понеділок, 05 березня 2007 16:31

Сільський депутат Володимир Зайцев три дні голодував

Автор: фото: Андрій ПАВЛЕНКО
  Депутат села Тахтаулове під Полтавою Володимир Зайцев показує, що зосталося від тваринницького комплексу
Депутат села Тахтаулове під Полтавою Володимир Зайцев показує, що зосталося від тваринницького комплексу

Близько тридцяти жителів села Тахтаулове під Полтавою прийшли 22 лютого під адміністративну будівлю Інституту свинарства імені Олександра Квасницького. Люди вимагали роздати їм землю сільського господарства "Тахтаулове", що належить інститутові. 46-річний депутат сільради Володимир Зайцев напередодні оголосив голодування.

— Господарство не просто кинуте напризволяще, а розграбоване, — розповідає "ГПУ" депутат сільради Володимир Зайцев. — Ми зверталися до президента, прем"єр-міністра, голови Верховної Ради, прокуратури. Але всі тільки відписуються. До нас їдуть лише журналісти. Лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін порадив вийти на мітинг, аби на нас звернули увагу.

На території сільради нині живе 3 тис. осіб. Раніше 500 людей працювали в дослідному господарстві інституту, розводили породистих свиней. Нині в"Тахтауловому" залишилися 28 працівників. Свинарники розтягли на будматеріали, машино-тракторного парку немає, поля заростають бур"янами. Люди хотіли розпаювати землю, але підприємство не є колективним. Тому його, за законом, не можна ділити. Безземельні селяни або безробітні, або їздять маршруткою за 20 км на роботу до Полтави.

Після мітингу про "Тахтаулове" з"явилася інформація в багатьох ЗМІ. Журналісти писали, що жителі села погрожують вийти зі складу України.

— Ніхто з нас такого не казав, — виправдовується Володимир Зайцев. — Ви б кинули свою матір? От і ми не відмовляємося від України. Голодував тільки я. Якби не звернули на нас уваги, до мене б підключилися ще до двадцяти чоловік.

До нас їдуть лише журналісти

Відстоювати права селян Володимир Зайцев взявся три роки тому. Каже, катав на мотоциклі 5-річного сина Станіслава й випадково заїхав на околицю, де стояли ферми "Тахтаулового".

— Я очам не повірив, — згадує Володимир Зайцев. — Залишилися лише бетонні стіни, яких не могли розтягти на будматеріали. На це годі дивитися без сліз. За радянських часів підприємство називали зразковим! Мало не найкращим у країні.

Депутат каже, що особистої вигоди від поділу землі він не матиме. У господарстві він не працював і ні на що не претендує. Заробляє на життя газозварювальними роботами. Планує ще зайнятися пасажирським перевезенням.


33-річний сільський голова Олександр Пузир дістає із сейфа кіпу документів-відписок.

— Раніше "Тахтаулове" було передовим, — показує він колективні звернення селян. — А за останні п"ять років змінилося п"ять керівників. Усе занепало. Створили ще одне господарство — експериментальну базу "Надія". Передали туди кращу техніку й засіяні поля. А "Тахтауловому" знайшли інвестора — підприємство "Інвестиційно-венчурна компанія "Рості", які зі своїми завданнями не справилася. У них досі 108 гектарів сої не зібрано.

Їдемо на авто Володимира Зайцева на місце, де колись був автопарк. На майданчику стоять три трактори, комбайни і купи розкиданих запчастини.

— Тут колись було до двохсот одиниць техніки. Тепер нічого немає, — говорить депутат.

На території колишньої ферми, розрахованої на 15 тис. голів, стоять чотири стайні. По дорозі до іншої ферми заїжджаємо на поле з незібраною соєю. Будівель іншого тваринного комплексу немає.

— Щоб урятувати господарство, потрібно 9–10 мільйонів гривень, — зазначає 70-річний директор Інституту свинарства Валентин Рибалко. — А хто такі гроші дасть? Кому воно потрібно?

22 лютого 2007 року президія Української академії аграрних наук вирішила передати державне дослідне господарство "Тахтаулове" в управління Міністерства аграрної політики України. Це дозволить провести в селі розпаювання земель. Акції протесту тахтаулівці припинили.

Колись полтавський інститут утримував шість тисяч голів свиней

Породистих свиней під Полтавою почали розводити із 1865 року. У 1893–1894 роках було виведено помісь місцевих порід свиней і англійської білої йоркширської. На початку ХХ ст. на базі Полтавської дослідної станції вивели першу українську породу свині — миргородську. У 1930-х роках вона отримала гран-прі на виставці у Парижі.
1930 року в Полтаві заснували єдиний на території колишнього Радянського Союзу Інститут свинарства ім. Квасницького. На дослідних господарствах утримував до 6 тис. голів свиней. Тут вивели полтавську та українську м"ясні породи, які вирощували у більшості господарств країни.

Зараз ви читаєте новину «Сільський депутат Володимир Зайцев три дні голодував». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі