четвер, 07 серпня 2008 07:04

Руслана Сидорук живе на виборчій дільниці

Автор: фото: Олена ГАЛАГУЗА
  Житомирянка Руслана Сидорук сидить в актовій залі колишнього гуртожитку заводу ”Автозапчастина”. Другий місяць жінка живе тут з дозволу коменданта
Житомирянка Руслана Сидорук сидить в актовій залі колишнього гуртожитку заводу ”Автозапчастина”. Другий місяць жінка живе тут з дозволу коменданта

Другий місяць житомирянка 41-річна Руслана Сидорук мешкає в актовій залі будинку N9/11 на вул. Генерала Потапова, колишнього гуртожитку заводу "Автозапчастина". Із квартири жінку виселили, іншого помешкання не має.

— Десь о шостій ранку стукають мені в двері, — Сидорук згадує 21 червня цього року. — "Відкрий, це Люда", — кажуть. То моя сусідка. Я відчинила двері й побачила незнайомих людей. Пхнули мене в стіну і стали виносити речі.

Незнайомці показали акт купівлі-продажу. За документом, новим власником квартири N519 є Ірина Грищук. Помешкання площею 32 кв. м вона купила за 18 тис. грн. Грищук із братом та шістьма чоловіками винесли речі.

— Відтоді живу тут, комендант дала ключі, — Руслана Сидорук заводить до актової зали.

На вхідних дверях висить напис "Виборча дільниця". По залі розкладені речі, розставлені меблі. На підлозі стоять миски з водою і кормом для кота. Жінка показує помешкання, відкриває шторки кожної з шести кабінок для голосування. Там теж речі.

— Харчами допомагають комендант Антоніна Петрівна Белікова і друзі. Воду для купання набираю у миски отут.

У туалеті стоять великі мітли для прибирання на вулиці, старий унітаз і умивальник.

Руслана Сидорук родом із райцентру Чуднів Житомирської області. Має статус матері-одиначки. Її 13-річна донька Дар"я — інвалід дитинства.

— Дашка змалечку стільки лиха пережила, — зітхає жінка. — До року ходила в гіпсі. Їй двічі оперували ноги, має клишоногість та плоскостопість.

Воду для купання набираю у миски отут

У Житомирі Сидорук працювала охоронцем на заводі "Автозапчастина". Жила в кімнаті N324 гуртожитку. Там не було туалету, душової. Як матір-одиначка з дитиною-інвалідом, мала право на поліпшення житлових умов. Просила керівництво заводу виділити їй іншу кімнату, із туалетом і душем. 21 квітня 2003 року Богунський райсуд міста визнав право жінки на кімнату N519. 11 листопада 2003-го вона переселилася, прописалася, за кілька тижнів отримала ордер. Однак документ на помешкання оскаржив колишній її мешканець 46-річний Олег Довгалюк.

— Цю кімнату в нього забрали, бо він здавав її квартирантам, — пояснює Руслана. — Він має мінімум чотири квартири в Житомирі.

Тим часом гуртожиток змінив статус на житловий будинок, люди приватизовували кімнати. Суди за помешкання N519 тривали кілька років. Торік Богунський райсуд визнав ордер Сидорук нечинним. Зобов"язав жінку виселитися, а заводу — надати їй рівноцінне за розміром та благоустроєм житло.

Нині Руслана Сидорук працює у поліграфічній фірмі. Грошей винайняти квартиру не має.

— Після цього виселення я стала заїкатися, — плаче жінка. — Вже записалася на прийом до невропатолога. Доня поїхала до бабці в Чуднів. Якщо до вересня не вирішимо нічого, то лишиться там жити. Моя мама готова приїхати пікетувати Житомирський міськвиконком, щоб виділили бодай якесь житло.

Сидорук писала листи до місцевих органів влади, президенту.

— Отримувала одні відписки, — каже жінка. — Зараз я не можу бути з донечкою. Вона ж не може жити як біженець.

Голова правління товариства "Житомирський завод "Автозапчастина" 56-річний Володимир Чичерков каже, що раніше Руслана Сидорук жила в кімнаті із загальною вбиральнею.

— Вона знала, що по 519-й квартирі йдуть суди, але наважилася туди вселитись, — зауважує Чичерков. Рівноцінного житла завод не може надати. Із 2002 року він не працює, із 2005-го впроваджена справа про банкрутство. Про це знають і місцева влада, і суд, не мають до нас претензій. Зараз Сидорук має альтернативу. Є одна кімната в іншому гуртожитку, куди самовільно заселилася родина. Ми готуємо документи, щоб подати на них у суд. Жінка зможе туди вселитися.

Зараз ви читаєте новину «Руслана Сидорук живе на виборчій дільниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі