вівторок, 16 жовтня 2007 07:04

Семикласникам не видають підручники

— Наші діти не виконують домашні завдання, — обурюється 47-річна Неля Смирнова, мати 12-річного Дениса зі столичної школи N85. — Приходять зі школи і гуляють. Кажуть: нам нічого не задають, бо не видали підручників.

Семикласники — перші учні, які з 2005-го навчаються за новою 12-річною програмою. Щороку їм друкують нові книжки. Старі зберігають у шкільних бібліотеках, та для навчання за новою програмою вони не підходять. 1 вересня семикласники зі школи N85 отримали лише підручник з української мови. Нині мають ще й із фізики, хімії, географії та ОБЖ (охорона безпеки життя).

— Потрібно ще близько десяти, — каже завуч школи N85 Олена Лінчак. — Звісно, вчителі шукають вихід із ситуації: пишуть або роздруковують картки із вправами, задачами, текстами з історії. Та це неправильно. Виготовлення карток — додаткове навантаження на вчителя.

— Дітям мало толку від цих карток, — запевняє мати 12-річного Ярослава Людмила Матяш, 44 роки. — От по алгебрі задають складні задачі. Син не розуміє, як їх виконати. Підручника, де все пояснюється, — немає. Я допомогти не можу, бо все забула. Син байдикує.

Деякі батьки ходили на книжковий ринок "Петрівка". Та ті, що продають там, можна використовувати лише частково, бо написані вони для старих програм.

На нестачу підручників скаржаться також вчителі інших шкіл.

— Наші семикласники досі не мають жодного підручника, — обурюється директор школи селища Дніпряни неподалік Нової Каховки на Херсонщині Тетяна Ракша. — А в них складний підлітковий вік. Вони й так неохоче навчаються, а тут ще й книжок немає.

У семикласників Тернопільської міської школи N2 лише три підручники.

У Головному управлінні освіти і науки Києва пояснюють, що столичні школи забезпечені підручниками нової програми на 60%.

— У школах з російською мовою навчання — десь на 40 відсотків, — уточнює перший заступник начальника управління Ганна Руденко. — Підручники ми отримуємо з Міністерства освіти. Двічі на тиждень інформуємо відомство про складний стан справ. У відповідь чуємо,  що підручники не надруковані через тендерні суперечки.

У Міністерстві освіти і науки кажуть, що новими підручниками школи забезпечує Інститут інноваційних технологій та змісту освіти. Але там відмовляються пояснювати, чому підручники досі не надруковані.

— Пояснимо лише після письмового запиту редакції, — каже заступник директора інституту Леля Мінакова. — В установлений законом термін — протягом місяця.

Зараз ви читаєте новину «Семикласникам не видають підручники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі