пʼятниця, 10 жовтня 2008 07:06

Сергія Кунцевського катували

Автор: фото із домашнього архіву Кунцевських
  Сергія Кунцевського міліціонери затримали о 13.30. За 6,5 години чоловік помер
Сергія Кунцевського міліціонери затримали о 13.30. За 6,5 години чоловік помер

39-річний Сергій Кунцевський працював начальником охорони товариства "Березівське". 2 жовтня він помер у приміщенні Прилуцького відділу боротьби з організованою злочинністю Чернігівської області.

Кунцевський стригся у свого майстра в салоні "Імперія краси" в Прилуках. О 13.30 до перукарні забігло кілька міліціонерів у камуфляжній формі, чорних масках, із автоматами. Присутніх поставили обличчям до стіни. Нічого не пояснили. Кунцевського вдарили пістолетом по голові, одягли наручники, на голову — чорний пакет. Повезли до міського відділу УБОЗу. О 20.00 чоловік помер. "Сергію стало погано, він попросився до туалету, впав і вмер", — пояснюють міліціонери.

Судмедексперт Ігор Ткаченко з"ясував причини смерті: набряк головного мозку, крововиливи в мозок, внутрішньочерепна травма. Наступного дня до Прилук приїхав заступник начальника відділу внутрішньої безпеки Юрій Мартиненко. Визнав, що убозівці порушили Закон "Про міліцію".

4 жовтня Сергія Кунцевського поховали. Траурна процесія мала пройти повз міськрайвідділ міліції та відділ УБОЗу. В останній момент родичі передумали, бо міліціонери виставили охоронців з автоматами. Прилучани згадують, що в приміщенні відділку УБОЗу здавна катували людей — за часів Другої світової війни там була комендатура.

Удовою залишилася 33-річна Діана Кунцевська. Аліна, 15 років, втратила батька.

— Його затримали без жодних пояснень, — каже Діана. — Не мали права вдягати на голову чорний пакет. Ще в салоні краси Сергій відчував, як міліціонери засовують щось у кишеню. Кричав: "Смотрите все, мне подбрасывают патроны и наркотики!". До убозівців: "Что вы делаете, су..и?!"

Про затримання чоловіка жінка дізналась о 18.00.

— Я якраз була в Києві, у справах, — продовжує Кунцевська. — Донька понесла йому повечеряти, але її не впустили. Сергія катували. Зап"ястя були аж чорні — його підвішували на наручниках і били. Висів кілька годин. Ноги були сині від побоїв. Видно синці, як били по нирках. Одне око повністю запливло, всередині у вухах усе фіолетове.

У Кунцевського є 32-річний брат Руслан. Його допитували в сусідній кімнаті. Чоловік чув, як катували брата.

— Сергій стогнав, повторював: "Су..и, що ж ви робите?" — розповідає Діана Кунцевська. — Увечері мати прийшла дізнатися за сина. Із нею навіть не розмовляли. Просто замкнули двері й не пустили. Коли зрозуміли, що Сергія вбили, викликали лікарів. Просили написати, що він помер у кареті "швидкої". Медики виявилися чесними, не взяли таку відповідальність. Сергій був абсолютно здоровим. Не палив, не вживав спиртного, займався спортом. Я досі не можу добитися, за що його затримали. Убозівці забрали ключі від нашої квартири, не повертають. Боюся, що можуть будь-що підкинути. Переживаю за себе та доньку. Вони навіть мобільного телефону Сергія не повернули. Я благала, там же всі номери рідних і друзів, їх треба покликати на похорон. Ніякої реакції.

Улітку торік Сергія Кунцевського засуджували за зберігання холодної зброї. Чоловік потрапив під амністію.

— Ножа йому підкинули ті ж чернігівські убозівці, — упевнена жінка. — Дві доби катували, вимагали зізнатися в якихось злочинах. Сергій повернувся весь у синцях, із поламаними ребрами. Ми навіть скаргу в Чернігів написали.

3 жовтня чотирьох співробітників обласного УБОЗу заарештували. Їх звинувачують у побитті, яке спричинило смерть, і перевищенні влади, яке супроводжувалося насильством. Загрожує до 10 років ув"язнення. Інцидент розслідує обласна прокуратура.

6 жовтня голова Новозаводського суду Чернігова продовжив строк утримання під вартою на 10 діб.

Башарат Гурбанов помер під час допиту

Удень 5 жовтня на міському ринку Кіровограда посварилися два підприємці, вихідці із Кавказу. Наступного дня міліціонери Кіровського райвідділу міліції затримали 38-річного Башарата Гурбанова. Під час допиту він помер. Причиною смерті правоохоронці назвали серцеву недостатність.

— Тіло Башарата було вкрите синцями: на спині, ногах, підборідді, пальцях рук, — каже голова регіональної діаспорної організації Конгресу азербайджанців України Вілаят Мамедов. — Члени нашої громади впевнені, що смерть спричинили міліцейські тортури.

Деталі пригоди з"ясовують обласні управління міліції та прокуратура.

Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Сергія Кунцевського катували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі