четвер, 13 листопада 2008 20:40

Сергій Павлів має свідоцтво про свою смерть

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Сергія Павліва помилково вважали мертвим. Він обіцяє доглядати за могилою чоловіка, якого поховали поряд із його батьками
Сергія Павліва помилково вважали мертвим. Він обіцяє доглядати за могилою чоловіка, якого поховали поряд із його батьками

43-річного Сергія Павліва з села Перевередів Млинівського району Рівненщини  односельчани прозвали живим небіжчиком. Він став жертвою непорозуміння. У сусідньому селі Бокійма знайшли утопленика. У ньому впізнали Павліва, відспівали та поховали. Насправді чоловіка в цей час не було вдома.

— Отака історія вийшла, — каже сільський голова Берегів Ігор Ільчук, 47 років. — Перевередів належить до нашої сільради. Та кожну людину в обличчя я знати не можу. Міліціонери попросили родичів і друзів впізнати труп з озера.

Незнайомець був схожий на Сергія Павліва. Мав такий же зріст, вуса та вставні зуби. Остаточно рідню переконала металева спиця. Чоловік служив в Афганістані, зламав ногу і йому вставили спицю замість частини кістки.

— Тіло упізнав племінник Сергія, а от я сумнівався, — знизує плечима Василь Шуляк, 34 роки. — Потім сказав їм, що це точно хтось інший. Ми з Сергієм друзі, я його добре пам"ятаю! Покійник був молодший і світліший, а Павлів має темне волосся.

Тіло померлого довго було в воді та змінилося. Тому родичі не звернули уваги на слова Шуляка.

29 жовтня незнайомця поховали поруч із могилами батьків Павліва. Наступного дня Сергій з"явився в селі. Павлів приїхав на автовокзал у Млинові, вирішив у кафе випити пива. Помітив, що знайомі за сусіднім столиком якось дивно на нього реагують. Спитав, чого дивляться, як на привиду. Ті змогли заговорити лише за кілька хвилин.

— Увечері мені хтось подзвонив. Чую, ніби голос знайомий, схвильований, — розповідає Василь Шуляк. — Серьожа вже чув про похорон і боявся йти до своєї хати. Попросився переночувати в мене.

Зранку обоє пішли в сільську раду. Голова повіз їх до райвідділу міліції у Млинів.

— Я зателефонував і до райдержадміністрації. Розказав про цей випадок, — говорить Ігор Ільчук. — Свідоцтво про смерть анулювали. У міліції пообіцяли швидко виготовити новий паспорт Сергію, адже в старому на першій сторінці поставили штамп, що він помер.

У Павліва є в Перевередові хата, господарство. Живе сам. Власної родини не має, батьки померли рік тому.

— Спершу пішов із життя тато, а за півтора місяця вмерла й мати, — зітхає. — Раніше ми жили на хуторі в селі Хорупань. Вісім років тому переїхали й оселилися тут.

Павлів працював сторожем на тракторній бригаді сільгосппідприємства "Наша Україна". Після смерті батьків почав пити і втратив роботу.

Куди їздив із села, не каже. Мовляв, то його справи.

— Навіть одежини на зміну не маю. Весь мій одяг спалили, бо думали, що вмер, — показує попелище надворі. — А покійника поховали в моєму найкращому костюмі.

Фотографуватися Павлів не хоче. Просить 20 грн.

Аби чоловік не бідував, Василь Шуляк із товаришами накопав йому картоплі, нарубав дров.

— Зиму перебуде, — запевняє Шуляк. — І роботу йому якусь знайдемо.

Пізніше з"ясувалося, що у ставку в Бокіймі знайшли 32-річного Юрія Бобрика, який жив у Радивилівському районі.

— Він теж сирота. Недавно приїжджав його дядько, — пояснює сільський голова. — Батьки Юрія вмерли, і він запив. У наших краях був на заробітках. Де саме, рідня не знає.

Усі витрати на похорон небіжчика взяв на себе племінник Сергія Павліва Віталій, який живе у Млинові. Сільрада додала 300 грн.

Дядько Юрія Бобрика сказав, що перепоховання не буде.

— Усе зробили як годиться, за християнським звичаєм. Священик у церкві його відспівав, — додає Ігор Ільчук. — Родичі пообіцяли поставити Бобрику пам"ятник. Табличку на могилі перебили.

— Ну що ж, буду і за нею доглядати, — каже Сергій Павлів. — Поруч лежать мої батько і матір. Все-таки краще бути живим.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Павлів має свідоцтво про свою смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі