середа, 03 вересня 2008 07:10

Син Оксани Федор помер у її утробі

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Оксана Федор із села Баранинці Ужгородського району Закарпаття із чоловіком Олегом та меншим сином Вадимом. Федори вважають, що їхній третій син помер через недбалість лікарів
Оксана Федор із села Баранинці Ужгородського району Закарпаття із чоловіком Олегом та меншим сином Вадимом. Федори вважають, що їхній третій син помер через недбалість лікарів

38-річна Оксана Федор із села Баранинці Ужгородського району Закарпаття звинувачує лікарів районного пологового будинку у смерті своєї дитини. Немовля померло в утробі матері 17 червня.

Оксана із 40-річним чоловіком Олегом та двома синами — Володимиром, 16 років, і 7-річним Вадимом живуть у приватному будинку. Жінка працює на заводі з виготовлення автомобільних джгутів "Джейбіл", чоловік — столяр.

— Про вагітність дізналася в січні, на третьому місяці, — розповідає Оксана. — Багато їла, відчула рух у животі. Ми з чоловіком порадилися і вирішили, що народжуватиму. Вагітність протікала нормально. Щоправда, були набряки й тиск підстрибував час від часу. 2 червня лікарі порадили лягти в патологічне відділення пологового. Народити мала 12 липня. УЗД показувало, що дитинка має 3500 грамів. Хоча живіт у мене був великий.

— Лікар Калій першим помітив, що не все добре, — долучається до розмови Оксанин чоловік Олег. — При медогляді спитав: чому такий великий живіт?

15 червня жінка відпросилася з лікарні додому.

— У понеділок в одинадцять вечора мене почало трусити, потім відійшли води. Ми зразу поїхали до пологового, — веде далі. — Я зрозуміла: щось не так. Ці пологи не були схожі на попередні. О третій ночі почалися перейми, болі були сильні. Я просила медиків: подивіться мене. А лікар Марина Уліганинець кинула: я не буду бігати коло вас, як бобік.

Федор просила зробити їй кесарів розтин. Жінку відмовляли.

— Олег до ранку чухав мені поясницю. Ноги почали набрякати, я втрачала силу, не могла народити, — говорить жінка.

О 9.00 до палати зайшла нова зміна лікарів.

— На чергування заступила Вікторія Пантьо, — продовжує Оксана. — Із нею зайшов і заввідділення Мирослав Шекета. Я мало на коліна не впала перед ними: просила зробити кесарево.

— А вони сміялися, — додає Олег. — Шекета каже: раз жінка просить кесарево — буде рожати. Тоді я вже почав просити. А вони: "Яке кесарево? Ми зараз капельничку поставимо".

В Ужгороді за домовленістю звичайні пологи коштують $300, патологічні — $400, а кесарів розтин — $800.

Після препарату жінка почала народжувати. Та якоїсь миті, згадує Оксана, лікарка з акушеркою почали перешіптуватися. По телефону викликали підмогу: "Екстремальні роди. Зайдіть хтось у п"яту палату". Прийшов завідувач відділення. Спитав, скільки дитина перебуває в утробі в такому положенні — 5 хвилин. До палати збіглося вісім медиків. За мімікою одного з них породілля зрозуміла, що дитина мертва: він двічі махнув головою.

Оксану Федор повезли на операцію.

— Прийшов Олег — плакав, — веде далі жінка. — Лікар запитала про дітей. Я сказала, що маю двох синів. Вона відповіла: "Ну то й усьо".

Олег подав заяву до міської прокуратури. Справу передали до Ужгородського міськвідділу. Зробили розтин дитини. Судмедексперт Ткачук написала: крововилив у наднирники, гематома печінки, розрив легені, надзвичайно велика дитина. Хлопчик важив 4600 г, зріст — 60 см.

— До нас приходили лікарі, — розказує чоловік. — Просили, щоб забрали заяву. Пропонували компенсувати смерть сина грошима. Але ми не відступимося.

— У жінки були ускладнені пологи, — пояснює завідувач відділення Ужгородського пологового будинку Мирослав Шекета. — Дитина мала широкі плечики. Кесарево не робили, бо показів для цього не було. Вини лікарів немає, — вважає медик.

Зараз ви читаєте новину «Син Оксани Федор помер у її утробі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі