середа, 07 червня 2017 07:20

Російський кілер стріляв в українських добровольців

— Все случилось в один миг. Киллер начал стрелять в Адама. В тот момент я выхватила свой наградной пистолет и выстрелила в ответ. После третьего раза заклинил патрон. Тогда я вцепилась в киллера руками, он выронил свое оружие. Начал кричать: "Сдаюсь, сдаюсь, не стреляйте больше". Я вытолкала его из машины, — розповідає доброволець батальйону "Київ-2" 33-річна Аміна Окуєва.

1 червня разом із чоловіком командиром добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва 36-річним Адамом Осмаєвим приїхала на інтерв'ю до журналіста французького видання "Ле Монд" Алекса Вернера. Зустрітися домовилися на вул. Кирилівській в Подільському районі столиці. Під час розмови Вернер дістав із коробки пістолет "Глок" і двічі вистрілив в Осмаєва. Влучив у печінку та легені. У відповідь Аміна Окуєва відкрила вогонь із нагородного пістолета Макарова. До приїзду "швидкої" зупинила в чоловіка кровотечу за допомогою препарату целокс. Завжди носить його з собою. Обох поранених у тяжкому стані забрали до столичної лікарні №17. Їх прооперували. Біля палат цілодобово чергують спецпризначенці.

— Стан чоловіків стабільний, є позитивна динаміка, — каже завідувач відділення політравми Дмитро Мясніков. — У Адама Осмаєва — наскрізні поранення тулуба. Довелося видалити частину легені. В тілі іншого чоловіка залишилася куля. Поки що не можна діставати її.

Це була четверта зустріч подружжя з французьким журналістом.

— Розказував, хоче зробити з нами цикл інтерв'ю. Пов'язував цей інтерес із тим, що до влади у Франції прийшли нові демократичні сили. Коли домовлявся про першу зустріч, послався на відомого мені журналіста зі столичного каналу. Мовляв, він нас порадив, — говорить Аміна. — Знайомий телевізійник підтвердив цю інформацію. Журналіст справляв враження інтелігентної людини. Добре говорив російською з іноземним акцентом. Я цьому здивувалася. Пояснив, навчався в Петербурзі й отримав там журналістську освіту. В останню зустріч сів до нас у машину на переднє сидіння. Адама попросив пересісти назад, щоб сфотографувати нас разом. На колінах тримав коробку. Сказав, там подарунок від редакції, який нам сподобається.

Правоохоронці вилучили в кілера паспорт громадянина України на ім'я Олександра Венусовича Дакара, 1958 року народження. Одесита з таким іменем і прізвищем убили 2001-го.

— Український паспорт він отримав 10 лютого 2016 року. Довідку про ідентифікаційний код — наступного дня, закордонний паспорт — 15 лютого торік, — говорить народний депутат 38-річний Антон Геращенко. — Чоловік регулярно їздив у Росію. Повернувся в середині травня. Очевидно, напад на Осмаєва й Окуєву — це спроба добре продуманого й організованого замовного вбивства. Його мотиви встановлюємо.

Стрільця вдалося ідентифікувати за фотографіями в російській пресі.

Ним виявився особистий кілер глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова — Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько "Дінго". Має чеченське походження, жив у російському Санкт-Петербурзі. 2009-го у Відні вбив колишнього охоронця Кадирова — Умара Ісраїлова. Той звинувачував президента Чечні в тортурах.

Звинуватили в замаху на президента Росії

Аміна Окуєва народилася в Одесі. Працювала лікарем-інтерном у міській клінічній лікарні №1. Деякий час із сім'єю жила в Москві та Чечні. 2003 року повернулася в Україну. Під час Євромайдану була лікарем у медичному наметі. З 2014-го брала участь в АТО в рядах добровольчого батальйону "Київ-2". Має 13-річ­ного сина.

Адам Осмаєв — з Грозного. Виходець із заможної родини. Майор Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія. Кілька років тому переїхав в Україну. 2012‑го його звинуватили у спробі замаху на президента Росії Володимира Путіна. Після втечі Януковича та зміни влади Приморський районний суд Одеси відпустив Осмаєва на свободу в листопаді 2014 року. Пішов добровольцем в АТО. 2015-го очолив батальйон ім. Джохара Дудаєва.

Зараз ви читаєте новину «Російський кілер стріляв в українських добровольців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі