середа, 02 липня 2008 07:13

Сергій Мірошник дізнався в сільраді про власну смерть

До двору подружжя Мірошників удень 19 червня під"їхала "лада" сьомої моделі. Пенсіонери живуть на хуторі Прогони Сосницького району Чернігівщини. У населеному пункті 10 жителів.

Із машини вийшов чоловік, запитав господаря. 82-річний Сергій Мірошник пішов до лісу по суниці.

— Той чоловік нічого не просив, дав гостинця, — розповідає Віра Мірошник, 80 років. — Ми, говорить, помощ діду привезли. Я повірила зразу. Культурний такий, красівий, акуратний, веселий мужчина. Питав, якої ми сільради, яка в діда пенсія. Близько тисячі, кажу. А він: "Може бути більша. Щоб оформити документи, треба паспорт". Беріть, каже, сумку з гостинцями, і винесіть дідів паспорт. Оформлю бумаги, після обіду привезу.

Пенсіонерка хотіла заплатити за пакунок, однак чоловік відмовився. Узяв документ і поїхав.

— Як Сергій повернувся з лісу, я йому все розказала, — продовжує жінка. — Показала помощ: пакунок цукру, дві банки консерви, бублики, цукерки, пачка чаю. А чоловік: "Се щось не воно. Як ти могла віддать паспорт?" Узялися за голови. Дід побіг звонить у сільраду. "Так ви ж померли", — здивувалися там. Сказали, що паспорт у них.

Продукти Мірошники хотіли закопати в лісі. Вони досі лежать у пакеті.

— Той чоловік приїхав із паспортом і лікарняним свідоцтвом про смерть Сергія Івановича, — згадує секретар Змітнівської сільради Світлана Саліван, 39 років. — Представився племінником діда. Ми видали довідку на отримання допомоги для поховання, паспорт залишили на списання. За 10 хвилин подзвонив сам Мірошник. Ми здивувалися. Оце нинішня связь, жартували, дід із того світу дзвонить. Швиденько зв"язалися із пенсійним фондом та міліцією.

Затримали шахрая в пенсійному фонді.

— Його автомобіль стояв заведений і замкнений, — каже начальник Сосницького райвідділу міліції Павло Клюй. — За п"ять хвилин він би утік. Мав отримати майже 4,5 тисячі гривень.

50-річного Анатолія Кліщенка відвезли до райвідділу. Він — громадянин Росії. Проживав у різних областях України, останні три роки — в Корюківському районі Чернігівщини. Раніше чоловіка засуджували за схожі злочини.

Кліщенко розповів, що упродовж кількох місяців їздив віддаленими селами. Заходив до самотніх і немічних пенсіонерів. Представлявся працівником соціальних служб або благодійних організацій, передавав пакунки з харчами. Взамін просив паспорти, щоб зробити якусь відмітку. На порожніх лікарняних бланках підробляв свідоцтво про смерть. У сільраді представлявся родичем, показував підробку. Згодом отримував допомогу на поховання.

Оце нинішня связь, жартували, дід із того світу дзвонить

Анатолія Кліщенка упізнали пенсіонери з сіл сусіднього Менського району. 9 червня він побував в населеному пункті Гориця, видурив паспорти в 77-річної Василини Семітько і Миколи Бабича, 74 роки. Жінці про її смерть сказали в пенсійному відділі. Після пригоди вона ходила по різних інстанціях, однак паспорт не відновили. Тепер сидить у дворі та нікого не пускає. Коли бачить незнайомців — кличе на допомогу сусідів.

— Гроші треба були. Вони усім потрібні, — пояснив Кліщенко свої учинки.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Мірошник дізнався в сільраді про власну смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі