Ексклюзиви
пʼятниця, 19 травня 2017 07:50

Селяни постріляли ромів

Автор: ФОТО З САЙТА www.fakty.ictv.ua
  Спецпризначенці з поліцейськими охороняють селищну раду у селі Вільшани Дергачівського району на Харківщині. Їх викликала місцева влада після сутички селян із місцевими ромами
Спецпризначенці з поліцейськими охороняють селищну раду у селі Вільшани Дергачівського району на Харківщині. Їх викликала місцева влада після сутички селян із місцевими ромами

— Около 10 утра копав клумбу. Дивлюсь, біля селищної ради збирається близько 20 циганів і чоловік 15 селян. Стояли, говорили. Потом рєзко почали битися. Кидалися камінням, бігли до машин за монтіровками. Один із ромів хотів забрати в мене лопату — не дав. Чув там стрілянину, — згадує 63-річний Василь Зуб із селища Вільшани Дергачівського району на Харківщині.

16 травня між селянами й місцевими ромами сталася масова бійка. Роми звинуватили селищного голову 30-річного Андрія Литвинова в побитті їхнього родича 16-річного Руслана Каспіцького. Прийшли розібратися. До селищної ради зійшлися селяни, був батько Литвинова 52-річний Олексій. Він — депутат Харківської обласної ради.

Під час сутички застрелили 50-річного Миколу Каспіцького, батька Руслана. Був старійшиною місцевої ромської громади. Помер на операційному столі. Родичі підозрюють, що кулю випустив Олексій Литвинов. Ще трьох поранених ромів доправили до лікарні. В них стріляли з травматичних пістолетів, кидали цеглу.

— У селі давно назрівав конфлікт, бо нас хотіли виселити. Люди чогось думають, що ми промишляєм грабежами, другими злочинами. Весь кримінал у селі хочуть на нас повісить. У Вільшанах живемо більше 50 років і шкодити нікому не хочемо. Збиралися мирно побалакать. Також хотіли заступитись за Руслана. Напередодні він пив каву, а селищний голова завівся з ним битися, — каже 23-річний Петро Каспіцький, старший син загиблого. — Аж тут — засада. З "Лексуса" на нас вилетіли якісь чеченці зі зброєю, почалася бійка. Олексій Литвинов стріляв із пістолєта. Були не готові. Відбивались усім, що під руку попадалось. Батька підстрелили з мисливського ружжа в спину — в район серця. На руках відніс його до машини. В цей час по мені стріляли резиновими пулями, кілька разів ударили битою. Тепер будемо мстити. Це — війна.

У Вільшанах — майже 7 тис. мешканців. З них приблизно півтисячі — роми. Місцева влада викликала на допомогу силовиків. Поліція охороняє селищну раду, дитячі й медичні заклади. На в'їздах облаштували блокпости з 50 спецпризначенцями.

— У місцевих просто не витримали нерви від нахабної поведінки ромів. Грабують підлітків, дорослих, б'ють дітей. Хотіли пояснити, що так поводити себе не можна. Говорили мирно. Раптом нормальна ситуація перейшла у бійку. Все відбувалося швидко. Постріли, вибухи — і через хвилину всі розбіглися. Поранених одразу відвезли до лікарні, — каже селищний голова.

— До пострілів не маю відношення. Я стояв спиною до загиблого. Поранених своєю машиною віз у лікарню, — говорить Олексій Литвинов.

— Особливої радості від сусідства з циганами ніколи не було, але уживались мирно. Конфлікти почалися, коли вибрали нового селищного голову. Його роми не поважають, називають малолєткой. За нього вступився батько. Він тут авторітєт. Цигани точно мститимуться за свого ватажка, — каже житель села 67-річний Аркадій Гора.

Поліцейські затримали 21 учасника бійки. Звинуватили в хуліганстві і відпустили. Після смерті Миколи Каспіцького арештували двох чоловіків — 38 та 43 років. Хто вони — в поліції не говорять. Також відкрили справу за навмисне вбивство. Мають дані про використання травматичної зброї.

Зараз ви читаєте новину «Селяни постріляли ромів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути