали матрац, а зверху тумбочки. Одному вчителеві так розбили череп, що отримав інвалідність. Буває, псують стіни, двері, вікна, матюкаються, вимагають сигарети. У закладі працюють 32 людини. Це ті, хто змогли адаптуватися до іноді неадекватної поведінки вихованців.

До притулку на три місяці забирають неповнолітніх із неблагополучних сімей і сиріт. Потім їх повертають батькам або переводять у сиротинець і віддають на всиновлення.

Одеська поліція перевіряє інформацію про побиття вихованців обласного дитячого притулку "Світанок".

"Моя дочка познакомилась с девочкой лет 5. Была вся в синяках и ссадинах, укусах комаров, плохо пахла. Рассказала, что она из детского приюта. Там ее бьют старшие дети, воспитатели на это не реагируют. Иногда достается и от них", — написала у "Фейсбуку" Зоя Мельник, інспектор місцевої патрульної поліції.

Розмову з 7-річною вихованкою "Світанку" записала на відео та поширила в соцмережі:

— Кто из воспитателей бьёт? — запитує Зоя.

— Наталья Федоровна, тёть Раечка.

— Как бьют?

— Ладошками, по лицу, по рукам, по животе, по попе.

Працівники закладу відкидають звинувачення. Поліція відкрили кримінальне провадження за побої та мордування дітей. У притулок приїжджала комісія від обласної ради.

— Скрутна ситуація в закладі виникла через незадовільну матеріально-технічну базу та звільнення персоналу, — говорить Артем Поланський з облдержадміністрації. — За півроку з притулку пішли 16 працівників. Немає директора та психолога. Служба у справах дітей має упродовж тижня спланувати реформування закладу в Центр соціально-психологічної реабілітації дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Скаржилися виховательці, але та відмахувалася. Мовляв, усе вигадують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі