четвер, 28 квітня 2011 07:45

Семінаристи привласнили 120 тисяч гривень

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янин Роман Пророк із донькою Зоряною виходить на прогулянку. Дівчина хворіє на важку форму епілепсії, в неї трапляються напади агресії. На лікування в місяць потрібні чотири-п’ять тисяч гривень
Львів’янин Роман Пророк із донькою Зоряною виходить на прогулянку. Дівчина хворіє на важку форму епілепсії, в неї трапляються напади агресії. На лікування в місяць потрібні чотири-п’ять тисяч гривень

— Коли ті хлопці прийшли до хати, в Зорянки якраз напад був. Вони всі її муки на власні очі бачили. Припустити не міг, що скористаються нашою бідою, — каже 43-річний Роман Пророк. З дружиною Любою виховують дочку Зоряну, 14 років. Вона хворіє на важку форму епілепсії.

Родина живе у двокімнатній квартирі у Львові. Мати ніде не працює, батько — продавець радіоринку.

— У Зорянки страшні напади агресії. Тоді вона все дома трощить, б'ється, кидається на людей. Стараємося, щоб більше була на свіжому повітрі. Це трохи її заспокоює, — розповідає Роман Пророк. — Зоряна народилася здоровою. У 2 роки навіть випереджала за розвитком однолітків, букви знала. У 3 роки почала часто рвати, постійно плакала. У 8 років у неї почалися перші сильні напади. Качалася від болю, ставала агресивною. Нашкребли грошей, повезли до Польщі обслідувати. Там розводили руками: дівчина здорова. Що з нею відбувається, неясно. Написали "тяжка форма епілепсії". Зараз Зоряна тяжча стала, в неї місячні почалися. У ці дні страшне, що твориться. Вчора біля лісу цілий віз із залізом перевернула. Мене одним махом перекинути може. У місяць на ліки треба 4–5 тисяч гривень.

Інформація про Зоряну Пророк кілька років висить на різних сайтах в інтернеті. Батьки просять допомогти грошима.

Торік у квітні до Романа Пророка прийшли двоє хлопців. Назвалися семінаристами-волонтерами з Українського католицького університету.

— На вигляд їм по 20 років. Показали документи — Богдан Олексів і Тарас Крип'як із села Суховоля Городоцького району. Кажуть, бачили про нашу біду в інтернеті. Хочуть помогти. Богдан дав 500 гривень. Мовляв, це його особиста поміч. Через два тижні приніс ще 300 гривень, потім ще 400, — продовжує батько. — Далі хлопці стали казати, що люди мало жертвують, бо не вірять. Треба документ оформити, що гроші для дитини. Пішли ми до нотаріуса, зробили довіреність. Після того "волонтери" пропали.

Через півроку, у січні, до мене з бориславської міліції дзвонять. Затримали хлопців, які по організаціях просять на лікування нашої дитини. Мають папку з документами. Я підтвердив, що знаю таких. Наступного дня до мене прийшов Богдан, приніс 600 гривень. Коли жінка запитала, де вони пропадали стільки часу, і трохи натиснула, той розколовся: гроші собі забрали. Просили їм пробачити. Ми їх пожаліли. Думали, на цьому буде кінець. А через місяць мене набрав якийсь підприємець, сказав, що гроші передає на лікування дочці через семінаристів. Я зрозумів, "волонтери" далі заробляють. Зі знайомими поїхали до того підприємця в офісний центр на вулиці Зеленій у Львові. Застали шахраїв у сусідньому кабінеті, в іншій організації. Забрали в них папку з документами.

Там інформація, що на хвору дитину "волонтери" назбирали понад 120 тис. грн.

— А вони мені погрожувати стали. Дзвонили по черзі. Я звернувся до міліції, — додає Пророк.

— Але міліція тормозить справу, — говорить 26-річний Андрій Шніцар, адвокат Романа Пророка. — Ця папка — готова справа. Їдь і затримуй. А вони досі на волі. Грошей дитина так і не отримала. Правоохоронці не опитали ні самих винуватців, ні потерпілого.

— Опитуємо всіх осіб, які давали кошти. — каже Денис Харчук з обласної міліції. — Хлопці, діяли згідно з дорученням, потім воно було розірване. Треба встановити, чи законно все проводилося. А потім порушувати чи не порушувати кримінальну справу.

Найпоширеніші види шахрайства

Кредитна спілка

Фірми надають кредит під 2–5% річних. Але щоб вступити в товариство, людина повинна внести 2–5 тис. грн, залежно від суми кредиту. Укладають заплутаний договір. Там вказують, що кошти можна отримати, коли підійде черга. Гроші не надходять. Потім у клієнта просять ще грошей, аби швидше просунутися у списку.

Агентства нерухомості, роботодавці

Шукають клієнтові квартиру для оренди або роботу. За послуги просять 150–200 грн. Людина платить наперед. Їй дають номери телефонів, на які ніхто не відповідає. А якщо хтось і візьме слухавку, повідомляє, що квартира чи робоче місце зайняті.

Гроші на дорозі

Підкидають купюри 100, 200 грн або доларів. Тільки-но людина спокушається їх підняти, одразу з'являється власник. Стверджує, що грошей зникло значно більше. Погрожує викликати міліцію. Щоб не мати зайвих проблем, людина віддає свої гроші або її обкрадають.

Церковні служники

Збирають гроші на будівництво церкви. Обіцяють помолитися за здоров'я жертводавця. Прізвище та ім'я записують у блокнот. Показують зошит зі списками громад, де видно, що люди жертвують від 20 до 100 грн.

Соціальні працівники

Найчастіше приходять у помешкання одиноких і людей похилого віку. Розказують про підвищення пенсій, обіцяють посприяти в отриманні надбавок. Просять оформити спеціальну заявку і сплатити 20–50 грн.

"Могильні" аферисти

Пропонують недорого зробити пам'ятника на цвинтарі. Показують фотографії. Беруть завдаток і зникають.

 

Зараз ви читаєте новину «Семінаристи привласнили 120 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі